Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nektek még egyetemre jártatok...

Nektek még egyetemre jártatok vett/adott pénzt anyukátok tamponra vagy betétre? Túl nagy dolog ezt elvárni?

Figyelt kérdés
Van egy törvény, hogy a szülőknek, amíg felsőoktatásban tanul a gyerekük kötelező számára a lakhatást és az alapvető dolgokat biztosítani. Nem akarom nekik ezt felhozni, de anya ezt és a gyógyszereimet (allergia, most náthás voltam stb.) sem veszi meg. Mindig gond volt ebből, mert 43 évesen szült, apa még idősebb és ezek tabu témák. Nagyon sokat kellett ezért régen is könyörögni, így inkább magam vettem, smikor tudtam. 18 éves vagyok, most kezdtem a sulit, de megbántam, mert így ki vagyok nekik szolgáltatva. A nyarat végig dolgoztam, illetve alkalmi munkákat vállalok, de az nem elég mindenre. Nagyon jól keresnek, ezért nem értem miért sajnálják ezeket tőlem. Minden ilyen szőrtelenítés, smink, dezodor, fehérneműk a saját pénzemből oldom meg.
2017. jan. 2. 17:32
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/81 anonim ***** válasza:
58%

3-as Válaszoló!

Akkor én megmutatom, jó?

Új Ptk. (a régiben is benne volt persze, de most nézzük a hatályosat), azaz 2013. évi V. törvény

4:152. § [A gyermek gondozása, lakóhelyének és tartózkodási helyének meghatározása]

(1) A szülők joga és kötelezettsége, hogy a gyermeket gondozzák, a gyermek megélhetéséhez és felnevelkedéséhez szükséges feltételeket biztosítsák.

(2) A szülők a saját háztartásukban kötelesek a gyermekük lakhatását biztosítani. A gyermek lakóhelye - ha a bíróság vagy a gyámhatóság eltérően nem rendelkezik - a szülei lakása akkor is, ha a gyermek átmenetileg máshol tartózkodik.

Kommentár, magyarázat a törvényhez:

Az Alaptörvény XVI. cikk (1) bekezdése rögzíti a gyermeki jogként elismert alapvető jogokat: a testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogot. Az Alaptörvény nem szabályozza pontosan, hogy kinek a kötelessége a gyermek védelme és a róla való gondoskodás. A rendelkezések értelmezésével azonban megállapítható, hogy elsősorban a gyermek szülei, családja, azt követően az állam és végül a társadalom is köteles biztosítani a gyermek fejlődéséhez szükséges feltételeket, melyek a felnőtté válásához szükségesek [21/1996. (V. 17. ) AB határozat].

A gondozás, nevelés joga és kötelessége a gyermeknek a szülője által természetben nyújtott ellátást, a vele történő foglakozást, taníttatást, szükség esetén gyógyíttatást, vagyis a felnevelkedéséhez szükséges feltételek biztosítását jelenti. A Gyvt. 12. §-a szülői jogok és kötelezettségek között elsőként szól a családban való gondozásról, nevelésről és a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételek biztosításáról, melyek különösen a lakhatás, étkezés, ruházattal való ellátás, valamint az oktatásához és az egészségügyi ellátásához való hozzájutás biztosítása.

Tehát alapja az Alaptörvény valamint pontosítja a Gyermekvédelmi törvény is.

A betét nyilvánvalóan alapvető szükséglet.

2017. jan. 2. 17:53
 12/81 anonim ***** válasza:
23%
Szóval a betéttel van a baja, nem azzal, hogy ő fizesse. Akkor azt kérdezd.
2017. jan. 2. 17:54
 13/81 anonim ***** válasza:
18%
Rossz törvénnyel okoskodsz!
2017. jan. 2. 17:56
 14/81 anonim ***** válasza:
61%

#11: Ez gyermekvédelmi törvény. Addig hatályos, amíg a gyermek betölti a 18. életévét, illetve a nappali tagozatos középiskola befejezéséig.

Itt a "gyermek" szó erre vonatkozik, és nem arra a felnőttre, aki valakinek a gyermeke.

Hol van ebben benne, hogy vonatkozik a fiatalkorú felnőtt ellátására?

2017. jan. 2. 17:59
 15/81 anonim ***** válasza:
81%

Jajj, Istenem, te szerencsétlen! Nyisd már ki a törvényt! Vagy netán az nem megy??

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

4:221. § [A tartásdíj mértéke]

A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.

2017. jan. 2. 18:05
 16/81 anonim ***** válasza:
64%

Idióták. Ügyvéd vagyok, ezekkel a jogszabályokkal dolgozok, és nyerek pereket.

Szerintetek 0%.

Barmok. :D

Annyira szánalmasak vagytok, hogy úgy gondoljátok, ha valamit lepontoztok, akkor máris igazatok lesz.

Mi van, nincs pénzetek betétet venni a gyereketeknek, és nyugtatjátok magatokat?

Pukkadjatok meg. :D

2017. jan. 2. 18:08
 17/81 anonim ***** válasza:
44%

#16: Ok, és akkor most olvasd el, és értelmezd az utolsó bekezdést!

Erre írtam, hogy kérhet rokontartást, amit ha megítélnek, 5-10 ezer ft/hó. Ugyanis nem azt mondja ki, hogy a szülő köteles a gyermeket eltartani!

Itt már figyelembe veszik az ösztöndíjakat, a diákmunka lehetőségét, és a szülők anyagi helyzetét is.

Bíróságon kell indítványozni, peres eljárásban.

2017. jan. 2. 18:10
 18/81 anonim ***** válasza:
16%
A támogatás nem egyenlő lakhatással! Magyarul otthonról nyugodtan kidobhatja!
2017. jan. 2. 18:11
 19/81 anonim ***** válasza:
63%
Dehogy vagy te ügyvéd! :D
2017. jan. 2. 18:11
 20/81 anonim ***** válasza:
42%
17-es, mire számítottál, ez itt a Gyakori Kérdések. Ha okosabb mersz lenni, mint a sok okoskodó proli, akkor rögtön kapod a 0%-okat. Azt sem reklámoznám a helyedben, hogy ügyvéd vagy, mert annyira frusztráltak itt a kedves válaszadók saját sikertelen életük miatt, hogy hamar közellenség leszel!
2017. jan. 2. 18:12
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!