Miért ítéli el sok szülő a vitaminokat, táplálékkiegészítőket?
16 éves srác vagyok, szeretnék szedni vitaminokat és egyéb táplálékkiegészítőket, egész pontosan ezeket:
béta-karotin, C vitamin, D vitamin, E vitamin, ásványianyag komplex + extra cink, króm, szelén, jód, halolaj, lenmagolaj, fokhagyma kivonat, szőlőmag kivonat, zöld tea kivonat, lecitin, Q10, izületvédő (glükozamin+kondroitin+MSM+kollagén komplex), probiotikum
Havi 11 ezerre jönne ki, én fizetném, de azt mondták, hogy ha rendelek ilyen szarokat akkor idézem: "kiba.szom a pi.csába őket".
Mások simán elköltenek ennyit cigire vagy piára vagy drogra, én az egészségem javítása, illetve betegségek megelezőse miatt akarom szedni őket. Kb június és november között minden nap 2-3 órán keresztül tudományos cikkeket olvastam és azok alapján választottam ki gondosan ezeket a táplálékkiegészítőket.
Miért ilyenek a szüleim?
Akik azt tanácsolják, hogy edd meg zöldségben ugyanazt, azok nyilván nincsenek tisztában a mai zöldségek/gyümölcsök vitamintartalmával és káros anyag tartalmával. Pedig csak egy picit kellene utánanézni, nem hülyeségeket állítani.. A túltermelés, kimerült földek, műtrágyázás hatására legjobb esetben negyedannyi vitamin van a zöldségekben, mint 20 éve. Ráadásul több káros anyagot is viszel be.. persze lehet bio cuccokat venni vagy a saját kiskertedben termelni, de ott sem tudod védeni a környezeti hatásoktól. A napi megállapított minimum vitaminadaggal pedig szintén nem dobálózik az, aki egy kicsit is ért hozzá, ugyanis ezek megállapított MINIMUM mennyiségek, ami ahhoz kell, hogy a szervezet ne omoljon össze. Nagy különbség van az optimális működés és az alapjáraton döcögés között. Nagyon sokan le vannak ragadva a "nagyapáink is ezt ették" vagy az "ősember is ezt ette" gondolatoknál, csak kifelejtik a képletből, hogy ma nem az akkori időket éljük sajnos. Jó lenne, ha az optimális vitaminadagot lehetne zöldségekből fedezni, de egy ember nem tud annyit enni egy nap, hogy ténylegesen bevigye a szükséges mennyiséget. Ahhoz egy szekér zöldség kellene naponta.
A szüleid csak nem akarják, hogy hülyeségekre költs, ugyanis ők is ugyanolyan "tájékozottak", mint az átlag. Azt gondolják, a zöldség biztosan jó, a táplálékkiegészítő pedig biztosan rossz, pedig egyáltalán nem biztos, hogy az utóbbi tartalmaz több káros anyagot. Nem tudom, milyen márkát néztél ki, de amit a gyógyszertárban árulnak, azok túlárazott minimum adagok, azért nem érdemes kiadni annyi pénzt. Ha normál, hiteles táplálékkiegészítőkkel foglalkozó szakboltban vásárolsz, ott is elmehet ennyi, az is igaz, de ott legalább rendben van az ár/érték arány. Beszélj szakemberrel, hogy valóban szükséged van-e mindenre, amit kiválasztottál, legfeljebb megerősíti azt, amit már úgyis tudsz. Szerintem ne itt kérj tanácsot, mert úgyis csak oltogatásokat fogsz kapni..
A szüleiddel nem tudom, mit tudnál kezdeni. Nem drogokra költesz, hogy ne engedjék be a házba a bogyóidat. Megoldást nem tudok javasolni. Nekem 16 évesen nem ellenőrizgették a dolgaimat, hogy tartok-e otthon "illegális" szereket.. Nem lehet, hogy valójában az a baj, hogy nincs sok pénzetek, te pedig az egészségedre költesz, ami manapság sajnos luxus? Mert ha pusztán tájékozatlanok, akkor legalább annyiban talán megpuhíthatnád őket, hogy amit csinálsz, az nem káros, még ha nem is hiszik el, hogy haszna van, hátha békén hagynak..
igaza van a szüleidnek
gyerekként nagyon beteges voltam ezért sorra szedette velem a háziorvos az általad felsorolt vackokat, aminek most jöttek ki rajtam a mellékhatásai
szóval ahogy előttem is mondták, vidd be természetes úton a szervezetedbe ezeket a tápanyagokat
C-vitamin kell ősztől tavaszig, mert az valóban kevés ilyenkor az ételekben. A többivel az a problem, hogy a saját rendszered lebénítja. Minek küzdjek az értékes ásvány és vitamin kivonására ha, tálcán lészen kapom őket -mondja a test:D
Hasonlat: ha nem mozgatjuk a karunkat (mondjuk hosszas gipszelés miatt) elsenyved - gyógytorna kell utána, helyrehozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!