Testvérem bunkón viselkedett, anyánk nekemtámadt? Kinek van igaza?
Én már felnőtt vagyok, sok éve külön élek, van egy középiskolás öcsém. Rengetegszer segítettem neki a házijában, beadandókkal stb.
Ma felhívott anyám munkaidőben, hogy segítsek öcsémnek a matek háziban. Kérdeztem, miért nem ő hív fel? Ott volt öcsém is egyébként, ki volt hangosítva a telefon. Magyarázom neki, nem érti. Mondtam, oké, kapcsolja be a gépét, képernyőmegosztással gyorsabban levezetem a feladatot. Öcsém erre közli, ő nem tudja, hogy kell megosztani a képernyőt. Mondom, két klikk, elmondom vagy van róla videó, azt megnézi, jött a kifogás, miért nem jó, csak mondjam meg az eredményt. Mondtam, hogy annak semmi értelme, minek oldogassak a munkaidőmben matekfeladatokat. Erre szó szerint elküldött a p.csába.
Na már most ezt anyám ugye hallotta, nem szólt egy szót sem. Később felhív, mintha mi sem történt volna és megemlíti, hogy egyébként átjött a szomszéd munka után és segített a leckében. Mondom, jól van, majd legközelebb is a szomszédhoz menjen, mert a mai után én többet biztosan nem segítek neki.
Erre anyám nekemtámadt, hogy önző vagyok, nem segítek a családomnak, majd ők sem segítenek nekem ezután semmiben. Hiába magyaráztam, hogy 1. az nem segítség, hogy helyette megoldom a feladatot, mert lusta bekapcsolni a gépet, 2. ha elküld a p.csába, miközben épp neki segítek mellesleg munkaidőmben, mit vár?
A vita végén oda jutottunk, hogy anyám a fejemhez vágta, hogy gyerekkoromban mennyit dolgoztak értem és ez a hála. Idegenek szívesebben segítenek stb. Azt mondta anyám, béküljek ki a testvéremmel, mert ő csak egy gyerek, én meg felnőtt, lehetne több eszem, okos enged stb.
Most arra gondolok, öcsém nem kisgyerek már, 16 éves elmúlt. Eddig is minden hülyeséget elnéztek neki szüleim, és rohadt nagy szája van otthon, de velem ne beszéljen így.
Mit gondoltok, tényleg nekem kéne írnom neki? Nem kért bocsánatot, meg semmi. Anyám szerint hagyjam rá, írjak neki.
Kérdező, teljesen igazad van, és a lehető legjobban reagáltál a helyzetre. Egy gyerek a szülei felelőssége. Neked nincsenek az öcséddel szemben olyan kötelességeid, mint anno gyerekkorodban veled szemben a szüleidnek, szóval ezzel dobálózni nagyon buta dolog. Ráadásul tényleg a világon semmit nem ér, ha megoldod neki a feladatot és csak közlöd vele az eredményt, abból nem tanul.
Anyád most beindította az érzelmi zsarolást, aminek végső soron az a célja, hogy a köztetek lévő konfliktus tebenned folyjon le. Ne hagyd magad. A helyedben egyáltalán nem reagálnák az üzeneteire, nem csináltál semmi rosszat, hogy magyarázkodnod kellene.
Vedd úgy, hogy ez a konfliktus most egy lehetőség meghúzni a határaidat (ha tartani tudod magad), és véget vetni az eddigi pofátlan kihasználásnak. Nyilván most kellemetlen, de ha ügyes vagy és nem engedsz a nyomásnak, sok jót is ki lehet hozni belőle.
Szerintem közöld velük ezek után, hogy indul a bünti: Első lépcsőben mindegyikőjük telefonszáma/messengere 1 hónapra megy a dev/null -ba.
Aztán lehet újragondolni, és ha nem kedvező a hozzáálláás, újabb 1 hónap "táska" indul.
Már kamillázik most is, Savlekötő, hogy folyton visszabeszél, meg lusta, meg nem csinál meg semmit otthon, bárhogy kérik. De amikor ilyen helyzet van, meg kussolnak, meg ráhagyják, és amikor számon van kérve a gyerek, akkor meg bevédik és még a másik a szar, szemét.
Nem is annyira a testvérem viselkedése bánt, mert tudom, hogy elkényeztetett, inkább anyám zsarolása fáj, meg hogy még őt védi be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!