Örökség átíratása?

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem, hogyha anyám átíratja a házat (amit én örökölnék) más nevére, akkor én arról kapok valami értesítést?

Esetleg a közjegyzőtől?

2017. máj. 4. 09:58
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
87%

A saját részét elajándékozhatja.

Eladni is el tudja, ha valaki megvesz egy fél házat. Általában van elővásárlási jog, de ha nem élsz vele, akkor eladhatja.

2017. máj. 4. 10:55
 12/46 anonim ***** válasza:
98%

Eladhatja vagy elajándékozhatja a saját részét és erröl neked nem kell semmiféle értesítést kapni.

Mellesleg az ö részének te nem vagy örököse, mert mégél anyád - örökös meg csak a halála után lehetnél. Amíg él, addig ö a tulajdonos és a saját tulajdonával azt tesz, ami neki tetszik.

2017. máj. 4. 11:01
 13/46 A kérdező kommentje:

Csak példának mondtam az eladást...

Mivel hivatalosan ÉN vagyok a jogos örökös ha anyám részére, ha meghalna.

Általában ez a megszokott nem? Vagy javítsanak ki az okosok ha rosszul gondolom.

És csak azt akartam TUDNI hogy ha ő erről másképp dönt, és átíratja a két gyerek nevére akkor arról kapok e valami levelet.

2017. máj. 4. 11:01
 14/46 A kérdező kommentje:
-ha*
2017. máj. 4. 11:02
 15/46 anonim ***** válasza:
94%
De nincs ilyen. Örökös akkor vagy, ha meghal. Addig nem vagy az (tudom, mit keversz ide, de nem úgy van, ahogy gondolod). Ha átíratja, megteheti. Amire te gondolsz valószínűleg, az a végrendeletből való kizárás, nyilván ott bonyolult lehet ügy, ha téged kizár a másik két gyerek javára, de hogy életében mit csinál, ahhoz nincs több közöd, mintha két vadidegen birtokolna egy ingatlant.
2017. máj. 4. 11:09
 16/46 anonim ***** válasza:
98%

Tulajdonos-társnak elővételi joga van. Ha el akarja adni, akkor először köteles neked felajánlani, és ha te hajlandó vagy annyit fizetni a másik 50 %-ért, amennyit ő kapni akar érte, akkor köteles neked eladni.

De ez kizárólag csak esetleges eladásnál érvényes, ajándékozásnál már nem köti ilyen kitétel. Annak ajándékozza, akinek akarja.

Külön értesítést nem fogsz kapni, de a földhivataltól egy tulajdonlap másolat, és abból már látni fogod, hogy kivel van társ-tulajdonban.

2017. máj. 4. 11:29
 17/46 anonim ***** válasza:
97%

Akkor leszel örökös, ha anyukád meghal. Ha él még 30 évet, akkor. Ha mindenét pénzzé teszi és eljátssza pókeren, azt sem tudod megakadályozni, mert az ő pénze.

Én pl semmit nem örököltem apukámtól. Van ilyen is.

2017. máj. 4. 11:30
 18/46 anonim ***** válasza:
93%

"Mivel hivatalosan ÉN vagyok a jogos örökös ha anyám...meghalna."

HA!

Addig viszont azt tesz a saját részével amit akar.

2017. máj. 4. 11:31
 19/46 A kérdező kommentje:

Szóval én mint 50%-os résztulajdonos, nem kapok semmi értesítést arról ha anyám átíratja a maradék 50%-ot más nevére?

Fontos lenne tudnom, mert ha a hátam mögött csinálja akkor valamit lépni akarok, ha nem derülne ki a dolog hivatalos úton.

Jó lenne még idejében lépni.

2017. máj. 4. 11:32
 20/46 anonim ***** válasza:
100%
Azt nem tudom biztos, szerintem szoktak értesítést küldeni, ugyanakkor az ajándékozással nem tudsz mit csinálni, mert az az ő része, neked ahhoz semmi közöd. Írták az elővásárlási jogot, ezt meg lehet kerülni ajándékozással, és akkor nem tudsz lépni se korán, se későn. Persze az eladást meg tudod elővásárlással akadályozni, illetve a végrendeletnél is vannak lehetőségek, de hogy életében, a végrendeleten kívül mit csinál, ahhoz neked nincs közöd.
2017. máj. 4. 11:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!