Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért ítéli el sok szülő a...

Miért ítéli el sok szülő a vitaminokat, táplálékkiegészítőket?

Figyelt kérdés

16 éves srác vagyok, szeretnék szedni vitaminokat és egyéb táplálékkiegészítőket, egész pontosan ezeket:

béta-karotin, C vitamin, D vitamin, E vitamin, ásványianyag komplex + extra cink, króm, szelén, jód, halolaj, lenmagolaj, fokhagyma kivonat, szőlőmag kivonat, zöld tea kivonat, lecitin, Q10, izületvédő (glükozamin+kondroitin+MSM+kollagén komplex), probiotikum

Havi 11 ezerre jönne ki, én fizetném, de azt mondták, hogy ha rendelek ilyen szarokat akkor idézem: "kiba.szom a pi.csába őket".

Mások simán elköltenek ennyit cigire vagy piára vagy drogra, én az egészségem javítása, illetve betegségek megelezőse miatt akarom szedni őket. Kb június és november között minden nap 2-3 órán keresztül tudományos cikkeket olvastam és azok alapján választottam ki gondosan ezeket a táplálékkiegészítőket.

Miért ilyenek a szüleim?

2014. dec. 13. 13:02
1 2 3 4 5 6
 31/55 anonim ***** válasza:
56%

Szüleidnek igaza van, felesleges ennyi vackot szedni, ráadásul a túlzott vitaminbevitelnek is lehetnek káros mellékhatásai, csak olyan vitaminokat szedj, amiből hiányod van, ezt egy vizsgálattal ki lehet deríteni, ebben a háziorvosod segíthet.

Én is inkább azt javaslom, hogy ezen a sok pénzen vegyél egészséges és vitamindús zöldségeket, gyümölcsöt, olajakat, mandulát, diót, stb.

2014. dec. 13. 15:05
 32/55 anonim ***** válasza:
56%
Én szülőként is szedem ezeket, majdnem mindet, rendszeres testmozgás, helyes táplálkozás mellett. Azok, akik szerint a mai zöldségekben és gyümölcsökben minden vitamin benne van, irigylem, mert egy álomvilágban élek (élelmiszermérnökként még jobban átlátom, de ehhez nem kell egyetemet végezni, hogy lássa az ember, milyen "élelmiszereket" lehet kapni a boltokban). Nagyon meg kell válogatni a dolgokat. Ha ezek tiszta, megbízható helyről származó vitaminkészítmények, megértem a választásod. A szüleid sajnos megragadtak egy szinten. Csak akkor lesz jobb az életed, ha majd magad hozhatod meg ezeket a döntéseket. Én azt javaslom, minimalizáld, amennyire tudod, folytasd mellette az egészséges életmódot, és ha elszabadultál otthonról, úgy élsz, ahogy akarsz! Addig meg kitartás! Megváltoztatni őket már nem fogod, annyi rögzülésük van, hogy hajlás helyett már csak törnek...!
2014. dec. 13. 15:08
 33/55 anonim ***** válasza:
57%
élek =élnek
2014. dec. 13. 15:09
 34/55 anonim ***** válasza:
31%

"noname gyakoris válaszoló" NEM tudja h "hogy valójában mibe mit raknak" de van egy olyan fogalom, Nutrition facts, és RDA. Lehet tanulmányozni!

Nyilván aki ezt tanulja, nem fog másnak a két szép szeméért INGYEN étrendet össze állítani, személyre szabottan. Nem fogok gramokkat irkálni, meg mennyiségeket sem. Valakinek étrend kell akkor csináltat. Mint említették a helyes táplálkozás fogalmáról mindenkinek van némi gondolata, hogy mégis mi az. Ha nem akkor olvasson utána a fórumokon. Nem élelmiszer mérnöknek és nem is gyógyszerésznek tanulok.

Mindenkinek megvan, a maga állás pontja/véleménye, azaz enyém amit leírtam. A témától ne térjünk el, a felszívódással kapcsolatban, mert az egész testépítésről órákat és oldalakat lehetne regélni.

2014. dec. 13. 15:17
 35/55 anonim ***** válasza:
69%

Arról nem is beszélve, hogy tökéletesen ingyenesen lehet csináltatni teljes vérképet, 10 perc amíg leveszik a vért kb. Végig lehet böngészni az eredményt, és máris rájön az ember, hogy miből lenne többre szüksége a szervezetének.

Én pl. ezt minden évben megteszem, és minden értékem rendben szokott lenni az eredményeken.

Szerintem az a 10 perc jobban megéri, mint évi 140.000 ft-ot elkölteni úgy táplálékkiegészítőre, hogy talán nem is lenne belőle szüksége semmire... de hát kinek mi.

2014. dec. 13. 15:26
 36/55 anonim ***** válasza:
3%
Tegnap pont olvastam egy multivitkó dobozán, hogy dohányosok többet is szedhetnek. Miért? Nekik már nem mindegy?
2014. dec. 13. 15:28
 37/55 anonim ***** válasza:
55%
Csatlakozom a #35. válaszadóhoz. Vérképet csináltatni semmibe nem kerül, és rengeteg minden kiderül belőle. Hát ha még vizeletet is vesznek. Házi orvos rögtön megmondja mi az ami jó és mi az ami nem, de az értékekből is rá lehet jönni mi pluszos vagy minuszos.
2014. dec. 13. 15:31
 38/55 anonim ***** válasza:
84%

Nem táplálkozási tanácsadó oldal, de attól még táplálkozási tanácsokat adsz, amik szerinted jók, miközben nem jók? Hú, ez nagyon kusza. Ha valaha utánanéztél volna, észrevetted volna, hogy a táplálkozástudomány egyáltalán nem olyan egyszerű dolog. Az elmúlt évtizedek zsírfóbiájáról most kezd kiderülni, hogy nem is volt jogos, a cserébe zabált szénhidrátról meg az, hogy nem kellett volna. A vegák istenkáromlásnak tekintik bármilyen hús fogyasztását, mások szerint meg a cukornak nincs köze a cukorbetegséghez (IIFYM). Aztán ott vannak a böjtöléses dolgok, földrajzi különbségek (különböző ételkultúra; enzimek hiánya egyes népcsoportoknál). És még lehetne sorolni. S mindezek után te azt állítod, hogy "hát csináld azt, amit megszoktunk", és azt hiszed ez egy hasznos tanács? Szoktál gondolkodni is néha? Ja, és azt nem akarod tanácsolni, hogy vegyen levegőt? Mert az "étkezz egészségesen" egy sportoló számára kb ennyi hasznos információtartalommal bír, azaz semmire, amit ne tudott volna már eleve.

A tapasztalat szerint az orvosok nem értenek a táplálkozáshoz. Sőt, ha már az összeesküvéselméleteknél tartunk, ilyenkor hol marad a gyógyszeripar? Az orvosoknak nem pont az a feladatuk, hogy az ipar számára gyógyszerfüggővé tegyék az embereket? S vicces, hogy a vitaminoktól paráztok, de amikor valamiért orvoshoz kell menni, és kapjátok a nyolcféle gyógyszer, azokat vígan kapkodjátok befelé, pedig aztán azoknak vannak mellékhatásaik. Hát még amiket nem vallanak be, ha már konteó...

20 félét használ, azaz 20 KÜLÖNBÖZŐT. Több különbözőből meg hogy lesz egyféléből túladagolás? Ha a kérdező rengeteget olvasott a témában, akkor valószínűleg úgy csinálta, hogy kiszámolta a neki szükséges mennyiséget egy adott fajtából, és úgy válogatta össze a termékeket, hogy azok ezt fedezzék.

Ja, amúgy én is élelmiszermérnök leszek, mellé van sima kémiás múltam, így pl. tudom, hogy egy szintetikus és egy természetes eredetű molekula között nincs különbség, mert a kémiában nincs előélet. Mellette évek óta top válaszoló vagyok a sportrovatban, ahol sokszor előkerül ez a téma is. S pont azért nem vagyok noname, hogy vissza lehessen keresni. A hozzád hasonló nagyokosoknál meg hamar feltűnne, hogy marhaságot írnak mindenhova, így hamar hitelüket vesztenék, de név nélkül tiszta lappal indulnak minden kérdésnél, ezzel hátráltatva az igazságot kereső emberek munkáját.

Hja, és most vettem észre valamit az első oldalról: a D-vitamint nem a napfényből "veszi fel" az ember (szerves molekula a fényben? Noormális?), hanem a napfényből származó sugárzás segítségével jön létre a bőrben. De mivel most így télen-ősszel kevesebb a napsütés, és a magyar konyha hagyományosan D-vitaminszegény, ezért ebből pont fontos az utánpótlás. Ezt még a mainstream média is elismeri.

S aki ezt írta, az megeszik _minden_egyes_nap_ 2 narancsot?

S sportol valamit, vagy csak otthon fetreng a gép előtt?

2014. dec. 13. 15:31
 39/55 anonim ***** válasza:
51%

"16: Igen, emberek százezrei betegeskednek nap mind nap. Vagy te mást tapasztalsz? Egészséges szervezetet nem támad meg rák vagy egyéb."

Hát a rák meg egyéb pont egy olyan betegség, ami egészséges szervezetet is megtámad. Ugyanis örökletes. Arról nem is beszélve, hogy az egészséges szervezet egy nem létező fogalom. Hiába étkezik valaki tökéletesen, ha mellette mondjuk a világ egyik legszennyezettebb levegőjű városában él, már a belélegzett anyagok elegendőek a rák kialakulásához, vagy a passzív dohányzás... rengeteg betegség van a világon, ami nem étrendfüggő.

2014. dec. 13. 15:32
 40/55 anonim ***** válasza:
22%

"hanem a napfényből származó sugárzás segítségével jön létre a bőrben"

= a napfényből veszi fel. Vagy mégis mi a rákból, ha a napfény hatására termelődik? Rajtad kívül 50 másik embernek sikerült értelmeznie a mondatot, így mégiscsak veled lehet a baj.

Kiforgathatod mások szavait, de csak magadból csinálsz hülyét.

És már megint ott tartunk, hogy írtál fél oldalt, amiben mindenkinek beszóltál, de egy darab hasznos tanácsot sem adtál a kérdezőnek. Gratulálok.

2014. dec. 13. 15:34
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!