Szerintetek jogosan esik rosszul?
4-en vagyunk testvérek. Tavaly szeptemberben vettünk egy felújítandó házat, és pont ekkor lettem terhes. Hitelt is vettünk fel, és eleinte minden rendben ment, míg a kőművesünk le nem lépett a pénzzel, ránk hagyva egy szétvert lakhatatlan épületet. Természetesen szerződést írtunk, ügyvéd, majd bírósági végrehajtás alá került az ügy idén szeptemberben ami most is folyamatban van.
Terhesen muszàj volt költözni, mert nem bírtuk màr két felé fizetni a kiadásokat (albérleti+rezsi, saját házra felvett hitel+rezsi). Nagy nehezen sikerült beköltözni, plusz hitelt is vettünk még fel és a két testvéremtől is kölcsön kellett kérjek 400-400 ezer forintot az utolsó hajrában.
Megbeszéltük, hogy tavasszal ha beköltöztünk 50 ezrével havonta mindkettő testvéremnek el kezdjük törleszteni a kölcsönpénzt.
Költözéskor megszületett a kislányom, de 2 hónapig nem kaptam semmilyen ellátást, mert a munkahelyem rosszul kezelte a CSED igénylős papírjaimat. Már pont fel akartam az Államkincstárnál jelenteni őket, de ahogy ezt belengettem gyorsan csak rendeződött a dolog. De ugye így is csúszott a törlesztés kezdete a tesómék felé.
Majd jött a nyár és felvetődött bennünk, hogy míg kapom a CSED-et, megcsinálnánk a kerítésünk. Gondoltuk nincs veszteni valónk, megkérdeztük testvéreméket hogy mennyire sürgős a törlesztés feléjük. Konkrétan mondtuk hogy mit szeretnénk és hogy döntsék el ők.
Azt mondták külön-külön mindketten, hogy nyugodtan, nincsenek per pillanat megszorulva. 3 hónapig gyüjtögettünk és múlthónap közepén elkészült a kerítés.
A tesóimmal havi többször beszélek és mindig felhoztam nekik, hogy nem felejtjük a tartozàst, ahogy beszéltük a kerítés elkészültével utaljuk az első részletet mert zavar, bánt az hogy tartozom nekik.
És ennyi szövegelés után a lényeg :
Tegnap felhívott az egyik nővérem a szokásos módon, hogy vagyunk stb.
De ezúttal most ő hozta fel azt, hogy mikor fogunk el kezdeni törleszteni. Ezzel semmi rosszat nem mondott, jogos a kérdés.
Mondtam neki, hogy persze el kezdjük most fizetéskor az első részletet. Azt mondta erre, neki mindegy hogy 1 vagy 2 részletben rendezzünk. Erre mondtam, hogy sajnos csak 50 ezrével tudjuk utalni ahogy mondtam neki a kezdetekkor is, mert nem csak neki tartozunk. És ezután jött a feketeleves. Kérdőre vont, miért kértünk ha nem tudjuk megadni? Én csak szabadkoztam, sok kínos csend, életemben nem éreztem ilyen szégyent, azt hittem elsüllyedek. Felhozott múltbeli dolgokat. Egész este sírtam, semmit nem aludtam. Ennyire félreértettem volna?
Nem sunnyogtuk el a dolgot, nem lapítottunk soha.
Felhívtam a másik tesómat, hogy nem probléma nekik akkor előbb ezt a nővérem tisztáznánk ki. Egyből belement szerencsére, így ma tudtunk utalni első részletben 100 ezer Ft-ot.
Miután elutaltuk, felhívtam és elmondtam neki, hogy a tegnapi mennyire rosszul esett és hogy bánt hogy ennyire félreértettük egymást annak ellenére hogy folyamatosan egyeztettem vele ezzel kapcsolatban. Ő egyből hàrított, hogy ezt felfújom és hogy ne gondoljam màr hogy nem kérdezheti meg mikor adjuk vissza a pénzét. Persze mondtam neki hogy nem ezzel van a baj, mert az persze jogos, hanem a stílus, a hangnem, a felhánytorgatás. A végén pedig hozzá tettem, hogy mint testvér ne keressük egymást jópofizásból ezután, csak kizárólag a pénzzel kapcsolatban kommunikáljunk.
Egyszerűen nem térek magamhoz. Jogos amit mond, de annyira fáj, hogy így le lettem rendezve..Ahogy eszembe jut sírógörcsöt kapok.
Ti mit gondoltok? Adjatok hideget meleget nyugodtan.
(+infó:
- nem anyagi gondok miatt kell neki a pénz. Tavaly vettek új autót, ő csoportvezető egy cégnél, a férje is jól keres, sőt évi 2x 2 havi teljes fizetést kap bónusz aki
- 6 éve ők kértek tőlünk kölcsön, ugyanígy ház vásárlás kapcsán. Akkor ők meg voltak szorulva. Mi akkoriban 500 ezret adtunk. Amikor a férje kapott bónuszt, vissza adták a tartozást, tehàt 1 éven belül. A mi tartozásunk most lesz 1 éves.)
A tapasztalatom az, hogy az a családtag, aki kölcsönkér megszab egy határt, hogy mennyit tud havonta visszaadni, aztán magára meg költi a pénzt és nem spórol.
Teljesen jogos, tökmindegy miben egyeztetek meg, gondolom rájött, hogy hülye volt annyi pénzt kölcsönadni. A pénzt add vissza neki minél előbb. Szerintem így korrekt.
Azt meg végképp nem értem, miért tesód lenne a szar, csak mert akarja a pénzèt..
1. Ha megbeszéltétek, hogy havi 50 ezerrel törlesztitek, akkor ez legyen az elsö, nem pedig kerítés meg egyebek.
2. Feltehetöen egy hónap csúszás miatt még senki nem ideges, de hogy már hónapok óta (majdnem egy éve!) mindig van kifogás, érthetö, ha ideges lett.
3. Az teljesen lényegtelen, milyen az ö anyagi helyzete, rád csak a sajátotok tartozik, meg az, hogy a kölcsönt nagyon gyorsan adjátok vissza. (Mellesleg ha nem spórolna, akkor nem tudott volna nektek adni!)
4. Szóval a testvérednek tökéletesen igaza van, neked meg nem megsértödni kellene, hanem magadba szállni, bocsánatot kérni töle, és örülni, ha még ezek után egyáltalán szóba áll veled.
(Plusz nem értem, ha nincs hol lakni, akkor miért nem vártatok a gyerekkel, amíg rendezödik a dolog?!?!?)
Egyrészt azért, mert ő csoportvezető, meg új autója van még nem jelenti azt hogy nem kell neki a pénz. Lehet venni akar valamit, a pénze tartósan le van kötve, ésszerűnek látta hogy te visszaadd neki a pénzt.
Másrészt. Addig nem építek kerítést, sőt, nem eszek, amíg tudom hogy adósságom van ÉS megígértem hogy fizetek. Én is hasonlóan látom, mint amit az egyes írt, szerintem betelt nála a pohár, hogy nem fizetitek vissza neki a megígért tartozást, miközben minden más költekezést megengedtek magatoknak.
Oké-oké, megkérdezted építhettek-e kerítést..., de ez nem így megy. Legközelebb meg majd garázst akartok, azért nem tudtok fizetni. Aztán öntözőrendszert, fészert stb...
Ugyanakkor nővéred stílusa és hangneme sem megengedhető! Ha tartozik vki nekem, akkor nyíltan megmondom mire kell nekem vissza a pénz és nem kezdek pocskondiázásba.
Tanulópénz.
Az a baj, hogy ha nem szól érte, akkor te még tíz évig húzod a dolgot. Tudod miért? Mert MINDIG lesz valamilyen extra kiadás, ami majd akadályoz benneteket.
A kerítés egyáltalán nem egy SÜRGŐS dolog, simán ráért volna. Ha műtétre kellett volna, akkor az más, de ha addig megvoltatok kerítés nélkül, akkor még várhattatok volna.
Ti is adtatok annó, ők megadták.
Tanulság a jövőre nézve: akkor kérj kölcsön, ha tudod magad tartani a megbeszéltekhez.
Jogod ahhoz van, amihez gondolod.
Viszont iszonyatosan rossz a pénzügyi kultúrátok. Felújítandó ház meg hitel meg gyerek egyszerre, miközben nyilván nincs jelentősebb tartalékotok, ez már alapból felelőtlen némileg. Hogy 50 ezer forintot nem tudsz kifizetni, ha nincs cseded.
Emellett, ahogy a 4-es írja, alap, hogy ha tartozom valaki felé, akkor nem kerítést kezdek csináltatni, ami amúgy ráér, hanem visszaadom a tartozást. Nem ülök más pénzén. Én nem is értem, ez hogy jutott egyáltalán eszetekbe, szerintem ez iszonyatos pofátlanság.
És most meg lehetsz sértődve, de gondolom ezt látta a testvéred is, hogy azt mondtátok, X időn belül visszaadjátok, aztán már csúsztattok, mert nincs csed, mikor van, aztán csúsztattok, mert kerítés kell. A lényeg az, hogy az idő telik, ti meg mindig találtok kifogást, mièrt nem adjátok meg a pénzt.
Ja, és ismét a rossz pénzügyi kultúra: ha ott vagyok egy gyerekkel, tartozásokkal, akkor nem kerítést csináltatok, miközben havi 50 ezret nem tudok megadnj, hanem vésztartalékot képzek első körben, és majd ha ki van fizetve a tartozásom meg van X havi vésztartalékom, akkor kezdek kerítésre spórolni. Nem hónapról-hónapra élek, és amint van egy kisebb összegem, máris verem el.
Mdg lehetsz sértődve, de gondolom a testvéred is ugyanezt látta, gondolta, mert ez az igazság. Nyilván ő iy mondhatta volna, hogy nem, add oda a pénzt, csak nem akart már összeveszést meg hisztit, mondjuk mindegy, most megkapta.
És még neked áll feljebb...vissza kellett volna fizetni a tartozást, és akkor nincs gond.
Jól leégeted most magad a családodban is, hogy a testvéred segít neked, elnézi, hogy nem törlesztesz meg keresed a kifogásokat, és ezek után még őt küldöd el a francba, hogy ne keressen többet.
Hidd el, mindenkinek meglesz a véleménye, csak te vagy vak magaddal szemben. De legalább magadnak ne hazudnád, hogy nagyon zavar meg bánt, hogy tartozol, ha így lenne, eszedbe sem jutott volna, hogy még inkább kerítést is építenétek, hanem egyből fizetted volna vissza. De azért annyira nem bántott.
Hogy mertetek egyáltalán gyereket vállalni, ha nincs semennnyi pénzetek, ha egy havi 150-200 ezres hirtelen kiadást (pl. elromlik a hűtő) nem tudnátok kifizetni?
Sajnos a tesódnak van igaza. A többiek már elmondták miért.
Szerintem ne legyél megsértődve.
Amúgy az emberek tipikusan ilyenek mint te.
Amíg kölcsön adnak neked addig jó, aztán elkezdünk költekezni mindenfelé, és elfelejtünk törleszteni. A végén meg az lesz a legsz.arabb akinek tartozunk.
Te csak ne haragudj a tesódra. Azt meg végképp ne számolgasd mennyi van nekik és mire. Ehhez közöd nincs. Ez is tipikus viselkedés.
A másik tesód is előbb utóbb berág rád. Ne hogy azt hidd megúszod.
Rögtön törleszteni kellett volna. Többet nem kapsz kölcsön az biztos. Rád kerül a bélyeg, hogy nem akarsz fizetni és igaz is.
Szóval ne durcázz a tesódra, te basz.tad el.
Én ezzel úgy lennék, hogy ha tartozom valakinek, akkor az első és legfontosabb, hogy határidőre (vagy ha az nincs, akkor amilyen gyorsan csak lehet) megadom, és az olyan nem életbevágó dolgok, mint a kerítés felújítása, csak utána jönnek.
Ezt írod: "Megbeszéltük, hogy tavasszal ha beköltöztünk 50 ezrével havonta mindkettő testvéremnek el kezdjük törleszteni a kölcsönpénzt."
Tehát az volt az eredeti terv, hogy tavasszal kezdesz törleszteni. Most november van. Csodálkozol, hogy elfogyott a tesód türelme?
Azt írod, hogy zavar és bánt, hogy tartozol a tesóidnak, ezek után nem értem, hogy lehetett fontosabb mégis a kerítés.
Másrészt, teljesen mindegy, hogy az illetőnek mennyi pénze van és meg van-e épp szorulva vagy nincs. A tartozás attól még ugyanúgy tartozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!