Örökség átíratása?
Az lenne a kérdésem, hogyha anyám átíratja a házat (amit én örökölnék) más nevére, akkor én arról kapok valami értesítést?
Esetleg a közjegyzőtől?
És ha mondjuk nem elajándékozza, hanem úgy dönt hogy a végrendeletben a halála után nem én, hanem más kapja a részét, arról én tudomást szerezhetek hivatalos úton?
Elnézést de fingom nincs ezekről a dolgokról, és megmondom őszintén nem is gondoltam hogy valaha ilyen helyzetbe fogok kerülni.
Akartam neked a kérdésedre korrekt választ adni, de felmerültek bennem kérdések:
- Miért nem kérdezed meg anyádat, hogy mit akar tenni a házrészével?
- Ha olyan rossz a viszonyotok, hogy még egy kérdés erejéig sem keresed fel, akkor miért tartasz igényt az örökségre?
Téged ugyan az örökségből csak nagyon szigorú kritériumok mellett tagadhatna ki, de egyértelmű, hogy nem akarja, hogy te örökölj és ezt illene tiszteletben tartanod, mert a ház fele az övé és azt csinál vele még életében, amit akar.
- Hadd adja már olyannak, aki rányitja az ajtót és gondoskodni fog róla, hogy öregkorában ne rohadjon meg saját szarában és a felfekvéseiben.
Amiket itt felsoroltam, azoknál teljesen közömbös, hogy a viszony kinek a hibájából alakult így.
Eladás esetén a tulajdonosváltásról fogsz kapni értesítést, mert elővásárlási jogod van, az ajándékozásról viszont nem.
Ha ennyire jóban vagytok édesanyáddal, ahogyan azt a sorok közül kiolvasom, add el te a saját 50 %-odat, és készpénzzel a kezedben, inkább nézz valami másik, önálló ingatlan (lakás) tulajdont magadnak.
Te itt édesanyád után ahogy elnézem, egy fillért nem fogsz örökölni, inkább adja amije van még életében hajléktalanoknak, vagy vöröskeresztnek, akárkinek, csak ne örökölj utána semmit!
Adj túl a saját részeden, és légy boldog valahol máshol!
Ha halálakor még a tulajdonában van az 50%, akkor azt te öröklöd, hacsak nem köt addig örökösödési szerződést erre mással.
De ezt olvasd el, ebben minden benne van.
Ha kitagad az örökségéből, pl. azzal az indokkal, hogy gondoskodsz róla, érdemtelen vagy az örökségre, stb. stb. lehet perelni a végrendeletet, de a benne felsorolt indokok valótlanságát neked kell bizonyítanod.
Teljesen felesleges ennek az ingatlannak a másik 50 %ára várnod!
A házban nekem is benne van jó pár millióm, egy nagyobb felújítás volt 5 éve a felső szinten, amit én és apám finanszíroztunk, ill. kb a felét magunk végeztünk munka után, és hétvégente.
Anyám akkor nem is lakott már otthon, válófélben voltak a felújítás megkezdése alatt.
Az lett volna hogy én és a barátnőm a felső szinten leszünk majd, alsó szint pedig albérletek kiadva.
Aztán úgy hozta a sors, hogy apu lebetegedett, rengeteg pénzt elvitt a kórház. Le is lett százalékolva szóval dolgozni már nem tud.
Terv az volt, hogy apám és mi közösen kivásároljuk anyámat a házból válás után, de mivel közbe jött a betegség így erről már sajnos lecsúsztunk.
Utána adta nekem apám az ő részét, amikor elváltak.
Én azóta elköltöztem, mivel anyám új hapsijának elvitte a bank a házát, és oda költöztek a pereputtyal együtt.
Szóval ha tényleg az "új gyerekiek" akarja valamilyen módon adni a részét, legyen az végrendelet vagy ajándékozás stb., akkor azért lenne jó tudomást szereznem erről minél hamarabb, mert akkor lenne pár dolog amit elhoznék a felső szintről.
Konkrétan kiszedném az összes beltéri ajtót, konyhabútort, beépített szekrényeket stb.
Ezek már válás után lettek beépítve, tehát még jogi úton se tudna mit tenni, csak nem akartam szétbarmolni az egész felső szintet.
Kivásárolni sajnos nem tudjuk a részéből, így marad az hogy mentem ami menthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!