Mit lehet csinálni egy ilyen nehéz felfogású, értetlen nagymamával, aki ennyire magasról tesz az én feltételeimre?
Az anyósomról van szó. Egy értetlen, erőszakos nő aki azt hiszi, ő mindent tud, csak mert felnevelt három gyereket. (Na mondjuk arról lehetne beszélni hogyan, mert két fia elég link alak lett, bár ez most mindegy..)
Van egy 6 éves lányom és habár nekem nem felhőtlen a viszonyom az anyóssal, ebbe a gyereket nem akartam bevonni, így hetente 2x suli után beugrunk hozzá egy-egy órára délutánonként (útba esik), valamint kéthetente a péntek-szombatot együtt töltik. Rugalmas vagyok, egyetlen kikötésem volt, mégpedig ne etesse szeméttel a gyereket. Anyósról tudni kell, hogy legalább 40 kiló felesleg van rajta és iszonyat egészségtelenül főz. Mi meg egészségtudatosan étkezünk, nem eszünk cukrot sem gabonát (értelemszerűen az ezekből készült ételeket sem) és tejből is csak a házi, friss VALÓBAN tejet fogyasztjuk, nem a bolti szutykot. Édességet a lányom boltit egyáltalán nem kap, csakis itthon készültet (egyrészt így tudom mi kerül bele, másrészt tök jó közös program együtt sütkérezni.)
Anyós emiatt mindig károgott de legalább nem avatkozott bele. Mostanáig! Mint kiderült ezen a hétvégén a gyereknek vett Kinder csokit, chipset, valami cukros üdítőt, ropit, reggelire meg nutellás kenyeret adott neki a bolti tejjel.
Iszonyat mérges lettem mikot ezt megtudtam, mondtam is hogy akkor ez volt az utolsó hogy látta a gyereket a felügyeletem nélkül és örüljön hogy egyáltalán még láthatja.
Miért ilyen tudatlan és erőszakos szinte minden nagymama?? Én sem eröltetem belé a salátát (pedig jót tenne neki!) akkor ő miért csinálja ezt? Mit lehet kezdeni egy ilyen emberrel? Legszívesebben soha többet nem mennék hozzá.
#50, megkérdehzhetem ilyen alpári stílussal, ilyen helyesírással és ilyen ragyogó önkifejezéssel melyik egyetemen végeztél? Csak hogy oda biztosan ne írassam a gyerekeimet majd, ha oda kerül a sor.
Megkísérlem számodra utoljára elmagyaráni, bár nem feltételezem, hogy megérted negyedjére, ha az első három alkalommal sem ment: az a problémám, hogy a nagyszülő direkt, csakazértis azt teszi, amire már nagyon rég (és azóta többször is) szépen megkértük, hogy NE tegye. Nekem van egy világnézetem, meg neki is van egy. Én aszerint élek amit én jónak látok, aszerint nevelem a gyerekeim. Nem erőltetem rá senkire. Ő is a sajátja szerint él, csak ő ráerőlteti másra. Ráadásul egy gyerekre. Ez a problémám. Kapis?
A személyeskedésed nem veszem magamra mert alaptalan, anyukám köszöni jól van. Szép napot!
"csak ő ráerőlteti másra"
Akkor most mi van???
Vett a gyereknek pár tiltólistás dolgot, a gyerek nem kérte, nem ette meg, és történet vége.
Most akkor itt ki erőlködik???
És mi a valós probléma? Hogy meg merte kínálni mással is, mint amit te adsz???
Értem, szóval ha anyós a saját házában hipót itatna a gyerekkel, az is tökre rendben lenne, mert a saját házában van, és nem szabhatok meg beki semmit, ugye? Csúnya világ lenne, ha valóban így működnének a dolgok.
Mellesleg: ahogy írtam többször is, nem megszabásként működött ez eddig. Szépen megkértem én is és a fia is többször is, hogy ne csinálja ezt. Nyilván nem először fordult elő ez.
Volt olyan, hogy elment hozzá az egész családunk vasárnap ebédelni, ahol volt daragaluska leves meg pörkölt tésztával. Na most ilyen helyzetben mit lehet csinálni? Meghív ebédelni és olyat főz amit SENKI nem eszik meg az 5 vendég közül.. De még akkor is, egy rossz szót nem szóltunk, üres levest ettünk meg a pörköltet magában, csemegeuborkával. Persze utána még ő volt megsértődve, mikor megtudta, hogy utána elmentünk étterembe.
Szóval ez szándékos provokáció az én szememben és nem értem az okát, épeszű ember direkt hergeli a családját?
"Anyós emiatt mindig károgott de legalább nem avatkozott bele. Mostanáig! " - akkor most első alkalom vagy nem első alkalom?
Van egy stílusod kérdező, nekem nem is azzal lenne bajom, hogy nem találod elfogadhatónak, hogy az anyósod a kérése d ellenére csinált valamit, ebben egyet is értenék, de ahogy az egészet leírod, meg osztod itt a válaszolókat - lerí rólad, hogy azt hiszed te sz***tad a spanyol viaszt... és lehet hogy emiatt a bicskanyitogató stílus miatt tesz ellenedre anyósod is.
Nálunk is volt hasonló, kedvesen és udvariasan leültem, megbeszéltem vele, és ennyi.
Amúgy meg a konkrét problémára visszatérve: ezért nagymama a nagymama.. elkényeztet pár hetente egyszer, ettől még te neveled a gyereked.. ugyan ki nem evett több palacsintát, csokit, stb. a mamánál mint amennyit otthon megengedtek?...
Mellesleg ha a lányod meg sem ette a "mérgeket?"..??
Túlreagálod.
Beszélj anyósoddal és anyósodról úgy mint akit tisztelsz és egyenrangú félnek tekintesz, és akkor lehet hogy kooperatívabb lesz.
Vegigolvastam a valaszokat, jo kis olvasmany volt igy ebed utanra. :)
En nem ertek egyet ezzel a szigoru etrenddel ok nelljl. Az egeszseg es a kovetkezetesseg nagyon fontos, de en a mertekletesseg hive vagyok. Megvalogatom az alapanyagokat hogy mibol fozok (hus, zoldseg, lisztek, fuszerek, edesitok stb), de en siman megeszem vasarnaponkent anyukam sutemenyet amirol tudom, hogy cukros feherlisztes "mereg", de egyreszt nem hiszem hogy attol a par szelettol barmi bajunk is lenne masreszt pedig tudom, hogy szeretettel keszitette nekunk. Szerintem orulni kellene, hogy valakinek nincsenek egeszsegugyi problemai es elvezheti az eteleket.
Masreszt viszont abbol a szempontbol megertem a kerdezot is, hogy nagyon bosszanto, ha a nagyszulok direkt ellentmondanak a szuloknek es "elkapatjak" az unokakat. Nalunk is volt hasonlo problema, igaz nem az etellel kapcsolatban. De mi sikeresen megbeszeltuk a dolgokat es azota tiszteletben tartjak a keresunket.
Azért a csokival etetés messze nem hipoval ittas szintű, de mindegy.
Ne vidd oda a gyereket többet, ha neked nem fér bele ennyi a nagyszülői gondoskodasba.
Nálunk pl az a szabály, hogy nálunk én vagyok a főnök, a nagyszuloknel meg a nagyszülő. Nálunk nincs ágyon ugrálás, szobában evés, en nem fogok este kilenckor palacsintát sütni, mert a gyerek nagyokat pislogva elsohajtja hogy azt enne - a nagyinal meg ugralhat az ágyon, ehet a szobában és nagyi bizony süti a palacsintát éjjel, ha kisunoka azt kívánja. Vannak szabályok, amiket ott is be kell tartani, pl normálisan beszél, nem rohan el ha sétálnak, stb és természetesen ha a nagyi nemet mond az nemet jelent. Abba sosem szóltam bele, hogy ott mit kap enni, inni, hiszen felnőtt emberek a nagyszülők, kizárólag, hogy ártani akarnának a gyereknek.
Neked van egy elképzelésed a világról, egy elved, ami szerint neveled és és eteted, ha ez nem össze egyeztethető a nagyszuloevel, akkor nem kell rabizni a gyereket. Mondjuk attól, hogy egy közeli csaladtagtol megfosztod nagyobb baja esik, mint egy kis csokitol meg csipsztol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!