Mit lehet csinálni egy ilyen nehéz felfogású, értetlen nagymamával, aki ennyire magasról tesz az én feltételeimre?
Az anyósomról van szó. Egy értetlen, erőszakos nő aki azt hiszi, ő mindent tud, csak mert felnevelt három gyereket. (Na mondjuk arról lehetne beszélni hogyan, mert két fia elég link alak lett, bár ez most mindegy..)
Van egy 6 éves lányom és habár nekem nem felhőtlen a viszonyom az anyóssal, ebbe a gyereket nem akartam bevonni, így hetente 2x suli után beugrunk hozzá egy-egy órára délutánonként (útba esik), valamint kéthetente a péntek-szombatot együtt töltik. Rugalmas vagyok, egyetlen kikötésem volt, mégpedig ne etesse szeméttel a gyereket. Anyósról tudni kell, hogy legalább 40 kiló felesleg van rajta és iszonyat egészségtelenül főz. Mi meg egészségtudatosan étkezünk, nem eszünk cukrot sem gabonát (értelemszerűen az ezekből készült ételeket sem) és tejből is csak a házi, friss VALÓBAN tejet fogyasztjuk, nem a bolti szutykot. Édességet a lányom boltit egyáltalán nem kap, csakis itthon készültet (egyrészt így tudom mi kerül bele, másrészt tök jó közös program együtt sütkérezni.)
Anyós emiatt mindig károgott de legalább nem avatkozott bele. Mostanáig! Mint kiderült ezen a hétvégén a gyereknek vett Kinder csokit, chipset, valami cukros üdítőt, ropit, reggelire meg nutellás kenyeret adott neki a bolti tejjel.
Iszonyat mérges lettem mikot ezt megtudtam, mondtam is hogy akkor ez volt az utolsó hogy látta a gyereket a felügyeletem nélkül és örüljön hogy egyáltalán még láthatja.
Miért ilyen tudatlan és erőszakos szinte minden nagymama?? Én sem eröltetem belé a salátát (pedig jót tenne neki!) akkor ő miért csinálja ezt? Mit lehet kezdeni egy ilyen emberrel? Legszívesebben soha többet nem mennék hozzá.
Kedves első, én 3 évesen lettem diabos. És tehettek elém bármi tilosat, nem lakmároztam belőle, mert már akkor megtanították a szüleim meg az orvosom a saját szintemen, miért nem lehet.
Ha a fiad bezabál a problémás kajákból, sürgősen beszélgess vele, mert nem csak a nagyi kínál...
Nem gondolom helyesnek, hogy a gyerekre ennyire ráerőlteted az életmódodat, és akkor is az a véleményem, ha valaki vegán, paleózik, meg egyéb divatdiétákat követ.
Ez a te életmódod, és még ezerféle létezik.
Ha jól értem, a gyereked makk egészséges, és nem kötelező étrend van előírva számára.
Ergo a nagymama nem veszélyeztette azzal, hogy másféle étellel kínálta.
Nekem nagyon is az a véleményem, hogy itt te vagy csökönyös, értetlen és nehéz felfogású.
A te életmódod rengeteg önfegyelmet és lemondást követel, amit nem tudom, mennyire reális elvárni egy 6 éves gyerektől.
Mert ezzel szerintem annyit érsz el, hogy ha kap egyszer zsebpénzt, első útja boltba vezet, és betegre zabálja magát mindabból a sok tiltott finomságból, amire kíváncsi, de eddig nem kapott.
Hangsúly azon, hogy tiltott, és az ugye mindig édesebb, pláne csokiból.
Gondolom nagymama is azért "tömte" a gyerekbe ezeket, hogy addig kiélvezhesse az ízeket, amíg nála van, mert otthon úgysem kaphat.
Ha nem lennének ilyen szigorú szabályok, lehet hogy a legnagyobb lelki nyugalommal adott volna neki egy vajaskenyeret uborkával (ami a te felfogásod szerint ugyanolyan tiltott), meg egy gyümölcsjoghurtot.
Az is eszembe jutott (láttam már ilyet közelről ;), hogy a nagyi megkérdezte a boltban a gyereket, hogy mit kér? És ő ezeket kérte, mert meg akarta kóstolni.
A nagyiba meg nyugodtan adagolhatod a salátát, csak nem tömni kell.
Hanem viszel neki egy kis házi kóstolót, ez egyrészt kedves gesztus, másrészt nem alakul ki benne az a nézet, hogy a ti kajáitok ehetetlenek, és kínozzátok szegény gyereket az ízetlen salátákkal.
Szerintem egy picit te is túlreagálod, viszont abban igazad van, hogy nem korrekt, hogy a kifejezett tiltásod ellenére ad valamit a gyerekednek.
Mi is próbálunk egészségesen élni, viszont anyósomnál az a normális, hogy reggel a boltból minden gyereknek (mi is gyereknek számítunk ilyen téren a férjemmel)hoz valami édességet, legfőképp csokit.
Megebszéltük, hogy egy-egy alkalommal mehet a csoki (az egy amit kategorikusan tiltok az a keménycukor), de átbeszéltük, hogy mik azok a nasik, amiket én is el tudok fogadni. Arra kértem, hogy minden másnap gyümölcs vagy mozarella snack legyen a meglepetés, így csak két naponta kapja az édességet. Ilyenkor a nagymama általában cerbona szeletet, joghurtot, túrórudit, gesztenyemarcit vesz.
Mivel messzebb lakik, így a gyerekeink csak évi 2-3 alkalommal vannak nála nélkülünk, ilyenkor általában 1-2 hetet is.
Szóval én nem javaslom a tiltást. NYilván szeretné "nasikkal tömni" az unokát. Javaslom, hogy nézzétek át együtt, hogy mi az ami belefér nálatok is a nasi kategóriába és beszéld át a nagymamával. Úgy gondolom, hogy neki is jól esne ha azt látná, hogy nyitsz az ő álláspontja felé, így talán ő is hajlana a kompromisszumos megoldásra.
Van a rokonságban hozzád hasonló gondolkodású anyuka. Rossz nézni, ahogy a gyerek tömi magába az édességet, ha az anyja nem látja. Otthon csak bio bulátát kap, meg néha egy-egy szelet paleo sütit.
Nem lesz baja attól, ha a mamánál kap ilyeneket, hiszen az ovis/sulis társainál biztos találkozik édességgel, és nem lesz annyira érdekes.
Én azt gondolom, hogy nálad van a komoly baj, szívem. A gyerekedet olyan melegházi növénykeként neveled, hogy az első szél el fogja fújni, ha kikerül a kezeid közül - márpedig egyszer ő is felnő, ha akarod, ha nem.
Te teljesen rátelepszel a gyerekre. Semmivel sem vagy különb, mint az a bizonyos nagymama, sőt, neki legalább van szíve, neked ahelyett csak tudoosságnak csúfolt ostobaság és keménység áll.
Majd, ha felnő a gyereked, és szomorú szemű, "egészségtudatosan felnőtt", végtelenül magányos kölyök lesz belőle - hála neked -, nézz a szemébe, amikor azt kérdezi: any, én miért nem ehettem meg egy rohadt tábla csokit, mint a többiek?!
Mit fogsz akkor válaszolni neki?
A lányod hatéves, éppen ideje volna őt a Világba engedni, és leszállni róla. Keress magadnak barátnőt a kortársaid közül! Különben akkor is cukorbeteg lesz belőle, ha soha életében nem evett cukrot. És tudod, miért? Mert a
lelkében végtelenül magányos, KESERŰ EMBER lesz belőle - hála neked.
"Paleo" (kőkorszaki) étrend a 21. században.
Ugyan, áruljad már el, mennyi időt töltesz a napi kaja gyűjtögetésével?
Csiszolt, vagy pattintott nyilhegyeket használsz, vagy csak akkor keről hús az asztalra, ha a macska felugrik?
.
Lányod 6 évesen nem kap cukorkát, csokit.
Mit fogsz tenni ha iskolás lesz? Nyálcsurgatva, éhesen fogja nézni, hogy délben a többiek enni mennek?
.
Éppen az ellenkezőjét fogod a későbbiekben elérni, mint szeretnél. A gyerek nő, nődögél, közben rákényszeríted, hogy hazudjon neked. Zsebpénzéből vesz majd ezt-azt, közben neked azt mondja valami mást mond.
.
Kénytelen vagyok visszakérdezni: mit lehet csinálni egy ilyen nehéz felfogású, értetlen anyával, mint te és hasonló felfogásúak vagytok?
Kérdező, nem gondolod, hogy kezeltetni kellene az orthorexiádat? Ne haragudj, de nevetséges, hogy azon hápogsz, hogy a nagymama meg merészelte etetni nutellás kenyérrel az unokáját, és volt olyan szemét, hogy még bolti tejet is adott neki mellé. Remélem azért gyomormosásra nem vitted el ezek után a gyereket...
Tök jó dolog az egészséges táplálkozás, de amit te csinálsz, az már beteges.
Szegény gyerek...
Van egy tipikus kényeztető nagyija és eltiltanád tőle a hülye eszméid miatt.
Nekem amúgy az is hihetetlen, hogy egy ilyen korú gyereket, hogy lehet ennyire tiltani. Óvodában is ünnepelnek szülinapot. Akkor ő nem ehetett egyszer sem tortát? Farsangkor nem vehetett a lekváros fánkból? A mikulástól kapott csokit elvettétek tőle?
Ha egy gyerek alkalmanként kap édességet semmi baja nem lesz.
Nekünk is van egészségtudatos ismerősünk, maguktól nem igazán vesznek nyalánkságot a gyereknek, de tiltva sincs. és szerencsére kárálni sem kezdenek neki, ha a gyerek vendégségben venni mer egy muffint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!