Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Szerintetek jogosan esik rosszul?

Szerintetek jogosan esik rosszul?

Figyelt kérdés

4-en vagyunk testvérek. Tavaly szeptemberben vettünk egy felújítandó házat, és pont ekkor lettem terhes. Hitelt is vettünk fel, és eleinte minden rendben ment, míg a kőművesünk le nem lépett a pénzzel, ránk hagyva egy szétvert lakhatatlan épületet. Természetesen szerződést írtunk, ügyvéd, majd bírósági végrehajtás alá került az ügy idén szeptemberben ami most is folyamatban van.

Terhesen muszàj volt költözni, mert nem bírtuk màr két felé fizetni a kiadásokat (albérleti+rezsi, saját házra felvett hitel+rezsi). Nagy nehezen sikerült beköltözni, plusz hitelt is vettünk még fel és a két testvéremtől is kölcsön kellett kérjek 400-400 ezer forintot az utolsó hajrában.

Megbeszéltük, hogy tavasszal ha beköltöztünk 50 ezrével havonta mindkettő testvéremnek el kezdjük törleszteni a kölcsönpénzt.

Költözéskor megszületett a kislányom, de 2 hónapig nem kaptam semmilyen ellátást, mert a munkahelyem rosszul kezelte a CSED igénylős papírjaimat. Már pont fel akartam az Államkincstárnál jelenteni őket, de ahogy ezt belengettem gyorsan csak rendeződött a dolog. De ugye így is csúszott a törlesztés kezdete a tesómék felé.

Majd jött a nyár és felvetődött bennünk, hogy míg kapom a CSED-et, megcsinálnánk a kerítésünk. Gondoltuk nincs veszteni valónk, megkérdeztük testvéreméket hogy mennyire sürgős a törlesztés feléjük. Konkrétan mondtuk hogy mit szeretnénk és hogy döntsék el ők.

Azt mondták külön-külön mindketten, hogy nyugodtan, nincsenek per pillanat megszorulva. 3 hónapig gyüjtögettünk és múlthónap közepén elkészült a kerítés.

A tesóimmal havi többször beszélek és mindig felhoztam nekik, hogy nem felejtjük a tartozàst, ahogy beszéltük a kerítés elkészültével utaljuk az első részletet mert zavar, bánt az hogy tartozom nekik.

És ennyi szövegelés után a lényeg :

Tegnap felhívott az egyik nővérem a szokásos módon, hogy vagyunk stb.

De ezúttal most ő hozta fel azt, hogy mikor fogunk el kezdeni törleszteni. Ezzel semmi rosszat nem mondott, jogos a kérdés.

Mondtam neki, hogy persze el kezdjük most fizetéskor az első részletet. Azt mondta erre, neki mindegy hogy 1 vagy 2 részletben rendezzünk. Erre mondtam, hogy sajnos csak 50 ezrével tudjuk utalni ahogy mondtam neki a kezdetekkor is, mert nem csak neki tartozunk. És ezután jött a feketeleves. Kérdőre vont, miért kértünk ha nem tudjuk megadni? Én csak szabadkoztam, sok kínos csend, életemben nem éreztem ilyen szégyent, azt hittem elsüllyedek. Felhozott múltbeli dolgokat. Egész este sírtam, semmit nem aludtam. Ennyire félreértettem volna?

Nem sunnyogtuk el a dolgot, nem lapítottunk soha.

Felhívtam a másik tesómat, hogy nem probléma nekik akkor előbb ezt a nővérem tisztáznánk ki. Egyből belement szerencsére, így ma tudtunk utalni első részletben 100 ezer Ft-ot.

Miután elutaltuk, felhívtam és elmondtam neki, hogy a tegnapi mennyire rosszul esett és hogy bánt hogy ennyire félreértettük egymást annak ellenére hogy folyamatosan egyeztettem vele ezzel kapcsolatban. Ő egyből hàrított, hogy ezt felfújom és hogy ne gondoljam màr hogy nem kérdezheti meg mikor adjuk vissza a pénzét. Persze mondtam neki hogy nem ezzel van a baj, mert az persze jogos, hanem a stílus, a hangnem, a felhánytorgatás. A végén pedig hozzá tettem, hogy mint testvér ne keressük egymást jópofizásból ezután, csak kizárólag a pénzzel kapcsolatban kommunikáljunk.

Egyszerűen nem térek magamhoz. Jogos amit mond, de annyira fáj, hogy így le lettem rendezve..Ahogy eszembe jut sírógörcsöt kapok.

Ti mit gondoltok? Adjatok hideget meleget nyugodtan.

(+infó:

- nem anyagi gondok miatt kell neki a pénz. Tavaly vettek új autót, ő csoportvezető egy cégnél, a férje is jól keres, sőt évi 2x 2 havi teljes fizetést kap bónusz aki

- 6 éve ők kértek tőlünk kölcsön, ugyanígy ház vásárlás kapcsán. Akkor ők meg voltak szorulva. Mi akkoriban 500 ezret adtunk. Amikor a férje kapott bónuszt, vissza adták a tartozást, tehàt 1 éven belül. A mi tartozásunk most lesz 1 éves.)

nov. 9. 17:15
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:
94%
Nem irtad, hogy milyen régi dolgokat hánytorgatott fel, de gondolom arról van szó, hogy hasonlóan viselkedtél már máskor is: kihasználod masok jóindulatát.m miközben aranyoskodsz, meg magyarázol, hogy de téged mennyire zavar, hogy tartozol a tesódnak... de annyira azért nem, hogy el is kezdjed nekik fizetni. Aztán amikor valaki megemlíti, hogy ez így nem oké, kezdődik a földhözverős hiszti. A tesód szólhatott volna hamarabb is, hogy elege van, neki ez az egy dolog róható fel, viszont ha most nem hív fel, gondolom, senkinek nem fizettetek volna megint semmit. A stíluson rugózni meg nem jogos, azért beszélt így veled, mert elege van belőled. Gondolom, neki is előadod a drámázós szófosást, mint itt nekünk.
nov. 10. 08:25
 22/48 anonim ***** válasza:
81%

A testvéreid voltak a buták, amiért nem papíroztatták le veletek, mert akkor mehetnének a bíróságra 😉

Amúgy én is kiakadnék a tesómra, hogyha tartozna és bszna visszatörleszteni, helyette minden felesleges hülyeségre elszórná - és nem nem érdekelne, hogy nyűgje van, nem ajándékba adtam neki 400 ezret - ráadásul ti 2x 400-at kaptatok.

Költözéskor megszületett a kislányom, de 2 hónapig nem kaptam semmilyen ellátást, mert a munkahelyem rosszul kezelte a CSED igénylős papírjaimat. - ez meg kit érdekel úgy őszintén? Senkit, inkább az a kérdés, miért szülsz csupasz sggre.

nov. 10. 08:29
 23/48 anonim ***** válasza:
91%

19-es, a tesónak van problémája, bizony: hogy a krdező úgy átbszta, mint a huzat. Nekem is elég nagy problééma lenne, hogy nem látnám viszont (sohasem) a pénzemet, mert a húgom egy bunkó, akinek esze ágában nincs elkezdeni törleszteni a kölcsönt.

Ja, és aztán még ő sértődik meg :D - mirefel? Örüljön neki, hogy a nővére ezek után még akar kapcsolatot tartani vele, én látni sem akarnám az ilyen embert, mint a kérdező.

nov. 10. 09:48
 24/48 anonim ***** válasza:
79%
Kérdező, miért nem válaszolsz? Nyilvàn olvasod.
nov. 10. 10:01
 25/48 anonim ***** válasza:
91%
A Kérdező megsértődött.
nov. 10. 10:56
 26/48 anonim ***** válasza:
91%
Ha kölcsön kértél, az legyen az első, hogy megadod, nem a kerítés. Nem is értem, hogy gondoltad. Persze, hogy mérges rád a tesód.
nov. 10. 12:04
 27/48 anonim ***** válasza:
88%

Neked itt egyetlen dolgot lett volna jogod mondani bármiféle felháborodott ugatás helyett:

“Igazad van és köszönöm a türelmet, holnap már utalok is.”

És persze így is teszel. Pláne hogy egyszer még jófej is volt veled, belekalkulált egy-két hónap csúszást. Te ezzel szemben majdnem fél éve egy rohadt petákot nem fizettél a legutóbbi egyezség óta sem (“jön a nyár”, az ugye június, november közepe van…de az augusztusnak is lassan 3 hónapja vége).

Ja és marha gyorsan kérj térden csúszva bocsánatot, mert a magadfajta parazitának ehhez van még joga jelen helyzetben. Semmi máshoz.

A pofám leszakad.

nov. 10. 16:16
 28/48 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Itt vagyok nyugalom, nem tűntem el, csak tegnap óta picit hagyni akartam ülepedni a dolgokat, így csak most olvasom a válaszaitokat.

Elfogadom mindenki álláspontját, a tartozás szempontjából mindenben igazatok van. Ezt én is így gondolom, a lelkiismeretem tiszta, most kezdtük volna el törleszteni az első részletet.

Nem igazán tudom megfogalmazni nektek, hogy mi is a problémám igazán, mert sok részletet nyilván nem tudtok, de így is olyan hosszú volt a kérdés, nem akartam végtelenségig elnyújtani.

Adott egy őszinte család, testvéri kapcsolat. Nem csak ebben az ügyben, ez mindig így volt. A jót, a rosszat mindig időben őszintén közöltük. Most viszont úgy érzem kimaradt egy "fokozat" vagy nem tudom másként megfogalmazni. De például a kerítésépítést is megbeszéltük, ha probléma lett volna vele akkor, azt higyjétek el, mondta volna. Nem lapítottunk a témában. Két hete még a tesóm mondta, hogy nem gond ha novemberben utaljuk az első részletet, még nevetett is, és azt mondta, ne vicceljek már, nem kenyérre kell nekik.

Azért érzem magam megbántva, mert ha őszinte lett volna, mint eddig egész életében, akkor simán mondta volna előbb hogy utaljunk. Nem értem miért személyeskedett.

Mi sem gondolkoztunk volna a kerítésépítésben és nem duzzogtunk volna, nem vagyunk olyanok ha kicsit is éreztetik a hanglejésükben hogy ez nem oké.

Épp ezért vált ki belőlem erős érzelmeket. Olyan, mintha megvádoltak volna, mintha rosszat akartam volna, mintha eddig is rossz lettem volna, de nem mondták nekem. Pedig szerettem volna tudni hogy rossz vagyok. Mert hamarabb vissza adtam volna, nem akartam senkit megbántani, plàne nem a tesómat.

nov. 10. 18:54
 29/48 A kérdező kommentje:

Óriási kettősség van bennem. Szeretem tesómat, jogos amit mondott, igaza van. Sajnálom, hogy azt mondtam neki, ne keressük egymást csak ha a pénzről van szó.

De ugyanakkor ott van az is bennem, hogy mint adós, bármit le kell nyelni ha a kölcsönpénz a téma? Meg lehet alázni? Sérteni? Semmi bántó megjegyzésre felháborodni, lereagálni?

És ezt mind mind el lehetett volna kerülni nem csak a mi részünkről is, az ő részükről is.

nov. 10. 19:00
 30/48 anonim ***** válasza:
100%

Továbbra is fenntartom, hogy ha nektek állítólag ilyen szuper kapcsolatotok volt mindig is, akkor teljesen felesleges volt neki levágni ezt a hisztit, hogy ne keressen többet, mint testvér. Mert ezután amugy is te leszel majd a család szemében az, aki miatt nem lehet jó hangulatban megtartani egy összejövetelt.

Miért nem kérdezted meg őt, hogy miért mondták, hogy nem kell a pénz, ha mégis? Mert ezt nem nekünk kell előadni, hanem neki. Hogy mire fel a számonkérés, ha eddig le volt minden kommunikálva?

Amúgy meg ha olyan jó volt a kapcsolatotok, milyen múltbeli dolgokat hozhatott volna fel, amin megsértődsz? Akkor csal cseszekedtetek eddig is egymással.

Nem mondom, hogy értem, a tesód minek engedte meg a kerítésépítést, de te most nagyon rossz döntést hoztál. És tényleg változtass a pénzügyi kultúrán, mert nagyon gáz ez, hogy gyereketek van, rengeteg hiteletek, tartozásotok, de eazetekbe se jut se megtakarítani vész esetére, se a tartozást csökkenteni, hanem b*sszátok el a pénzt azonnal, amint van valamennyi.

Ahogy valaki írta, ha a következő hónapban beüt valami kiadás, elromlim a hűtő, kocsi, kell bármire 200 ezer hirtelen, nem lesz, aki kölcsönadjon. És csak magyarázkodhatsz megint, miért nincs, aki kölcsönadjon

nov. 10. 19:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!