Apám halála után mi lesz a háza sorsa?
A bank nem sokat tököl, árverezés van, ha valaki nem fizet.
A Földhivatalban utánanézhetsz, kik a tulajdonosok, haszonélvező. Nem titkos adat, pár ezret kell fizetni.
(OFF: minden albérlőnek ajánlom, hogy megnézze, hogy valóban a tulajdonostól bérel és nincs haszonélvező.)
Hasznos tanácsot kaptál azoktól, akik azt javasolták, hogy derítsd ki a területileg illetékes Földhivatalnál, hogy ki az ingatlan tulajdonosa és van-e rajta haszonélvezeti jog.
Csak annyit akartam még hozzáfűzni, hogy ha nincsen szükséged hiteles tulajdoni lap másolatra, akkor van arra lehetőség, hogy pusztán un. 'betekintést' kérsz - ami azt jelenti, hogy egy adatlap kitöltése után:
ott a helyszínen megtekintheted a tulajdoni lapot, jegyzeteket is készíthetsz róla, csak másolatot nem kapsz a kezedbe.
(6-7 éve egyszer csináltam ilyet, akkor még ingyenes volt, azóta könnyen lehet, hogy van valami díja, de a tulajdoni lap másolatnál biztosan olcsóbb. Bár ha az un. nem hiteles másolat tényleg csak 1.000 Ft, akkor nincs akkora jelentősége. (Én csak azt annyit láttam a honlapjukon keresgélés közben, hogy a hiteles másolat 6.250 Ft, de arra neked végképp nincsen szükséged.)
"Állítólag nem lett átíratva a ház, de akkor mire kapott hitelt?"
Nem tartom valószínűnek, ha a bátyád valóban megvásárolta anyukád tulajdonrészét, akkor csak a pénzt adta volna oda, és ne írtak volna adás-vételi szerződést, és ne került volna a nevére anyukád addigi tulajdonrésze.
Ettől függetlenül, vannak olyan hitelszerződések, amikor valaki úgy vesz fel hitelt, hogy olyan ingatlan a hitelfedezet, amiben nincsen tulajdonrésze, de ilyenkor jelzálog kötelezettként az ingatlan tulajdonosa(i) is szerződik/szerződnek a bankkal, és a közjegyző előtt ők is aláírják alá a szerződést.
nem csak lakáshitel van, hanem szabad felhasználású jelzáloghitel is.
én is felvehetek egy több milliós hitelt a szomszédom házára, ha ő ezt aláírja.
nem kell kikérni tulajdoni lapot, az pénzbe kerül, igaz, a nem hiteles csak 1000 ft, de az is felesleges. a betekintés minden egyes földhivatalban ingyenes, itt neked elég, ha csak ránézel, de sokan papírra kiírják a rajta lévő adatokat. ezért nem kell fizetni.
egyébként ne haragudj, de nagyon zavaró. nem a bátyjád, hanem a bátyád. mond ki j-vel. ugye hogy nem kell bele!
egyébként közel sem igaz, hogy a bank azonnal árverez. nem ilyen egyszerű. van egy maximum darabszám, hogy hány ingatlant árverezhetnek el évente. ez meg sem közelíti a bedőlt hitelek számát.
a szüleim elváltak 2006-ban. közös hitel volt a házon, több millió. egyik fél adós, a másik adóstárs. jelen esetben lényegtelen, hisz mindkettő felelős a házért. ma senki nem lakik a házban, leamortizálódott, alig ér már valamit. egyik félnek sincs jövedelme, még 10-20 évig nem is lesz. utána is csak a nyugdíj, de az is nagyon kevés, tehát semmi esély rá, hogy letiltással valaha is behajtsák a milliókat. és 2006 óta annyi történik, hogy évente jön egy levél a banktól a tartozásról. így nem évül el, de 9 éve nem történik semmi, szó sem volt árverezésről.
neked abban a házban nem lesz tulajdonjogod. szépen kisemmiztek a kedves szüleid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!