Szerintetek mi vezethet ahhoz, hogy egy gyermek megölje a saját szüleit?
Most itt van ez a kislány, aki halálra szúrkálta az anyját, de másokról is hallani ilyesmit. A szülök hibája is ez? Túl szigorú vagy túl engedékeny..melyik a nagyobb gond?
Apukám alkoholista, tönkre tette az egész gyerekkoromat, sose kaptam tőle dicsérő szavakat, csak pofonokat..mégse lettem volna soha képes megölni, de még gondolni se rá. Akkor ez a nő, akit a 14 éves lánya saját kezével ölt meg mit követhetett el? Tudom, hogy az indok az volt, hogy tiltotta a barátjától, de nem tudom elhinni, hogy bárki ezért öljön.
#16: Honnét vagy ilyen jól értesült? Ezt nem kötekedésből írom, hanem őszintén érdekel. Ismered a családot?
Honnét tudod, hogy a lány szülői kényszer hatására ment egyházi iskolába?
Honnét tudod, hogy az anyja nem csupán ettől a konkrét fiútól tiltotta, hanem általában minden fiútól?
De ha ez utóbbi így is volt: érthető, ha az anya ellenzi, hogy a lánya 14 évesen szexuális kapcsolatot létesítsen.
Mert itt nem közös moziba járásról volt szó, meg hazakísérés után egy ügyetlen szájra pusziról, hanem együtt töltött éjszakákról és közösülésről.
Onnan, mint mindenki más, ami megjelent eddig sajtóban, híradásokban, fórumokon, semmi különös.
Azért egyet fogadjunk el, teljesen valószínűtlen az a képlet, hogy előtte való napig ott egy jó anya-lánya kapcsolat lett volna, rá fél napra meg a lány megöli az anyját 93 késszúrással - ami ugye a tipikus gyűlölet-bűntények sajátja. (én sem kicsit rühellem a saját anyámat, 25 éve nem állok szóba vele, de erre azért nem lennék képes, ehhez valami több kell... persze hozzá kell venni azt is, hogy a kamaszok az életkorukból eredő sajátosságkánt - más az agyterületek aránya ebben a korban - hajlamosak fekete-fehérben gondolkodni... de ugye ez megint nem a lány felelőssége, hanem élettani törvényszerűség).
Nem tudom: én azt a két dolgot, amire rákérdeztem, nem olvastam róluk. Meg amit a bulvársajtó összehord, azt azért óvatosan kell kezelni. (Én pl. 96 késszúrásról tudok, nem 93-ról. Látod, így terjednek el a pontatlan információk! :DDD)
A legjobb példa: az RTL Klub híradója szerint meghaltak a törökszentmiklósi drogos kismamák újszülöttjei. Ezt átvette a Blikk, onnan meg minden médium. Majd két nap múlva kiderült, hogy nem haltak meg. Ennyi.
Szóval kevés biztosat tudunk ahhoz, hogy ítélkezzünk.
Én nem tudom hová tenni ezt a "mindent megadtak a lánynak" szófordulatot sem. Mert ez jelentheti azt is, hogy elkényeztették és egy önző, pénzéhes plázapi...t neveltek belőle. De jelentheti azt is, hogy igyekeztek szeretettel, törődéssel betölteni az űrt, amit édesapja halála okozott benne.
Jaja, nézd, az szerintem evidens, hogy mindannyian teóriákról vitatkozunk, és abból informálódunk, ami médiában itt-ott elhangzik - mert egyelőre ugye nincs is más.
Remélhetőleg majd a bíróságnak 1-2 év múlva (ismerve a magyar jogalkalmazók sebességét) már pontosabb infói lesznek, szakértőktől, tanuktól...
Egy biztos, én a lányt látom alapvetően áldozatnak, és csak másodsorban az anyját.
#24, " Elég legyen annyi, hogy jó oka volt ilyen szigorral fogni a lányt." - amint az eddigi diskurzusunkból is kiderült (már amennyiben a tiéd a többi "59%" is, ha nem bocs) , meglehetősen eltérő értékrenddel szemléljük az esetet... és hát ahogy nem tudtam az előző "Én minimum életfogytra küldeném."-mondattal se mit kezdeni (akkor mi lenne a maximum nálad?), így a mostani "Elég legyen annyi, hogy jó oka volt ilyen szigorral fogni a lányt." mondattal sem tudok, nyilván más számodra a "jó ok" és más pl. számomra.
Nyilván én sem mondom azt, hogy retorzió nélkül kellene hagyni az ügyet - az nem jó, ahogy az már a Simek Kitti ügyben is bebizonyosodott - de mindenképp olyan ítéletet hoznék, ami hosszú távon nem teszi még jobban tönkre a fiatalok életét.
#27, logikus, tehát vegyük el valakitől 14 évesen az egész további életét azért, mert az apja halála padlóra tette, és ugyanakkor egy "rendpárti, értékelvű, konzervatív" anyával verte a sors, amit egy ponton túl nem bírt tolerálni tovább...
Nem érzed totál igazságtalannak, hogy ha ennek a lánynak egy másféle anyja van, akkor egészen biztos, hogy a sorsa is másként alakult volna...
Szerintem is aki szándékosan halált okoz (önvédelmen kívül), az egyszerűen mentálisan alapból ilyen, egyszerűen nem hat rá úgy a szocializáció és a társadalmi normák, hogy ezek jelentős visszatartó erőt jelentsenek számára. Nem képesek ezeknek megfelelően értékelni a tetteiket. Nagy valószínűséggel nem szoktak bűntudatot érezni, sem szánalmat, talán szeretetet sem, lehet csak késztetéseik vannak ami alapján cselekszenek és kész.
Az ilyen embereknél nem sokat számít a nevelés, vagy más környezeti tényezők. Rengeteg ember/gyerek él, nőtt fel nyomorúságos körülmények között és mégsem lesz mindből gyilkos, sőt, a többségből nem.
A kérdésedre válaszolva, ezek az emberek ilyen személyiségek, gyakorlatilag bármi kiválhatja agresszív cselekedetüket. Nem csak küldő hatás, hanem akár számunkra érthetetlen belső motiváció is lehet. A sorozatgyilkosok sem azért cselekszenek úgy ahogy mert az áldozatuk "túl szigorú" volt velük...
#29, a két leghíresebb - és hírhedtebb - pszichológiai kísérlet némileg ellentmond a teóriádnak:
... és gyakorlatilag azt bizonyította be, hogy a körülmények szinte bárkiből agresszív szociopatát, gyilkost tudnak csinálni. Minkét kísérlet résztvevői teljesen átlagos amerikai egyetemisták voltak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!