Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Kinek van igaza és mit tehetné...

Kinek van igaza és mit tehetnék, hogy a lányom lelke ne sérüljön?

Figyelt kérdés
Lányom (10 éves) labdázott az unokanővérével az utcán, ahol az unokatestvére letette a földre (apró kavicsokra) a telefonját, a lapjával lefelé, mivel úgy jobban hallani a zenét. Lányom el akarta kapni a labdát és véletlenül rálépett. Az unokatestvére rögtön hazament, lányom meggondolatlanul mondta neki, hogy kifizeti, de másra spórol. Lenne rá pénze, de nagyon fáj a szíve egy más dologért és ha kifizetné neki, megint csak messze lenne az álmától. Ki volt a hibás? Aki letette a földre, vagy aki rálépett. Nem nagyon akarok beleszólni a dolgaiba, de nem szeretem, ha önhibáján kívül olyat kérnek tőle, amiről nem tehet. Este vigasztalhatatlanul sírt, alig tudott elaludni, mert ha nem fizeti ki, akkor nem barátkozik vele többet. Ő nem akarja. Amit tudni kell róluk, én sem vagyok nagyon jóban az anyukájával (nővérem), pár tízezer forinttal be vagyok csapva a részéről. Hogy lehet igazságot tenni két gyerek között, hogy a barátság is megmaradjon és a lányom se károsodjon?

2016. aug. 18. 08:30
1 2 3 4 5 6 7
 21/67 anonim ***** válasza:
21%

El lehet ítélni de a hibás a lányod mert ő okozta.

Persze ha a másik nem rakja le nincs baj, de ezzel még kárt nem okozott.

A kár kettőjük felelőssége, de a lányod okozta. Amúgy pedig a hibákért vállalni kell a felelősséget vagy nem fizeti ki... ennyi.

2016. aug. 18. 10:44
 22/67 anonim ***** válasza:
25%

Az egy dolog, hogy véletlen volt, de a lányod a hibás végsősoron, mert ő lépett rá. Gondolom, látta, hova teszi a másik lány a telefont, hiszen azt is leírtad, hogy pontosab miért tette le... szóval a lányod tudta, hol van. Plusz azért ekkora extra felelőtlenségnek tartani, hogy az unokatesó a földre rakja a telefont...

Nem egy kellemes dolog, de a lányodnak meg kell tanulnia, hogy mindennek következménye van. És ha már felajánlja, hogy kifizeti (ami JOGOS, ugye), akkor fizesse ki.

Annyi max., hogy igen, a nővéred által okozott kárt levonni a telefon árából, és úgy fizetni ki. És te uis legyél ott a pénz átadásánál.

2016. aug. 18. 10:57
 23/67 anonim ***** válasza:
15%

Nem értem minek kell nullára pontozni azokat akik szerint a lányod felelőssége hogy vigyázzon a holmijaira.

Minek kellene a másik lánynak? Rossz helyre tette igaz, de a lány tudtában volt ennek. Az is a felelősség része hogy kinek a kezébe adjuk oda. Elég gyáva duma a másikra kenni.

2016. aug. 18. 11:23
 24/67 anonim ***** válasza:
44%
23-as, a telefon az unokatesóé volt, nem az övé. Az unokatesó "nem vigyázott rá". De sztem még mindig nem akkora bűn, hogy a kavicsra tette le a telefont. Igazából egyik sem hibás, de a kérdező lánya inkább a felelős, mert tudta, hol van a telefon, és mégsem vigyázott arra, hova lép. De ha nem is tudta volna, akkor is inkább az ő felelőssége lenne. Felnőttkorban is mindig az fizeti ki a kárt, aki okozta (pl. boltban is, ha véletlenül lelököd a rosszul kihelyezett tárgyat, te fizeted ki).
2016. aug. 18. 11:25
 25/67 anonim ***** válasza:
12%

Le lehet pontozni 0-ig is de amit tény az tény...

Ha te nyitva hagyod a kocsiajtót és valaki leviszi akkor sem te leszel a hibás hanem aki levitte...

+ igen felajánlotta hogy kifizeti, ha meggondolatlanság volt ha nem...

2016. aug. 18. 11:25
 26/67 anonim ***** válasza:
48%
Felerészben szállnék be, hisz megoszlik a felelősség - butaság volt a földre tenni, óvatlanság volt rálépni.
2016. aug. 18. 12:23
 27/67 anonim ***** válasza:
13%

"23-as, a telefon az unokatesóé volt, nem az övé. Az unokatesó "nem vigyázott rá". De sztem még mindig nem akkora bűn, hogy a kavicsra tette le a telefont. Igazából egyik sem hibás, de a kérdező lánya inkább a felelős, mert tudta, hol van a telefon, és mégsem vigyázott arra, hova lép. De ha nem is tudta volna, akkor is inkább az ő felelőssége lenne. Felnőttkorban is mindig az fizeti ki a kárt, aki okozta (pl. boltban is, ha véletlenül lelököd a rosszul kihelyezett tárgyat, te fizeted ki)."

Köszönöm a felhomályosítást, már leesett akkor melyiké volt..elnéztem egy vesszőt..

Viszont nem értek egyet veled, mert ez a boltban sem így működik.

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..

Ebből kiindulva ha az uncsitesó olyan helyre teszi az értékét ahol más önhibáján kívül kárt tehet benne az az ő felelőssége. Nálunk is volt hasonló dolog gyerekeknél fel sem merült hogy annak kell kifizetni aki önhibáján kívül tett kárt a másiknak a felelőtlen volt. Bakker labdáztak.. Majd megtanulja hogy vigyáz rá legközelebb jobban.

De a dolog másik része hogy ha megígérte neki már hogy kifizeti az őt ért kárt akkor tartsa be amit ígért.

(ez csak az én véleményem, nem szentírás)

2016. aug. 18. 13:05
 28/67 anonim ***** válasza:
45%
27-es, rengeteg bolt van, ahol ki kell fizetni. Személyes tapasztalat (főleg mert bizonyítani sem lehet, hogy azért törött-e el, mert te fogtad hülyén, vagy mert tényleg rossz helyre rakták).
2016. aug. 18. 13:18
 29/67 anonim ***** válasza:
13%
Velem is volt ilyen és nem kellett kifizetni. A többiek szerint sem kell. Több ember szerint nem kell és több ember nem is fizetné ki. A legtöbb boltban nem is problémáznak ilyenen. Ez a mainstream. Az hogy ettől eltérő eset létezik még nem az az általánosan elfogadott álláspont. Szóval ha valamit leversz a boltban ne fizesd ki, ha nem direkt tetted.
2016. aug. 18. 13:27
 30/67 anonim ***** válasza:
13%

"(főleg mert bizonyítani sem lehet, hogy azért törött-e el, mert te fogtad hülyén, vagy mert tényleg rossz helyre rakták)."

Hát pont ezért...ha bizonyítani sem lehet akkor csak abból lehet kiindulni amit te mondasz. Azt kell bizonyítani hogy te vagy a hibás, s nem azt hogy ártatlan vagy. Ha nagyobb értékű dologról van szó pl egy tv vagy valami akkor ha vissza lehet nézni mit látott a kamera az is nagy segítség eldönteni hogy is volt a dolog. Ez az ártatlanság vélelme(kicsiben is működik) nem csak bíróságon. Ugyanakkor nem szép dolog visszaélni vele.

2016. aug. 18. 13:30
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!