Felelősségre lehet vonni egy orvost, ha az általa felírt fogamzásgátlótól lett mélyvénás trombózisom, és nem kért előtte vérvételt?
Másfél hónapig szedtem a Diane35 fogamzásgátlót, ami köztudottan nagyon erős hormontartalommal bír.
2 napja hozott be a mentő a kórhàzba mèlyvénás trombózissal.30 éves vagyok, nem dohànyzom, nem szedtem azelőtt sem fogamzásgátlót.
A gyógyszer felírását nem előzte meg olyan vérvétel, ami a trombózis kialakulására vonatkozik, pedig úgy tudom, van ilyen.Az orvosok szerint egyértelműen ez okozta.
Mennyi felelőssége van ebben a dokinak, aki felírta?
"Kíváncsi lennék, ha ti betegednétek meg ennyire egy elhagyott vérvétel miatt, mennyire istenítenétek azt a bizonyos orvost! Marhák..."
Mi marhák elmegyünk saját kontókra szűrésre, ha ilyen problémánk van, sőt, alapból eljárok évente vérvételre, rákszűrésre, mammográfiára 27 éves létemre és nem az orvost hibáztatom mindenért. De persze, mi vagyunk a marhák
Képzeld utolsó, én is eljárok évente, 30 éves vagyok, nem dohányzom, nem vagyok elhízva, rendszeresen sportolok, tök jók a leleteim mindig, és nem, nem kérdezett ki rendesen a doki.Én kérdeztem ki őt...
Mi az, hogy mindenért az orvost hibàztatom?
Egy kérdést tettem fel, de itt a többségnek szövegértési problémái vannak...
Vajon miért nem lepődött meg a belgyógyász, h mit szedtem?
Lehet, mert van rá valami statisztika?
Nem tudom...de akkor az endokrinológus is lehetne tájékozottabb.
Minek járunk akkor orvoshoz??
Ezzel az erővel akkor mi is felírhatnánk magunknak bàrmit.
Én úgy tudom, hogy nem kötelező a vérvétel, csak ajánlott. Simán fel tudja írni a receptet a doki, és nagyon sokan csinálják, nemhiszem hogy ennyien kockáztatják a praxisukat.
Anno mikor elkezdtem szedni, megvizsgált az orvos, vett kenetet és már adta is a receptet. Vérvételre nem küldött, egyébként 15 éves voltam. 18 évesen lett gyanús, hogy már mindent megváltoztattam az életemben, mégis migrénem van, hát a fogamzásgátlótól volt, ugyanis gyógyszerváltás óta egyszer se volt. 20 évesen mentem másik dokihoz költözés miatt, addigra egy barátnőm lábában vérrög alakult ki, azt mondták rá, hogy a fogamzásgátló miatt. Az új dokinál kérdeztem, hogy írna-e beutalót vérvételre, mert félek, hogy én is így járhatok. Azt mondta, hogy aki hajlamos rá, az szinte rögtön a szedés után kórházba kerül, vagy súlyosabb.. ha eddig nem volt gondom, később se valószínű hogy lesz. Azt is mondta, hogy ő se küldött volna el anno vérvételre, sőt a többség sem, mert annyira kevés azoknak az aránya, akik hajlamosak fogamzásgátló miatt trombózist kapni, hogy nem éri meg. Gondolom kérdező, ezzel te tudnál vitatkozni, hogy kinek éri meg és kinek nem, és persze jogos is. Egyébként azóta a negyedik fajta gyógyszert szedem, mert a másodiktól meghíztam (már küldtek mindenfajta pajzsmirigy vizsgálatra, de hiába, hormonszintet nem tudnak nézni fogamzásgátló miatt), a harmadik mellett nulla lett a libidóm és most próbálom a negyediket, így 8 év alatt.
Az orvost nem vonhatod felelősségre, de mindenképp jelezd a mellékhatást, mert statisztika készül belőle. Ha allergiára ír fel gyógyszert és álmos leszel vagy antibiotikumot ír fel és hasmenésed lesz, akkor sem vonhatod az orvost felelősségre. A betegtájékoztatóban szerepel minden ismert mellékhatás és az előfordulási gyakoriság is, valószínűleg éppen azért, hogy ne lehessen felelőst keresni.
Nagyon zárójelben jegyzem csak meg, örülj neki, hogy kiderült, (még ha ilyen béna helyzetben is) hogy trombózisra hajlamos vagy, így legalább tudod, hogy oda kell figyelned rá, hogy helyesen táplálkozz, mozogj eleget és akár évente elmenj vérképet csináltatni.
A 18. Kommentben leírtam a pontos választ. Te magad írod, hogy nincs betegséged, nem dohányzol, nem vagy 40 éves. Akkor pedig a thrombosis kockázat alacsony, a tabletta felírható.
Mint mondtam thrombophilia szűrés nem kötelező, sőt, rutinszerűen kifejezetten Nem javasolt. Tabletta nélkül a thrombosis kockázata 2/10 ezer, tablettával kB. 8/10 ezer. Annyira kicsi kockázattal van szó, hogy nem éri meg szűrni. Pláne, hogy hiába ninvs valakinek kimutatott hajlama, attól még kaphat trombózis. És hiába van valakinek Leiden mutációja, még úgy is kicsi az esélye, hogy tabletta mellett trombózisa lesz. Arról nem is beszélve, hogy a terhesség és a gyermekágy nagyobb kockázatot jelent, mint a tabletta szedés... Mégsem szűrjük az összes terhes meg gyereket tervezőt.
"Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak megjátszod"
Itt nem én vagyok a hülye, hanem te. Mit nem értesz azon, hogy nem feltétlen mutatja ki a vérvétel? Ezen tényleg mi a 🌳szomat nem lehet felfogni? 50en leírták, hogy a trombózis több tényezős dolog. De még mindig a vérvételről várják egyesek a csodát. Nem kell szedni azt a szart, ilyen egyszerű, vagy előtte elolvasni a betegtájékoztatót és aszerint dönteni.
Mondjuk ha kimutathatja, akkor felelőtlenség nem meg csinálni. Érdekes, felénk is beutalnak. Nem is értem ez miért fáj egy orvosnak.
A másik meg mi az, hogy menjen saját kontóra? Kifizette a TB-t. Innentől kezdve az alapellátásért neki nem kell fizetnie!!!
Ez a nő majdnem meghalt, holott megelőzhető lett volna azzal, ha egy rohadt laborbeutalót nem lusta kiírni az orvos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!