Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti hogyan döntenétek a helyemb...

Ti hogyan döntenétek a helyemben? Meg fognak ezzel a szüleim békélni valaha?

Figyelt kérdés

Nem részletezném túlzottan a dolgot, mert úgy nagyon hosszú lenne;

röviden: amikor 15 voltam kiderült, hogy örökbe fogadtak. A szüleim azt mondták, hogy jobban járok, ha nem ismerem meg az édesszüleimet, mert valószínűleg csak fájdalmat okoznának nekem, nagyon amúgy sem feszegettem a dolgot, mert jó életem van velük, mindent megkaptam tőlük, amire szükségem volt.

Egy éve viszont úgy döntöttem, felveszem a kapcsolatot az illetékes hivatallal, mégiscsak kíváncsi voltam, mi történt, miért kerültem nevelőszülőkhöz. Az ügyintéző felvilágosított, hogy édesanyám meghalt a születésem utáni napokban, apám pedig külföldön él, nem magyar, így elég nehézkésen, de megoldottuk, hogy tudjak vele találkozni.

Kiderült számomra, hogy egy fantasztikus ember az apám, és ahogy fejlődött az idegennyelv tudásom, úgy nagyon jó lett a kapcsolatunk, minden nap beszélünk, eljöttek ide hozzám olyan messziről, nem is egyszer, bemutatta a barátait/rokonokat (van egy unokatesóm is!); most a középiskola elvégzése után pedig felajánlotta, hogy fizetné nekem a tanulmányaimat, amolyan kárpótlásként. Kint, ahol ő lakik. Tudni kell, hogy ez egy nagyon jó iskola, jó lehetőségekkel, és ezt a szüleim ellenzik. Azt mondják, hogy ugyanezt a képzést itthon is elvégezhetném, itthon élhetnék, dolgoznék, nem idegen a nyelv és a környezet sem. Szerintük kint csak henyélnék, ellustulnék, elkényeztetnének, ráadásul nem kellene bedőlnöm "ennek a férfinek", aki 18 éve elhagyott engem; nekem viszont régi álmom Angliában tanulni és élni, és most pont adott lenne a lehetőség. Ráadásul iskolába járnék, nem is akármilyenbe. Igaz, alig fél éve ismerem az apámat, de nekem normálisnak tűnik. Amióta ez a téma feljött nagyon feszült itthon a hangulat, anyu ideges, apu meg alig szólal meg (nem csak velem nem beszél, hanem tényleg olyan csendes lett, szótlan, ami az ő esetében furcsa), emiatt pedig ők ketten is veszekednek, sokat sírok miatta; mert tényleg nem tudom mit tegyek... nektek ha adódna egy ilyen lehetőség élnétek vele? Szüleimmel hogy lehetne ezt megbeszélni? Hogyan békítsem ki őket? Egyáltalán miért viselkednek így? Mert régen, amikor Angliáról áradoztam, támogattak abban, hogy kiköltözzek, ha szereztem magamnak egy szakmát... most viszont mindenbe belekötnek, és komolyan nem tudom mit csináljak velük, mert így nagyon lelkiismeret furdalásom van, nem akarom hogy veszekedjenek, mert rossz őket így látni :(

18L

2015. aug. 29. 19:20
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/74 anonim válasza:
11%

De egy kicsit off, de Angliában ne olyan jó az oktatásminősége mint itt. Legalábbis ezt mondják.

Azzal egyetértek - egy korábbi kommentből - hogy félév nem sok egy ember megismerésére, viszont a helyébe most én is mindent megtennék hogy hozám kerüljön a lányom.

Nem tudsz egy köztest megoldást találni? Pl.: Egy évig

néha - vagy gyakran - látogatod apádat - Viszont lényegében a nevelőiddel élsz, és utána ha már jobban megbarátkoztak ezzel, akkor elköltözöl.

Akkor már majdnem 20 leszel. Lehet ha nem apádhoz, de valahova akkor is elköltöznél.

2015. aug. 29. 22:56
 32/74 anonim ***** válasza:
14%

Kérdező, most őszintén, Anglia ugye ugyanaz az EU, mint mi, ha kimész és az "aggódóknak" lesz igazuk, mert valamiért nem jönnek be az elképzeléseid, akkor mi van? Hazajössz... nem?

Veszíthetsz valamit valójában, ha megpróbálod? (na jó, mondjuk 1 éven kívül, ha valamiért nem tudsz simán átjelentkezni egy hazai iskolába...)

2015. aug. 29. 23:06
 33/74 anonim ***** válasza:
57%

Szerintem édesszülő az, aki felnevelt, ő csak bio-szülő.

De könnyű dolga van. Amikor szeretet kellett volna, melletted kellett volna lennie, akkor nem volt sehol. A nehezét ráhagyta "idegenekre". Amikor meg meg kell vásárolni, akkor ő lesz a sztár.

Szerintem emiatt szomorúak az édesszüleid: ők "csak" a lelki jólétedet tudták meglapozni, erre már nincs szükséged, most már a pénz kell, ők ezt nem tudják megadni.

Az még szerintem is érdekes, hogy miért laknak ennyien együtt.

Egyébként ha engem megkeresne a bioapám, hogy menjek Angliába, mennék - ha ő nem Angliában élne.

2015. aug. 30. 01:14
 34/74 anonim ***** válasza:
22%
32-es: az EU országait az Avengers védi, itt nem történhet semmi rossz?
2015. aug. 30. 01:16
 35/74 anonim ***** válasza:
20%
#34, nagyjából semmi olyan nem történhet Londonban, ami Budapesten ne ugyanúgy történhetne meg. Persze, Kérdező fejére eshet egy muskátlis láda, vagy akár ki is rabolhatják - mindkét helyen...
2015. aug. 30. 01:23
 36/74 anonim ***** válasza:
60%
Nem azt mondtam, hogy gazdag lány vagy, hanem hogy te írod az abban a témában íródott kérdéseket.
2015. aug. 30. 01:31
 37/74 anonim ***** válasza:
62%
De itt senki nem attól félti, hogy idegenek kirabolják, hanem hogy idegenekhez beköltözik, tőlük teszi magát anyagilag függővé.
2015. aug. 30. 01:41
 38/74 anonim ***** válasza:
27%
Utolsó, erre viszont igaz az, hogy ha nem jönnek be a számításai, legfeljebb hazajön... nem?
2015. aug. 30. 01:45
 39/74 anonim ***** válasza:
82%

"mi történt, miért kerültem nevelőszülőkhöz"

Nem nevelőszülőkhöz kerültél, hanem örökbe fogadtak.

A kettő teljesen más.

A nevelőszülők pénzt kapnak a gyerek neveléséért, az örökbe fogadók nem.

Az a gyerek adható örökbe, akiről lemondanak a vér szerinti szülei.

Ha a nemzőapád nem mond le rólad, nem fogadhattak volna örökbe a szüleid, maximum nevelőszüleid lehettek volna.

Magyarán: egyáltalán nem kellettél a vér szerint apádnak.

Sem a többi vér szerinti rokonodnak.

Ugyanis a szülő halála és a másik szülő lemondó nyilatkozata után elsőbbséget élveznek a gyerek gyámságában a nagyszülők és más vér szerinti rokonok.

Az unokatestvérem halála után a két kiskorú gyerekét a nagyszülők gyámsága alá helyezték, mivel ő vállalta a gyerekek nevelését.

Te a vér szerinti rokonságodból senkinek nem kellettél.

"valami nyitott fogadásról beszéltek nekem anno anyumék"

Nyílt örökbefogadás (ennek azért utána nézhettél volna a neten, ha annyira önálló vagy, hogy külföldön tudnál tanulni)

Ebben az esetben a szülők (a vér szerintiek és az örökbe fogadók) ismerik egymást.

Ilyenkor már a szülés előtt le lehet mondani e gyerekről, azaz a vér szerinti anyád is beleegyezhetett az örökbe adásodba.

Nyílt örökbe adáskor a vér szerinti szülő bármikor megkeresheti a gyereket, mivel ismeri a gyereket örökbe fogadó szülők adatait.

"Nos, egyébként a magyarázat arra, hogy nem keresett engem elvileg az anyám halála (utána hosszú ideig depressziós volt, intézetben kezelték), és abból próbált talpra állni, kezelésekre járt, és amikor már úgy érezte, hogy felvenné velem a kapcsolatot, 13 éves voltam akkor, nem mert nekem írni"

Elvileg. Gyakorlatilag meg tett rád nagy ívben, nem kellettél neki.

"apró csúsztatás ugye, hogy nem is kereshette volna, ezt kizárólag a Kérdező tehette meg, fordítva nem működik"

Ez nagy tévedés.

A barátnőm az unokatestvérét kereste meg, akit fél éves korában adtak örökbe és a megkereséskor már mindketten 40 fölöttiek voltak. Hivatalos úton, gyámhivatal segítségével. Ráadásul az titkos örökbefogadás volt. Az igaz, hogy az unokatesó adatait nem adta ki a gyámhivatal, de értesítette, hogy vér szerinti rokona keresi és megadta a barátnőm elérhetőségeit az unokatesónak.

Kíváncsi vagyok, "apuci" akkor is ilyen lelkes lenne-e, ha a lánya ne adj Isten 8 osztályt alig elvégző, nyomorgó, esetleg fogyatékos, vagy drogos lenne.

"facebookon szoktam beszélgetni az "unokatesómmal" és ő is mondta, hogy nagyon sokat beszél rólam"

Akkor is sokat beszélt rólad amikor még nem kerested meg?

Nem hinném.

2015. aug. 30. 07:45
 40/74 anonim ***** válasza:
72%

Utolsónak teljesen igaza van. Én is örökbefogadott vagyok, és soha nem jutna eszembe az örökbefogadó szüleimet ( nekem ők az édesszüleim) nevelőszülőként emlegetni, (így csak azok szokták, akiknek halvány lila gőzük nincs az örökbefogadásról)

A komentjeid és stílusod pedig tényleg kísértetiesen hasonlítanak a "gazdag kislányos" kamukérdések stílusához. Egyébként meg ez az egész story nagyon valóságszerűtlen, mesélj már egy kicsit, hogy találtad meg KÜLFÖLDÖN ÉLŐ apádat, mivel ennek pontosan tudom a menetét, érdekelne a te verziód.....

2015. aug. 30. 09:16
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!