Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Szerintetek jogosan esik rosszul?

Szerintetek jogosan esik rosszul?

Figyelt kérdés

4-en vagyunk testvérek. Tavaly szeptemberben vettünk egy felújítandó házat, és pont ekkor lettem terhes. Hitelt is vettünk fel, és eleinte minden rendben ment, míg a kőművesünk le nem lépett a pénzzel, ránk hagyva egy szétvert lakhatatlan épületet. Természetesen szerződést írtunk, ügyvéd, majd bírósági végrehajtás alá került az ügy idén szeptemberben ami most is folyamatban van.

Terhesen muszàj volt költözni, mert nem bírtuk màr két felé fizetni a kiadásokat (albérleti+rezsi, saját házra felvett hitel+rezsi). Nagy nehezen sikerült beköltözni, plusz hitelt is vettünk még fel és a két testvéremtől is kölcsön kellett kérjek 400-400 ezer forintot az utolsó hajrában.

Megbeszéltük, hogy tavasszal ha beköltöztünk 50 ezrével havonta mindkettő testvéremnek el kezdjük törleszteni a kölcsönpénzt.

Költözéskor megszületett a kislányom, de 2 hónapig nem kaptam semmilyen ellátást, mert a munkahelyem rosszul kezelte a CSED igénylős papírjaimat. Már pont fel akartam az Államkincstárnál jelenteni őket, de ahogy ezt belengettem gyorsan csak rendeződött a dolog. De ugye így is csúszott a törlesztés kezdete a tesómék felé.

Majd jött a nyár és felvetődött bennünk, hogy míg kapom a CSED-et, megcsinálnánk a kerítésünk. Gondoltuk nincs veszteni valónk, megkérdeztük testvéreméket hogy mennyire sürgős a törlesztés feléjük. Konkrétan mondtuk hogy mit szeretnénk és hogy döntsék el ők.

Azt mondták külön-külön mindketten, hogy nyugodtan, nincsenek per pillanat megszorulva. 3 hónapig gyüjtögettünk és múlthónap közepén elkészült a kerítés.

A tesóimmal havi többször beszélek és mindig felhoztam nekik, hogy nem felejtjük a tartozàst, ahogy beszéltük a kerítés elkészültével utaljuk az első részletet mert zavar, bánt az hogy tartozom nekik.

És ennyi szövegelés után a lényeg :

Tegnap felhívott az egyik nővérem a szokásos módon, hogy vagyunk stb.

De ezúttal most ő hozta fel azt, hogy mikor fogunk el kezdeni törleszteni. Ezzel semmi rosszat nem mondott, jogos a kérdés.

Mondtam neki, hogy persze el kezdjük most fizetéskor az első részletet. Azt mondta erre, neki mindegy hogy 1 vagy 2 részletben rendezzünk. Erre mondtam, hogy sajnos csak 50 ezrével tudjuk utalni ahogy mondtam neki a kezdetekkor is, mert nem csak neki tartozunk. És ezután jött a feketeleves. Kérdőre vont, miért kértünk ha nem tudjuk megadni? Én csak szabadkoztam, sok kínos csend, életemben nem éreztem ilyen szégyent, azt hittem elsüllyedek. Felhozott múltbeli dolgokat. Egész este sírtam, semmit nem aludtam. Ennyire félreértettem volna?

Nem sunnyogtuk el a dolgot, nem lapítottunk soha.

Felhívtam a másik tesómat, hogy nem probléma nekik akkor előbb ezt a nővérem tisztáznánk ki. Egyből belement szerencsére, így ma tudtunk utalni első részletben 100 ezer Ft-ot.

Miután elutaltuk, felhívtam és elmondtam neki, hogy a tegnapi mennyire rosszul esett és hogy bánt hogy ennyire félreértettük egymást annak ellenére hogy folyamatosan egyeztettem vele ezzel kapcsolatban. Ő egyből hàrított, hogy ezt felfújom és hogy ne gondoljam màr hogy nem kérdezheti meg mikor adjuk vissza a pénzét. Persze mondtam neki hogy nem ezzel van a baj, mert az persze jogos, hanem a stílus, a hangnem, a felhánytorgatás. A végén pedig hozzá tettem, hogy mint testvér ne keressük egymást jópofizásból ezután, csak kizárólag a pénzzel kapcsolatban kommunikáljunk.

Egyszerűen nem térek magamhoz. Jogos amit mond, de annyira fáj, hogy így le lettem rendezve..Ahogy eszembe jut sírógörcsöt kapok.

Ti mit gondoltok? Adjatok hideget meleget nyugodtan.

(+infó:

- nem anyagi gondok miatt kell neki a pénz. Tavaly vettek új autót, ő csoportvezető egy cégnél, a férje is jól keres, sőt évi 2x 2 havi teljes fizetést kap bónusz aki

- 6 éve ők kértek tőlünk kölcsön, ugyanígy ház vásárlás kapcsán. Akkor ők meg voltak szorulva. Mi akkoriban 500 ezret adtunk. Amikor a férje kapott bónuszt, vissza adták a tartozást, tehàt 1 éven belül. A mi tartozásunk most lesz 1 éves.)

nov. 9. 17:15
1 2 3 4 5
 41/48 anonim ***** válasza:
90%
Kérdező, teljesen felesleges magyarázkodnod, meg "kicsi kincsezned". A tény: minden előrébbvaló volt neked, mint hogy törleszd az adósságodat. Nincs ezen mit megmagyarázni, a nővéred kiakadása teljesen jogos.
nov. 11. 11:45
 42/48 anonim ***** válasza:
90%
Igen, nagyon sokat beszélsz, terelni próbálsz, de a lényegen az utolsó hozzászólásod sem változtat. Akkor is várhatott volna a kerítés még, hogyha egyáltalán nem volt, és ertem, hogy néktek jobb, hogy van, de attól még a tesódék jóindulatára hagyatkoztál és semmi jelét nem mutattad, hogy vissza akarnád fizetni, csak a cifra barokkos körmondatok, hogy testvéri szeretet így, kicsi kincsecske úgy. A pénz az pénz, ha érzelmeket próbálsz belevinni, az mindig balul sül el. Az akkor is az ő pénzük, és kötelességed lett volna a megbeszéltek szerint visszafizetni, ha te nagyon fontosnak tartottad azt a kerítést. Az "elkezdtük volna visszafizetni most"-ot pedig nem véletlen, hogy itt a hozzászólók közül sem hiszi el neked senki. Kitaláltatok volna valamit megint, hogy miért fontosabb most más. Nincs felétek bizalom, eljátszottad. Ezt kellene valahogy megértened, és a tesódat is, hogy ő nem szeretne a férje felől nyomást, és inkább összekap veled mint hogy továbbra is falazzon neked a férjénél. Mert hidd el, valószínűleg nem most veszekedhetett vele a férje először. Inkább hálás lehetnél neki, hogy eddig bírta szó nélkül. Te ehelyett sértett hercegnőként no contactba vonulsz. Szégyellhetnéd magad.
nov. 11. 13:00
 43/48 anonim ***** válasza:
59%
Amúgy pedig legkisebb gyerek vagy? Ugye? Tipikus, jogosultságérzet, az van, mindenki azért van, hogy téged szolgáljon, babusgasson, megértsen, a felelősségvállalás viszont nem megy. Ideje felnőni.
nov. 11. 13:05
 44/48 anonim ***** válasza:
86%
#42, pontosan. A kérdező részéről túl sok a rizsa. Tartozik, fizessen. Ennyi a történet.
nov. 11. 13:32
 45/48 A kérdező kommentje:

Értem, és teljesen megértem a ti álláspontotokat is. Nem szeretnék senkit meggyőzni, csak az én oldalamat is szerettem volna elmondani. Attól függetlenül, hogy tudom, hogy én leszek a rossz és az is maradok.

Mindentől függetlenül jól esett kiírni magamból, mások szemszögéről is olvasni, mert kívülállóként sok mindent láthattok amit én nem. Köszönöm szépen hogy válaszoltak!

Ezt a témát családon belül nem tudom most senkivel megbeszélni, mert az talán olyan lenne, mintha a tesómék ellen akarnék hangolni mindenkit. Ezt a hibát nem követném el.

Talán mindenki elfordul majd tőlem a családomból? Én leszek a feketebárány? Még az is lehet. Ha ezért megutálnának engem, megszakítanák a kapcsolatot, akkor az az ő döntésük lenne, elfogadnám. Persze ilyen nem történik meg, de ha úgy adódik vállalnám.

Itt lezárom részemről ezt a kérdést az oldalon. Amennyire lehet úgy érzem kiveséztük a témát. Mindenki válasza értékes volt! Köszönöm szépen mindenkinek mégegyszer!

nov. 11. 14:09
 46/48 anonim ***** válasza:
55%

Basszus, Kérdező, még mindig nem érted? Ne magyarázz hanem fizesd ki a tartozásodat és akkor mindenki megnyugszik. Nem kell itt fekete bárányozni meg feleslegesen magyarázni.

Rendezd az adósságaidat a testvéreid felé és utána minden rendben lesz. A sok szövegeléssel csak rontod a helyzetet.

nov. 11. 15:28
 47/48 anonim ***** válasza:
57%
Egy tqnulsaga van a történetnek. Családtagnak sem szabad kölcsönadni,ők is átbasznak!
nov. 11. 15:40
 48/48 anonim ***** válasza:
46%

Kedves Kérdező, akármennyire is magadat próbálod áldozatnak beállítani, és bemesélni magadnak, hogy ugyan orbitális pofátlan vagy, de nem volt joga így reagálni a tesódnak...de! Rohadtul megérdemelted a hangnemet is, meg a megjegyzést is. Nyilván azért adtak mindannyian szó nélkül, és tűpontos papírozás nélkül, mert nem látták szükségét, az adott szó mellett.

Hát, most megtanulhatták, hogy a te szavad mennyit ér, ennyiről van szó. Nem kell ezen nyivákolni, vastagon lejárattátok magatokat a férjeddel együtt. Majd legközelebb, ha megszorultok pár millió erejéig, majd fejjétek meg a férjed famíliáját.

nov. 11. 16:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!