Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Felelősségre lehet vonni egy...

Felelősségre lehet vonni egy orvost, ha az általa felírt fogamzásgátlótól lett mélyvénás trombózisom, és nem kért előtte vérvételt?

Figyelt kérdés

Másfél hónapig szedtem a Diane35 fogamzásgátlót, ami köztudottan nagyon erős hormontartalommal bír.

2 napja hozott be a mentő a kórhàzba mèlyvénás trombózissal.30 éves vagyok, nem dohànyzom, nem szedtem azelőtt sem fogamzásgátlót.

A gyógyszer felírását nem előzte meg olyan vérvétel, ami a trombózis kialakulására vonatkozik, pedig úgy tudom, van ilyen.Az orvosok szerint egyértelműen ez okozta.

Mennyi felelőssége van ebben a dokinak, aki felírta?

2019. aug. 30. 15:30
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/82 anonim ***** válasza:
26%
Ha trombózis hajlamod van, akkor a családban másnál is előfordult volna. Arról pedig bizonyára tudnál, mert utána kérdeztél. Nem az orvos felelőssége, hogy te kivizsgáltattad-e magad vagy sem. Mindenki tudja, hogy a fogamzásgátló növeli a trombózis kockázatát, a tények nem tudása nem mentesít a dolog alól. De ha még nem is tudnád, a betegtájékoztatóba benne van, azt meg illik elolvasni, mielőtt beszeded.
2019. aug. 30. 17:30
 12/82 Ypszilon1980 ***** válasza:
39%

Világos az, hogy nem feltétlenül a beteg felelőssége, szerintem az orvosé sem, de az orvost ezért feljelenteni és felelősségre vonni nem tudod, max a gyógyszer gyártó céget. Ezt akkor lehet megtenni, ha pl. lenne olyan szer, ami nem okoz ilyen mellékhatást, de nem azt írja fel, hanem azt ami kockázatosabb és erre nem hívja fel a figyelmed, de te ezekkel tisztában voltál.

Azt nem tudom kötelező-e a vérvétel előtte, de ha az meg is történik attól még ugyanazt a gyógyszert szedted volna be. Mindazon által az is igaz, hogy a mellékhatásokkal neked tisztában kell lenned, ez benne van a leírásban és mivel elkezdted szedni, ezeket a kockázatokat elfogadtad.

De persze ezt csak én gondolom így, lehet, hogy nincs igazam.

2019. aug. 30. 17:42
 13/82 anonim ***** válasza:
65%
Utolsó hát nem érted? Ha lett volna vérvétel, annak az eredménye kimutatta volna hogy a kérdező nem szedhet fogamzásgátlót. És akkor nem történik meg a baj. Az orvos hibája ez az egész!
2019. aug. 30. 17:46
 14/82 anonim ***** válasza:
69%
Utolsó, itt te nem érted
2019. aug. 30. 17:48
 15/82 A kérdező kommentje:

Azért itt van 1-2 értetlen ember, aki azt sem tudja értelmezni, amit világosan leírtam.

Betegkènt honnan tudhatnám, hogy miket lehet kivizsgálni?

Pedig utána szoktam olvasni mindennek, de szerintem ezt neki kellett volna elvégeztetni.

2019. aug. 30. 17:55
 16/82 Ypszilon1980 ***** válasza:
23%

#13:

Vérvételnél ugyan határozottan kiderülhetne, hogy nem alkalmas gyógyszer szedésére, de akkor már eleve trombózis lenne kialakulóban vagy nagyon nagy veszélyben lenne, viszont akkor enélkül is kialakult volna.

Sok esetben meg gyógyszer szedés mellett szokták vérvétellel ellenőrizni, hogy szedheti-e tovább. Itt nem látom azt egyértelműen, hogy az orvos hibája lenne, véleményem szerint a gyógyszer szedése az ami kiváltotta a trombózist, de ezt előtte nem lehetett volna tudni.

2019. aug. 30. 17:58
 17/82 anonim ***** válasza:
72%

Igaza van itt az egyik válaszolónak, nem kötelező a vérvétel. Ráadásul én úgy tudom, hogy attól még, hogy negatív lesz az eredmény okozhat trombózist a gyógyszer.

A foggátlót meg úgy szokták felírni, hogyha van mellékhatás akkor visszamész és kapsz egy másik fajtát. Nincs olyan vérvétel ami alapján nekedvalót tud adni... sajnos ez ilyen.

2019. aug. 30. 18:42
 18/82 anonim ***** válasza:
40%

Akkor itt a hiteles válasz:

1. Fogamzásgátló felírása előtt Nem kötelező a thrombophilia szűrés. Elárulom: nem csak itthon, hanem külföldön sem. Egy rakás tudományos cikk foglalkozik a kérdéssel, és egyértelműen az a konklúzió, hogy rutinszerűen kifejezetten NEM javasolt.

2. A thrombosis kialakulása nem vezethető vissza egyetlen dologra. Sok faktoros betegség, egy rakás dolog növeli a kockázatot. Pl. az elhízás, a dohányzás, bizonyos betegségek, genetikai hajlam.

Tehát azt kijelenteni, hogy csak és kizárólag a tabletta miatt van...

3. Még az sem biztos, hogy egyáltalán van kimutatható genetikai hajlamod, hiszen azt majd csak a kezelés után x idővel lehet vizsgálni. Ráadásul egy rakás genetikai eltérés okozhat fokozott hajlamot, nem is tudják az összeset szűrni.

4. A mellékhatások között egyértelműen leírják, hogy fokozza a hajlamot és ritkán, de előfordulhat mellette thrombosis.

Tehát összességében nem vonható felelősségre az orvost. Vagyis megpróbálhatod, csak nem fognak igazat adni, mert nincs is igazad.

Ha ő normálisan ki kérdezett és az alapján nem merülhetett fel az, hogy emelkedett a kockázat, akkor nincs miért felelősségre vonni.

Ha mondjuk kikérdezett volna, te pedig elmondod, hogy anyukádnak 30 évesen thrombosisa volt, napi 2 doboz cigit szívsz, nem sportolsz, SLE-d van és ráadásul 100 kiló vagy a 160 centidhez, ennek ellenére mégis felírta volna, na AKKOR felelősségre lehetne vonni, mert szakmai hibát követett el. Így azonban nem követett el semmilyen hibát. Normálisan kikérdezett, ami a felíráshoz szükséges, ezek alapján a rizikó alacsony volt, tehát szakmailag helyesen járt el.

2019. aug. 30. 19:05
 19/82 anonim ***** válasza:
69%
Kíváncsi lennék, ha ti betegednétek meg ennyire egy elhagyott vérvétel miatt, mennyire istenítenétek azt a bizonyos orvost! Marhák...
2019. aug. 30. 19:21
 20/82 anonim ***** válasza:
63%
Mit nem értesz azon, hogy nem a vérvétel hiánya miatt lett beteg? Ha a foggátló miatt lett trombózisa azt már a szedése alatt mutatja ki vagy amikor már szarul van. Sokra megy előtte a negatív leletével.
2019. aug. 30. 19:28
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!