Szerintetek jogosan esik rosszul?
4-en vagyunk testvérek. Tavaly szeptemberben vettünk egy felújítandó házat, és pont ekkor lettem terhes. Hitelt is vettünk fel, és eleinte minden rendben ment, míg a kőművesünk le nem lépett a pénzzel, ránk hagyva egy szétvert lakhatatlan épületet. Természetesen szerződést írtunk, ügyvéd, majd bírósági végrehajtás alá került az ügy idén szeptemberben ami most is folyamatban van.
Terhesen muszàj volt költözni, mert nem bírtuk màr két felé fizetni a kiadásokat (albérleti+rezsi, saját házra felvett hitel+rezsi). Nagy nehezen sikerült beköltözni, plusz hitelt is vettünk még fel és a két testvéremtől is kölcsön kellett kérjek 400-400 ezer forintot az utolsó hajrában.
Megbeszéltük, hogy tavasszal ha beköltöztünk 50 ezrével havonta mindkettő testvéremnek el kezdjük törleszteni a kölcsönpénzt.
Költözéskor megszületett a kislányom, de 2 hónapig nem kaptam semmilyen ellátást, mert a munkahelyem rosszul kezelte a CSED igénylős papírjaimat. Már pont fel akartam az Államkincstárnál jelenteni őket, de ahogy ezt belengettem gyorsan csak rendeződött a dolog. De ugye így is csúszott a törlesztés kezdete a tesómék felé.
Majd jött a nyár és felvetődött bennünk, hogy míg kapom a CSED-et, megcsinálnánk a kerítésünk. Gondoltuk nincs veszteni valónk, megkérdeztük testvéreméket hogy mennyire sürgős a törlesztés feléjük. Konkrétan mondtuk hogy mit szeretnénk és hogy döntsék el ők.
Azt mondták külön-külön mindketten, hogy nyugodtan, nincsenek per pillanat megszorulva. 3 hónapig gyüjtögettünk és múlthónap közepén elkészült a kerítés.
A tesóimmal havi többször beszélek és mindig felhoztam nekik, hogy nem felejtjük a tartozàst, ahogy beszéltük a kerítés elkészültével utaljuk az első részletet mert zavar, bánt az hogy tartozom nekik.
És ennyi szövegelés után a lényeg :
Tegnap felhívott az egyik nővérem a szokásos módon, hogy vagyunk stb.
De ezúttal most ő hozta fel azt, hogy mikor fogunk el kezdeni törleszteni. Ezzel semmi rosszat nem mondott, jogos a kérdés.
Mondtam neki, hogy persze el kezdjük most fizetéskor az első részletet. Azt mondta erre, neki mindegy hogy 1 vagy 2 részletben rendezzünk. Erre mondtam, hogy sajnos csak 50 ezrével tudjuk utalni ahogy mondtam neki a kezdetekkor is, mert nem csak neki tartozunk. És ezután jött a feketeleves. Kérdőre vont, miért kértünk ha nem tudjuk megadni? Én csak szabadkoztam, sok kínos csend, életemben nem éreztem ilyen szégyent, azt hittem elsüllyedek. Felhozott múltbeli dolgokat. Egész este sírtam, semmit nem aludtam. Ennyire félreértettem volna?
Nem sunnyogtuk el a dolgot, nem lapítottunk soha.
Felhívtam a másik tesómat, hogy nem probléma nekik akkor előbb ezt a nővérem tisztáznánk ki. Egyből belement szerencsére, így ma tudtunk utalni első részletben 100 ezer Ft-ot.
Miután elutaltuk, felhívtam és elmondtam neki, hogy a tegnapi mennyire rosszul esett és hogy bánt hogy ennyire félreértettük egymást annak ellenére hogy folyamatosan egyeztettem vele ezzel kapcsolatban. Ő egyből hàrított, hogy ezt felfújom és hogy ne gondoljam màr hogy nem kérdezheti meg mikor adjuk vissza a pénzét. Persze mondtam neki hogy nem ezzel van a baj, mert az persze jogos, hanem a stílus, a hangnem, a felhánytorgatás. A végén pedig hozzá tettem, hogy mint testvér ne keressük egymást jópofizásból ezután, csak kizárólag a pénzzel kapcsolatban kommunikáljunk.
Egyszerűen nem térek magamhoz. Jogos amit mond, de annyira fáj, hogy így le lettem rendezve..Ahogy eszembe jut sírógörcsöt kapok.
Ti mit gondoltok? Adjatok hideget meleget nyugodtan.
(+infó:
- nem anyagi gondok miatt kell neki a pénz. Tavaly vettek új autót, ő csoportvezető egy cégnél, a férje is jól keres, sőt évi 2x 2 havi teljes fizetést kap bónusz aki
- 6 éve ők kértek tőlünk kölcsön, ugyanígy ház vásárlás kapcsán. Akkor ők meg voltak szorulva. Mi akkoriban 500 ezret adtunk. Amikor a férje kapott bónuszt, vissza adták a tartozást, tehàt 1 éven belül. A mi tartozásunk most lesz 1 éves.)
Egy éve nem fizeted vissza, amit kértél és amit megigértél, ennyi idö alatt másfélszer vissza tudtad volna adni. Emellett ha ö kb 8 hónapos idötartamra adta, akkor könnyen lehet, hogy idöközben kellene neki is.
Borzasztó negatív ember vagy, minden másra költesz, csak a pénzt nem adod visszaes még te vagy felháborodva!
Mélységesen szégyellheted magad!
A kerítéskészítésnél csúszott el a dolog. Előtte még úgy-ahogy rendben ment az egész.
Viszont az hogy a törlesztés ott el csúszott az mind a kettőtök hibája
Egyrészt a tiéd. Nem SOS ügy volt, ráért volna ha törlesztettél tesódéknek
Másrészt tesódék is sarasak mert te rákérdeztél tőlük hogy a kerítés miatt beleférne e az hogy később törlesztetek majd és ők akkor rábólintottak. Tudták akkor hogy ezért később kapják vissza a pénzük. Nyugodtan mondohatták volna hogy "Rozi, már így is késel a törlesztéssel, nem akarunk tovább várni, hogy lássunk valamit vissza a kölcsönpénzből. Ráér a kerítés, elsőnek nekünk fizess vissza"
Szóval akkor ők sem nyitották ki a szájukat. Felnőtt emberek, sokan mások szóltak volna. És teljesen fair helyzet lett volna.
Ami a telefonhívást illeti, a nővéred stílusa elég gyerekes. Kilehet mondani egyenesen is a dolgokat, hogy ideje törleszteni, legyen az az elsődleges hogy visszafizeted a kölcsönt.
Erre a múltbeli dolgok felhánytorgatására nem volt szükség.
Viszont, az hogy te úgy vagy vele,.azt mondtad nővérednek hogy ezentúl csak a pénz végett beszéljetek, nem kell a jópofizás az elég erős. Ha ezelőtt jó volt a kapcsolat, ne dobd el. Most valós hogy csak a sértettség és a fájdalom beszél belőled. Az érzelmeid ebben elvakítanak.
Ez a kapcsolat még nincs veszve.
Törlesz folyamatosan, és tartsd a kapcsolatot tesóddal
Az egész nem ér annyit hogy elveszítsd a tesód rajta
Kérdező: hülyeség volt a kerítés, az nem olyan mint a nincs hol lakni.
Másrészről pedig valószínűleg a tesódnak problémája, problémái vannak. Ilyenkor tipikus, hogy ha a fontos problémát nem tudja kezelni akkor neki esik más problémáknak hátha attól jobb lesz, ilyen a kölcsön tartozásod is. Találkozz és beszélgess vele kettesben, leginkább kérj bocsánatot, kérdezd meg hogy van, ne kapd fel a vizet, stb. Az alapján mit írtál jó a kapcsolatotok most egy hülye kirohanásért hiba lenne felégetni.
Abszolút nem jogos, durván visszaéltél a türelmükkel, jóindulatukkal és a segítőkészséggel, amikor nekiálltál kerítést építeni, ahelyett, hogy előbb kifizettél volna minden tartozást a MEGBESZÉLTEK SZERINT. Gondolj, csak bele, neked lehet, hogy logikus, de a másik mit lát? Ígérget, pénz meg sehol hónapokkal később sem.
A helyedben én is nagyon szégyellném magamat, nálad csak jobban a férjednek kellene. Nem ciki neki? Ezt a családod irányába már eltoltátok, miért nem kértek egy nagyobb összeget most az övétől, abból megadjátok a sokszor lejárt tartozásotokat a te családodnak, így legalább a karácsonyt nyugodt szívvel töltheti mindenki, és most tartozzatok az ő családjának. Majd meglátjuk annak kapcsán is ilyen lazán kezeli-e a visszafizetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!