Anyukám élősködik, uralkodik rajtam, irányít és mindenbe beleszól. A leírtak alapján mit gondoltok és javasoltok nekem?
Most vagyok túl az érettségin, de ez az időszak is nehéz volt anyukám miatt. Semmit nem tud megcsinálni nélkülem, a házimunka java rám marad. Hétköznap én mosogattam mindig és minden nap felporszívóztam. Anyukámnak persze semmi dolga nincs, nem kell főznie, így jó szívvel elnézi, ahogy én mindent megcsinálok helyette. A hétvégén ugyanez van, anyukám csinál levest és második félét, de utána én mosogassak, én pakoljak el és a hátvégi takarítás is rám marad.
Nos, még nem tudtok mindent. Az érettségi időszakában anyukám nem engedte, hogy találkozzak a barátommal, csak nagyon ritkán és akkor is szinte könyörögnöm kellett neki. Itt nem arról van szó, hogy azért nem engedte, hogy tanuljak, mivel elég jó eredményeim lettek, inkább kisajátítani akart. Amióta van a barátom, azóta anyukám nem hajlandó mosogatni és a kezébe venni a porszívót, tényleg csak főz.
Így, az érettségi után is ez van, hogy engedélyt kell kérnem mindig, hogy találkozzak a barátommal, de ő akkor is csak pár órára engedi ezt meg. Nem egy prűd nő pedig, és tényleg azt érzem, hogy irányítani akar és befolyásolni mindenben.
A viszonyunk nem olyan jó, szinte azóta, hogy együtt vagyok a barátommal (pár hónap). Nem vagyok anya, nincs gyerekem, így nem értem, hogy mi játszódhat le benne most, hogy pár hónap múlva elköltözöm és van barátom, tehát hogy felnőttem.
Szívesen fogadom azokat a válaszokat, amik segítenek megérteni anyukám viselkedését. Köszönöm.
Aha, tényleg kibszott lusta vagyok. Én kérek elnézést, hogy már szeretnék a barátaimmal és a szerelmemmel lenni, és "csak" arra vagyok hajlandó, hogy az egész család után elmosogassak és feltakaritsak utánuk. Hétköznap egyébként nem szokott nálunk más munka lenni, a mosások hétvégére maradnak, illetve a nagytakarítás is, melyet egyedül csinálok.
Azért kell minden nap felporszívózni, amiért mások minden nap felsepernek a konyhában. Nálunk a nappalit és a fürdőt is kell, és miért ne csinálnám én.
Egyébként félre tetszettetek értelmezni a dolgokat, nem azért panaszkodok, mert sok a dolgom a ház körül, hanem mert még a szabadidőmet se oszthatom be úgy, ahogy én akarom, amellett, hogy mennyi mindent segítek és anyukámnak hétköznapra tényleg nincs más dolga. De persze a kedves lehurrogó válaszolók ezt biztos jobban tudják nálam, hiszen ők mindent látnak, nem igaz?!
És az érettségit csak azért írtam, mert abban az időszakban azért nem engedte, hogy eljárjak itthonról, de még most sem engedi, hogy már nem kell tanulnom. Pedig nem vagyok egy rossz magaviseletű, tényleg meg szoktam csinálni amit mond, néha még sütit is sütök az ebédhez.
A "jó szívvel elnézi, hogy én minden megcsináljak helyette" pedig egy külön esetre utal, amikor is anyukám kivett szabadságot, hogy kitakarítsuk a házat. Engem kiküldött a 35 fokba, hogy gazaljam ki a kertet, ami nem mellesleg másfél órámba telt, majd mikor végeztem, meglepetten láttam, hogy drága édesanyám szunyókál.
Most erre mondhatjátok, hogy fáradt volt, de napi 8 órás irodai munka mellett ennyire nem fáradhat ki, főleg, hogy munka után nincs dolga.
Oké, akkor nézzük a kérdést:
"Anyukám élősködik, uralkodik rajtam, irányít és mindenbe beleszól. A leírtak alapján mit gondoltok és javasoltok nekem?
Most vagyok túl az érettségin, de ez az időszak is nehéz volt anyukám miatt. Semmit nem tud megcsinálni nélkülem, a házimunka java rám marad. Hétköznap én mosogattam mindig és minden nap felporszívóztam. Anyukámnak persze semmi dolga nincs, nem kell főznie, így jó szívvel elnézi, ahogy én mindent megcsinálok helyette. "
"Amióta van a barátom, azóta anyukám nem hajlandó mosogatni és a kezébe venni a porszívót, tényleg csak főz. "
Azt, hogy egy "irodai munka", vezető beosztásban mennyire fárasztó vagy nem, aligha tudod eldönteni, semmi rálátásod nincs a kis érettségiddel. Azt pedig nem írtad le, ki lett-e takarítva végül a ház anyád szabadnapján, te csak a kertet intézted, ha jól értem. Az, hogy délben mész ki gazolni, a te bajod, keltél volna fel korábban.
Továbbra sem látom azt a marha nagy leterhelést, amitől fel vagy háborodva, amiket felsoroltál, napi félórás elfoglaltságot jelentenek, hétvégén plusz egy óra a nagytakarítás, ha mindennap rendben van tartva a ház. Azt aláírom, hogy jobban be kéne vonni a többi családtagot, ezért tehetnél lépéseket, anyádat élősködőnek (???? :D) nevezni viszont teljesen alaptalan. Ha jól értettem, elenged a barátaiddal, szerelmeddel találkozni, csak kérned kell. Ha számodra ez felháborító, állj oda elé azzal, hogy minden teendő el van végezve, most pedig elmész, majd este jössz. Akkor viszont tényleg legyen elvégezve, ossz melót az öcsinek is, és kezdd el időben, ennyi.
"de napi 8 órás irodai munka mellett ennyire nem fáradhat ki,"
Miért gondolja az emberek jelentős százaléka azt, hogy az irodai munka annyiból áll, hogy az ember ücsörög egy klimatizált helyiségben, és néha arrébb tol egy papírkupacot?
Feltételezem, tovább fogsz tanulni, így most, érettségi után van több, mint 2 hónapod pihenni. Ebbe másfél óra gazolás, és némi házimunka igazán bele kell hogy férjen. Anyukádtól pedig ne sajnáld azt a kis pihenést, egész évben dolgozik, megérdemli.
Felnőttél, ez igaz, de még nem állsz meg a saját lábadon. Amit anyukád művel, azt úgy hívják, hogy munkamegosztás, nagyon távol van az élősködéstől.
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gye..
Kérdező, ugye ezt is te írtad ki? Ez alapján már így is részben eltartod magad, magadnak veszed a kaját, én a helyedben elköltöznék. Olyan nincs, hogy anyukád nem enged el, betöltötted a 18-at, oda mész, ahová akarsz.
Egyébként szerintem anyukád most döbbent rá arra, hogy hamarosan kirepülsz a fészekből, megijedt, hogy az ő kicsi lányának barátja van, és azt hiszi, hogy a tiltásaival megakadályozhatja ezt a folyamatot, vagy legalábbis lassíthatja. Pedig éppen hogy gyorsítani fogja a viselkedésével, hiszen máris azon gondolkozol, hogy elköltözöl. Ha normálisan viselkedne veled, és nem akarná még a szabadidődet is beosztani, akkor gondolom, neked sem lenne ennyire sürgős a függetlenedés. Mondd el neki az érzéseidet, hogy mennyire rosszul esik neked ez, de őt magát és a viselkedését ne minősítsd, ne vádaskodj. Csak az érzéseidről beszélj. Ha saját magadról beszélsz, hogy hogy érzed magad ebben a szituációban, abba meglehetősen nehéz belekötni. Előtte milyen volt a kapcsolatotok? Mondd el neki, hogy mennyivel jobban érezted magad, amikor még nem akarta beosztani minden percedet. Sok sikert! ;)
Irodai munkával gondolom, anyukád kitölt 600 papírt és csúnyán mondva ugrál a főnökének, elő készít mindent és pöpecül talpon kell lennie abban a 8 órában. Ennyi erővel szidhatjuk a postásokat is, akik egésznap ülnek az asztalnál és bélyegeket ragasztgatnak, pedig nem ennyi. Az én vállalkozásom után az adminisztrációs munka a legkegyetlenebb, annyi papírmunkával jár folyamatosan, hogy az már szinte fáj.. mindemellett, vezetem a háztartást, nincs mosogatógépem, kézzel mosogatok, főzök, mert hát ha hazajön a párom munkából, nem ehet szenvicset és csinálok mindent, amit kell, plusz ugye a saját kis munkámban is helyt állok.
Ha az bánt, hogy nincs megköszönve vagy ilyesmi, gondolj arra inkább, hogy ha saját családod lesz, akkor dolgozz + csináld a háztartás együtt. Szerintem a mosogatás + poszívózás nem nagy kaland és én sem értem miért kell mindennap porszívózni? Padlószőnyeg mellett és 3-4 naponta porszívózok.
A szabadidőd beosztása már más kérdés, eléggé fogva lehetsz, de én is így voltam. Költözz el, de előbb legyen egy frankó fizetésed, hogy tutire ellegyél. Én a helyedben MOST elmennék dolgozni valahova és úgy költöznék el, hogy albin + rezsin kívül egy havi fizu a zsebedben van, mert akkor nyugodt lehetsz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!