Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy lehet úgy "elmenekülni"...

Hogy lehet úgy "elmenekülni" otthonról, hogy ne legyen belőle harag?

Figyelt kérdés

24 éves vagyok. Szüleim gyerekként kezelnek, mintha 11-12 éves lennék (ráadásul valami enyhén visszamaradott szellemileg), korlátoznak, kiabálnak velem ha "rossz vagyok", rám erőltetnek dolgokat, stb, képtelenek feldolgozni, hogy nem maradok örökre kisgyerek. Édesanyám nagy álma, hogy otthon éljek örökre, ott dolgozzak ahol ő, mert akkor mindig együtt leszünk és rajtam tarthatja a szemét.

Ezt már igen nehezen bírom. Hamarosan szabadulok, kapok munkát, lesz hova mennem, 50 km-re tőlük.

A gond már csak az, hogy nem úgy akarok elmenni, hogy rájuk csapom az ajtót, aztán évekig nem beszélünk, csak fújunk egymásra..

Hálátlan se akarok lenni, mert pénzügyileg sokat tettek értem (igaz, csak úgy, de mégis áldozat volt)

Szóval hogy kéne közölnöm, hogy lelépek otthonról, aztán majd megyek látogatóba valamikor, ha nem akarok rossz viszonyt? Nagyon könnyen dühösek lesznek (és sokáig), és nincs sok ötletem.

Mit kéne mondanom szerintetek?

2017. ápr. 6. 09:40
1 2 3 4
 31/38 A kérdező kommentje:
A párom úgy viseli, hogy megmondta hogy az éjszaka közepén is hívhatom, jön és segít pakolni és költözni.
2017. ápr. 6. 15:44
 32/38 anonim ***** válasza:
91%
Édesanyádnak te vagy a mindene. Függ tőled. Ezért zsarol érzelmileg, mert kellesz neki. Itt nem ő osztja a lapokat. Megmondod neki, mi a helyzet, hagyod, hogy kidühöngje magát, aztán ha lenyugodott és visszakuncsorogja magát, megbocsájtasz és minden happy.
2017. ápr. 6. 16:57
 33/38 anonim válasza:
52%
Végigolvastam az egészet. Én sem értem miért gyerekes a kérdező viselkedése.
2017. ápr. 6. 17:15
 34/38 anonim válasza:
52%
Én sem érzem gyerekesnek. Szerintem mindenki szeretne minél kevesebb konfliktust, de sok szülő sajnos nem nőtt fel eléggé ahhoz, hogy elengedje a gyerekét. Anyám például még mindig azt várja, hogy mikor kapom vissza a gyűrűt és/vagy rúgnak ki a cégtől, hogy aztán sírva könyörögjem vissza magam. Attól meg egyenesen retteg, hogy az öcsém is otthagyja, mert akkor "megszűnik anyának lenni" és rámegy a házassága. Egyszer azt mondta, hogy inkább szül még egy gyereket. A falhoz kell állítani őket, és le kell osztályozni őket, majd úgyhagyni. Ha meg fenyegetőzni kezdenek, akkor jöhetnek a tények: "Bármit megtehetek, és senki nem tud megakadályozni ebben, még te sem." - életemben nem láttam még anyámat olyan rémültnek, mint amikor rájött, hogy önálló vagyok. Csak azért kapom meg néha a magamét, mert nincs saját lakásom.
2017. ápr. 6. 19:11
 35/38 anonim ***** válasza:
67%

Azt tartják gyerekesnek, hogy ennyire rágörcsöl a témára. Már régen tudomásul kellett volna vennie, hogy lehet, hogy csak ajtócsapkodással fog menni a dolog. Ez csak attól függ, a szülők gyomra mennyire veszi be a tényt, hogy a 24 éves lányuk nem marad örökre velük.

Mellesleg itt inkább a szülők a gyerekesek. Nem értem miért kell ennyire magukhoz láncolni a gyereküket.

Volt itt pár saját történet, én kapásból kettőt is el tudok mesélni.

Első körben édesanyám párja. Nálunk konkrétan úgy nézett ki a családi élet, hogy a pasas "fejőstehénként" volt tartva. Ment, dolgozott, anyuci lenyúlta a pénzét, ugráltatta, ha valami kellett, hiszti volt ha esetleg nem ugrott azonnal. Az ebédet kiporciózta, bárki ehetett még, egyedül a fia nem. Olyan volt, mintha nem is a gyereke lenne csak valami rabszolga. Mikor elköltözött a pasi anyámhoz, az anyja heti rendszerességgel hívogatta, hogy vigye haza a ruháit kimosni, vigyen pénzt, menjen haza ezért vagy azért, eléggé felháborító módon viselkedett. A nagy gond az volt az egészben, hogy a pasas meg papucs, szóval sokáig nem szólt vissza az anyjának. Ma már megteszi, szóval kezd lenyugodni a helyzet, de anyám és az ő anyja sose lesznek puszipajtások :D

A másik párom és az anyja. Mikor összejöttünk, anyuka azzal kezdte páromnak, hogy majd miből fog nekem cuccokat venni, miből hív meg ide-oda stb. Jó kezdés, nem? Ott eléggé a pénz körül forgott minden. Párom fizetésének a 80%-át elvette (lakbér és kajapénz néven), de még azt a keveset ami megmaradt páromnak, azt is számonkérte rajta, hogy hová lett. Aztán később elkövettem azt az orbitálisan nagy hibát, hogy egy családi balhé miatt odaköltöztem anyósjelölthöz. Rövid időn belül átláttam mi megy ott, anyuka ki sem mozdul "mert fáj a lába" a fia ment mindenért, bevásárlásokkor rendszeresen balhézott, mert nem annyi pénz fogyott amennyit ő eltervezett (Évek óta nem jár boltba, nincs tisztában az árakkal). Engem is sokszor elküldött magának ruháért, fehérneműért (enyhén kínos, hogy te veszel bugyit az anyósjelöltednek....) aztán rendre hisztizett egy sort mikor hazaértem, mert hogy nem ilyet kellett volna venni.

Rendszeresen dobálta ki a spejzból a lejárt ételeket, mert összegyűjtött mindent, majd elfelejtkezett róla é megromlott minden. A fagyasztója rég lejárt húsokkal volt tele, előfordult, hogy meg akartam csinálni egy onnan kivett csirkemellet ebédre, és konkrétan zöld volt. A jelmondata mindig az volt, "Ne a régit, mert az eláll" Mindig volt véleménye, mindig volt hozzáfűzni valója, mindig tudta mikor kell alkalmatlankodni.

Mikor megtudta, hogy szeretnénk idővel külön, és összeköltözni szinte kirobbantotta a 3. világháborút. Mert mi sose fogjuk tudni eltartani magunkat, mert én nem is tudok főzni, mert nem tudunk takarékoskodni, meg én amúgy is ki fogom csinálni páromat és akkor majd fut vissza hozzá stb....

Az egyik családomat érintő megjegyzésekor lett elegem. Szépen felálltam az asztaltól, közöltem vele, hogy a családomhoz semmi, de semmi köze nincs, majd mikor kezdte volna a fesztiválozást, leállítottam, és a fejéhez vágtam mindent amit addig lenyeltem.

Majd közöltem párommal, hogy egy héten belül hazaköltözöm, nyugodtan jöhet velem, ha szeretne, édesanyám bele fog egyezni, de én ide többet nem jövök vissza. Párom jött velem, fél év sem kellett és el tudtunk menni anyukámtól albérletbe.

Anyósjelölt az elején még zaklatta a fiát, hogy úgyis megbánja, hogy így lelépett, meg én úgyis ki fogom őt dobni, de aztán rájött, hogy felesleges....

Bocsi a kisregényért, csak szemléltetni szerettem volna, hogy az ilyen szülőkkel nem lehet beszélni, rájuk kell borítani az asztalt.

23L

2017. ápr. 7. 08:40
 36/38 anonim ***** válasza:
54%
29 es tokeletesen dontottel, gratulalok a kitartasodhoz es mindenhez sok szerencset kivanok neked az eletben!
2017. ápr. 7. 10:14
 37/38 A kérdező kommentje:

Köszi a kisregényt, érdekes volt.

Mint írtam, ha ezen múlik, akkor állok elébe a haragnak. De épp volt nemrég egy kérdés, hogy ki hány éve nem beszél a szüleivel, és ez szerintem szomorú dolog... Ismerősi körben is van olyan, aki 5-6 éve egy szót se váltott a gyerekével, ideges lesz, ha róla kérdezik, stb, és hát ez nem túl jó helyzet. Persze még mindig jobb lenne, mint nekem a mostani, de ha elkerülhető, akkor én tényleg szeretném elkerülni. Családként képtelenek vagyunk együtt létezni, de néha azért jól el lehet beszélgetni velük, és másokkal pl normálisak, szóval azért reménykedek, hogy ha nem a velük élő "kisgyerekük" leszek, hanem egy velük társadalmilag egyenrangú önálló dolgozó felnőtt, akkor normalizálódik a viszonyunk, néha meglátogatjuk egymást, beszélgetünk, ilyesmi.

2017. ápr. 7. 11:49
 38/38 anonim ***** válasza:
38%

Szia! Amin atmesz nem egyedi problema, sokan megkuzdenek a szuloi onzoseggel es eretlenseggel. Igen, eretlenek, mert magukhoz akarnak lancolni es azt hiszik ezt nevezzuk szeretetnek. Ez mar melyebb tema, de a szeretet engedo es tamogato. Sok szulo nincs olyan szinten, dehat pont ugyanolyan emberek ok is barki mas. Senki sem hibatlan vagy tokeletes. A tulzott ragaszkodas nem egeszseges. De ezt persze ne mondd nekik amikor leulsz veluk ezt megbeszelni. :) csak tudd, hogy minden rendben azzal amit erzel. Fontos neked, hogy mi a velemenyuk hiszen szereted oket, de meg kell tanulnod neked is kulon kezeli azt, hogy szeretsz vkit es azt, hogy annak akit szeretsz vajon mindig es mindenben igaza van? A belso kis hang mindig megmondja ha epp nem esik jol amit csinalnak vagy korlatozni akarnak. Erre figyelj!

Akarmi is lesz es esetleg nem jon ossze amit tervezel, sose ignorald azt ha felmerul benned az igeny valami irant. Pont ez jelzi azt, hogy keszen allsz a felnovesre.

A masik dolog meg, hogy a harag nem olyan nagy dolog am. Ok, tegyuk fel rosszul reagaljak le... es akkor mi a legrosszabb ami tortenhet? Hirtelen nem erzed, hogy tamogatnak egy dologban. Es? Attol megszunik irantuk a szereteted? Vagy az oveke feled? Nem! Atmenetileg max bedurcaznak, azert hogy buntudatod legyen es tobbe ne csinald, de hosszu tavon nem fogjak ok sem birni nelkuled. Nehez haragban es durcaban elni. Ha pedig annyira fontos nekik megis a harag akkor sajnos nem tudsz mit tenni, el kell fogadnod, hogy teljesen eretlenek es csak kivarni tudod azt, hogy lepjenek feled.

Szoval csak batran elore es hidd el a vita es harag teljesen normalis emberi dolgok, semmilyen kapcsolatban nincs teljes egyetertes mindenben, mert ha igy lenne nem fejlodhetne senki. Vedd ugy, hogy tanitod a szuleidet. Legyel kedves es figyelmes, de hatarozott ferfi.

Es az, hogy a szulok tesznek a gyermekukert akar anyagilag az valahol termeszetes, hisz felnevelik, segitik, de ugyanugy te is tehetsz meg ertuk majd ha olyan szituacio allna fenn. Halabol nem kell olyanokat megtenned amivel nem erzel egyet.

Udv,

Egy Kicsit Mindenhol

2017. ápr. 9. 03:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!