Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan győzhetném meg a...

Hogyan győzhetném meg a szüleimet, hogy majd egyetem után kiengedjenek dolgozni külföldre?

Figyelt kérdés

Nagyon vágyom ki, ha nem is egy egész életre, de pár hónapra mindenképpen, tapasztalatot szerezni. Viszont ha 5 évig gyűjtögetek is, 2 millió édes kevés. A szüleim gazdagok, nekem nincs munkám (egyetem mellett nem érdemes), így teljesen rájuk vagyok szorulva anyagilag.

Szeretem őket, de...sokszor leuralóak és az egész életemet irányítani akarják. Már megvan egy kis lakás, ami fenn van tartva (nekem vagy a tesómnak), és ők már eltervezték h én itt fogok dolgozni, ebben a városban, jó lesz ez így, a kocsit is ideadják. Ezt én nagyra értékelem tényleg, de van lehetőség kint is dolgozni, sokan mennek közülünk, rengeteg rá a példa, és nagyon akarok én is! A nyelvtudásom megvan hozzá, a jegyeim is jók. Már csak az kellene, hogy ők is besegítsenek a kezdeti költségekhez...

Nem ronthatok rájuk, mert ha igen, mindent elvesznek tőlem...Hogyan tudnám nekik szépen lassan adagolni, hogy majd egyszer ki szeretnék menni? Hozzáteszem: már a giminél ezt eljátszottuk, hogy én hova, melyik városba szeretnék menni, mert annak az egyeteme híres, sokkal színvonalasabb, és évekig könyörögtem, hogy engedjenek oda. Mégsem...megfenyegettek, hogy akkor az utcán fogok élni és úgy vegyek magamnak kaját, ahogyan akarok...és a közelebbibe kellett jönnöm. És ez...megbocsáthatatlan.

Tudom, biztosan megosztóak lesznek a vélemények, és a félreértések elkerülése végett: én tisztelem a szüleimet és értékelem a fáradozásukat. Viszont az, hogy a szüleim, nem jogosítja fel őket arra, hogy felnőttként is a tulajdonukként kezeljenek (és ez az egész felnőttkorra vonatkozik, ugyanezt csinálják a nagyszüleim apával...)! A saját életemet szeretném élni, a saját döntéseimmel, kihasználva a lehetőségeket. Nem pedig egy már általuk születésemkor meghatározott terv szerint. Kelepcében érzem magam...

Kérlek, segítsetek, hogyan lehetne őket meggyőzni!

2015. szept. 2. 23:10
1 2 3 4
 21/35 A kérdező kommentje:

*irányítható, elkényeztetett

(Bocsi, csak telorol írtam)

2015. szept. 3. 06:33
 22/35 anonim ***** válasza:
100%

Hát orvostanhallgatóként ne aggódj, a nővérem most ment ki Németországba rezidensnek, bőven 2 millió alatt volt a kezdőtőkéje, és pár hónap után azt mondhatjuk, vígan megél...

Egyébként az nagyon ellentmondásos, hogy elvárod a szüleidtől, hogy független felnőttként kezeljenek, de a pénzük azért kéne.

2015. szept. 3. 09:20
 23/35 anonim ***** válasza:
77%

Ha elvégezted az egyetemet, miért akarsz még engedélyt kérni bármire is? A véleményüket meghallgathatod, de ennyi.

Kétmillából bőven el lehet indulni, főleg, ha van állásod, és csak egy hónapot kell kihúzni. Az meg, hogy megvegyél egy lakást Németországban, egy kicsit odébb van, arról ne kezdj álmodozni.

Ha meg másképp nem megy, akkor dolgozol szépen egy évet otthon, gyűjtögetsz, és utána mész ki. Mindenre van megoldás.

Érdemes utánanézned, hogy mi a helyzet a diplomáddal, mert úgy tudom, hogy nem fogadják el egy az egyben Németországban, hanem intézni kell hozzá dolgokat. De ezt biztos megmondják, ha jelentkezel valahová dolgozni.

2015. szept. 3. 10:34
 24/35 anonim ***** válasza:
100%

nem olvastam végig a válaszokat, de lenne pár megjegyzésem:

párom orvosi mellett hétvégi 2 napos (bár éjszakás) munkával megkeresett havi 90ezer forintot. bőven elég. én pszichó mellett keresek 80-at, és idén jön a diploma. nem olyan nehéz, csak akarni kell.

23 évesen nincs olyan, hogy anyuék nem engednek. ha menni akarsz, menj, ha pedig az elszakadásra nem elég 2 milla, inkább add nekem, mert életképtelen vagy.

mi az, hogy nyáron sem dolgozhatsz? ha akarsz, egy nyár alatt 3-4százezret össze lehet szedni. nem álommelókkal, meg a legundibb kis lyukat bérelve, de megoldható.

és ami a leginkább érdekel, ha egy fél másodpercet nem akarsz melózni 23 éves korodig, mégis hogy akarsz munkát kapni külföldön?

2015. szept. 3. 11:49
 25/35 anonim ***** válasza:
100%

ilyen szülőktől 0forinttal elindulnék.

mire számítasz? majd ők adnak munkát, társat, mindent. te meg kussolhatsz

2015. szept. 3. 12:16
 26/35 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat (a hasznosabb részeket) :)
2015. szept. 3. 15:08
 27/35 anonim ***** válasza:

Nem olvastam végig a válaszokat- még. :)

Na most a helyzetedet tisztán látod. Oké, teszem azt be vagy korlátozva, nem dolgozhatsz. (Nem lázadsz, csöndben vagy, ezzel nem értek egyet, de megértem, hogy miért.)

Ösztöndíjat emlegettél, és nyilván valami zsebpénzt is kapsz. Kezdj el erősen gyűjtögetni.

Úgy menj ki, hogy van munkahelyed (általában szállást is szoktak adni valami kevés összegért, amit a béredből vonnak.) Ha kimész, lakást bérelsz, és élsz 2-3 hónapig, válogatsz a munkák közül (jaj, takarítás? Fúj! nem szedem más mocskát! GYÁR?! 3 MŰSZAK?!), akkor az Isten pénze se lesz elég.

Azt döntsd el, mi a célod, és ahhoz megoldást keress, ne kifogást.

Más: Párom kb 130 Euro-val vágott neki Németországnak. Otthon egyeztetett egy munkaközvetítővel (EU-jobs, bár ez nem a reklám helye), olyan állást keresett, amihez jár szállás is. A papírokat segítettek neki elintézni. Munka, szállás kipipálva, napi 1x meleg ételt is kapott.

3 hónap után kivett egy lakást, majd munkát váltott, keresett jobbat.

Ebből kifolyólag: NAGYON sokat kell ám külföldön is dolgozni. Ne álmodj arról, hogy azonnal szakmádban helyezkedsz el, még akkor se, ha nyelvtudásod van. A munka az munka akkor is, ha a gyárban szalag mellett állsz, vagy ha budit súrolsz is. Kezdésnek bármi jó, kibírja az ember, később meg lehet nézelődni másik irányba.

Ha még életedben nem dolgoztál, diákként sem, akkor alaposan gondold meg, mire vállalkozol.

Esetleg kezdésnek egy Erasmus nem lenne elég?

Nem bántásból mondom, nem ismerlek, csak a saját tapasztalatom beszél belőlem, és sajnos azt kell mondjam, arra tippelek, hogy igen hamar visszamennél a kényelmes életedbe, akkor is, ha ez az önállóságról való lemondással jár. De ne legyen igazam! :) Minden jót kívánok Neked, és majd meséld el, mire jutottál. :)

2015. szept. 3. 15:34
 28/35 anonim ***** válasza:
34%
Nem tudom amúgy nem vagyok ebben jártas, de ha jól tudom az orvosi van vagy 7 év és ezt követően rezidensként kell ,,dolgozni''2 évig legalább. Ha azt megnézed ezzel még gyakorlatod se nagyon van, és szerintem külföldön is elvárnak 1-2 évet tehát mire kijutsz legjobb esetben is 27-30 éves leszel.
2015. szept. 3. 19:42
 29/35 A kérdező kommentje:

Rengeteg orvos van, aki egy percig nem dolgozott itthon, hanem rögtön külföldön kezdett :) Németországba előszeretettel várják a pályakezdő rezidenseket több területen is, csak tudja a nyelvet. Svédországba sok cégnél még a több hónapos nyelvtanfolyamokat is állják, csak menj oda, mert az országban alig van orvoskézés (így nekik olcsóbb). Az angolszász országokba és Svájcba pedig inkább már a szakorvosokat keresik. Sokan közülünk úgy tervezik, hogy 5 év Németországban (ennyi kb, míg szakorvos leszel), utána Anglia (mert ott már többet keresnek a szakorvosok, mint Németben). Persze van, aki kint marad, van, aki tovább megy, van aki visszajön. És van, aki csak pár hónapot él kint.

Még nem tudom, velem hogy lesz, ezt előre nagyon nem lehet vakon eldönteni :D Csak azt tudom, hogy mindenképpen menni akarok egy-két hónapra minimum, már csak azért is, hogy lássam, milyen, mennyivel másabb. Ez úgy gondolom, mindenképpen gazdagítana nem csak mint orvost, hanem mint embert is.

Lehet nyári gyakorlatokat is kint tölteni :) Bölcs dolog volna inkább azzal kezdeni.

De nagyon köszönöm a tanácsokat, igazán hasznosak voltak! És meglehet, hogy egy idő után a kényelmet választanám. Eleve miért is szokott kimenni bárki? Mert azon kívül, hogy egy fejlettebb országban dolgozhat, többet is keres. És miért akar többet keresni? Hogy magasabb életszínvonalon élhessen, kényelmesebben...Ez ilyen egyszerű :)

2015. szept. 3. 20:49
 30/35 anonim ***** válasza:

"nekem nincs munkám (egyetem mellett nem érdemes)"

Mi az hogy nem érdemes? Oké hogy orvosi, de gondolom nem 0-24-ben csinálod, vagy tuti vannak szabad hétvégéid, napjaid, de passzív félévet is be lehet vállalni. Csinos csajként még diákmunkákkal is 800-1000ft-os órabérekért dolgozhatsz, heti 2-3 nappal már megvan egy minimálbér.

"Nyáron itthon lakom, így azt kell tennem, amit mondanak."

Miért laksz otthon? Egy szoba bérlés 40-50 ezerből kijön, egész nyáron dolgozhatnál és még pénzed is maradna.

"Az egyik barátnőm mondta, hogy nem elég a 2 millió...:/"

Na ha tényleg nem lenne elég, akkor 100-ból 99 ismerősöm nem került volna ki külföldre. Főleg hogy 1-1 cégnél még a szállásod is biztosítják, oké hogy egy putri lesz, de pár hónapig megéri kibírni.

"Én nem vagyok az a fajta ember, pont ezt írtam le! Tudom, rengeteg ember szívesen elfogadná azt a kényelmes megoldást, hogy az egész életében segítséget kapjon a szüleitől anyagilag is, de én nem akarom!"

Mégis ezt teszed, az egyszerűbb utat választod, szót fogadsz. Már az is vicces, hogy 1000 kifogást felhoztál hogy miért is nem szerzel saját pénzt.

"tönkreteszlek, kisemmizlek, agyonütlek"

Elhúzol onnan, éled az életed, akkor nem tud tönkretenni, csak addig míg rajta lógsz. Ha meg támadóan lép fel, akkor rendőrt hívsz, akkor majd nem lesz akkora szájuk.

"Régen nagyon durva büntetéseket csinált és lelkileg többször megalázott."

Ez a lényeg, hogy lelkileg, de azt is csak addig lehet, amíg hagyod magad.

Na meg ha már itt tartunk...sportolni, szórakozni, hobbikkal foglalkozni van időd, akkor dolgozni miért nincs?

"ha egy fél másodpercet nem akarsz melózni 23 éves korodig, mégis hogy akarsz munkát kapni külföldön?"

Na ezzel a kommenttel egyet értek, külföldön 2x annyira kell hajtanod mint itthon, ha neked itthon büdös a munka, akkor kint nem lesz az?

2015. szept. 3. 21:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!