Túlreagálom, hogy a nővérem bálás ruhát adott a gyerekemnek névnapjára?
"legalább a jövőre gondolhatnátok, az unokáitokra."
Nem szeretnék gyereket. Akkor megengedhetem magamnak azt a pofátlan, undorító világot elpusztító pazarlást, mint a húsevés, és a nem lerongyosodott, új ruha?
"Nem szeretnék gyereket. Akkor megengedhetem magamnak azt a pofátlan, undorító világot elpusztító pazarlást, mint a húsevés, és a nem lerongyosodott, új ruha?"
Ha megragadtál egy önző ősember agyi szintjén, és nem tudsz/nem akarsz nagyban vagy egy picit (magadon kívül és a saját jóléteden kívül) tovább gondolkodni, akkor csak nyugodtan. Nagy érv, hogy nem akarsz gyereket, ez már mentesít minden alól.
Jósagos szar milyen válaszok vannak itt... Rövid válasz: ezt most kicsit túlreagálod, de a nővéred bizony nem szent.
----
Bővebben:
Szóval mielőtt keresztrefeszítetek (bár úgyis fogtok, mindegy): gyerekkorom óta viselek használt ruhát, adtam és adományoztam már, vásároltam a főváros és vidék számos turkálójában.
Na de! Az ajándékozas arról szól, hogy örömet szerezzünk a másiknak. Én elmondanám a testveremnek ilyen helyzetben, hogy sem én sem a gyerek nem számítunk tőle ajándekra, adjon akkor amikor neki kényelmes. A gyereket is úgy nevelném, hogy ne számítson mindenképp valamire, mert jobb egy praktikus tárgyat kapni amit szeretettel adnak, mintha rásóznak valami fiszfaszt. Igazából már emiatt az egy tanulság miatt sem akadnék ki, de... nem vagyok jó véleménnyel a nőveredről. Megkérdezhetett volna téged előtte, de ő a fejébe vette, hogy ez lesz. Nem tudom milyen konkrét egyéb húzásai voltak ez előtt, én elhiszem, hogy ez inkább volt egyfajta lázadas az életviteletek ellen mint egy ajándékozás. Beszélj vele meg a gyerekkel, aztán nézd meg milyen lesz a következő ünnepen, mert ez inkább szól a nyomorgásáról mint az ajándékozás öröméről.
Az eddigi válaszokra meg csak annyit, hogy senki nem lesz jó vagy rossz kizárólag az anyagi helyzetétől, és én azt látom, hogy sokan nagyon elítélik a kérdezőt. A gyerek helyében ugyanezt tettem volna, mert szabadulni akartam volna a csaaládi perpatvar elkerülésével. Ha ellenkezik, akkor a leírás alapján a nagynéni biztosan kiakadt volna, úgyhogy ezt a helyzetet bólogatással volt könnyebb megoldani. A kérdezőnek meg azon felesleges felkapni a vizeet hogy a gyerek használt ruhat kapott, inkább az a borzasztó, hogy egy közeeli családtag nem hajlandó tisztelni azt az értékrendet vagy stílust amit képviseltek. Olyan mintha húst ajándekoznék egy vegán állatvédőnek, aztán azt mondanám hogy "csak ezért tudtam beszaladni" meg "kell a vitamin" illetve "erre volt pénzem" - más a társadalmi megítélése, de a lényeg ugyan az: az ünnep apropóján sugallom, hogy a vegán ajándékozott életvitele nem fér bele a gondolkodásmódomba és nem tisztelem.
Egyébként azt tapasztalom, hogy a turkálók napjainkban nem olyanok mint régen voltak. És akkor most lehet lepontozni... 10 éve 6000 Ftért olyan bőrkabátot meg filléres (kilós csomagban) olyan koktélruhát vettem amilyet ma sem találni. Most is ha kell valami (főleg anyag) akkor felkeresem ezeket a boltokat, de a kínálat meg a vásárlasi élmény hatalmasat zuhant az elmúlt évtizedben: nagy, büdös, zsúfolt, ráadásul az emberek (mivel mindenből csak egy darab van) hajlandóak még egy getzis/vizeletes lepedőn is hajbakapni. Én utáltam (és utálok) ott vásárolni, mert tényleg ugyanaz a hányinger kap el mint egy puccos boltban leértékeléskor vagy mint egy parfümüzletben - de bizonyos dolgokért ennek ellenére érdemes ellátogatni.
A környezetvédelemről annyit, hogy leszoktam az eldobható betétekről meg a tubusos tusfürdőről, és jónak tartom ha valaki használt holmit vesz, de sajnos akit bekebelezett a fogyasztói társadalom az árt a környezetnek egy márkas boltban is meg egy turiban is, mert feleslegesen halmoz. Az elv fontosabb mint az eszköz: nem rossz emberr ha valaki egy életen át használ egy környezetbarát méregdrága holmit, akit meg nem érdekel az pazarló amúgy is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!