Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy kezeljük a családjainkat?...

Hogy kezeljük a családjainkat? Te mit tennél a helyünkben?

Figyelt kérdés

Párommal hamarosan külföldre költöznénk (csak 100 km-re a szüleinktől), korábban az én családommal éltünk (párom kb. 1,5 éve lakik itt, de közben fedezte az egyetemi kiadásaimat, ruhát, ételt, segített a szüleimnek stb.). Azonban a szüleimmel nagyon megromlott a viszonyunk. Már tarthatatlan a viszony, anyám lassan 2 hónapja nem szól hozzám, nem főz ránk (nem is vártuk el, de hogy tesóm 40 éves párjára meg főz?!). Már így is a párom fedezett nekem mindent, most már teljesen az ő fizetéséből élünk (félrerakni már nem tud), ezért döntöttünk úgy, hogy ha én is elmegyek dolgozni (pár napja diplomáztam le), az én fizetésemből fizetjük az albérletet. Hozzátenném, anyám korábban is úgy beszélt velem, mint a kutyával, szóval sokat nem veszítettem. Mindenesetre mi mielőbb menni szeretnénk, így hogy végre az iskola sem köt helyhez, csak a kivitelezés kérdéses, ugyanis az én családomtól egy fillérre nem számíthatok, holott elég jól keresnek.

Párom szülei jóval szegényebbek, mint az enyémek, velük sem volt jó a kapcsolat, mégis szeretnék támogatni a fiukat. Konkrétan nem tudjuk, elfogadjuk-e vagy kérjük-e a segítségüket, mivel nagyon szeretnek mindenbe beleszólni, a felfogásunk pedig nagyon különbözik. Pl. azt sem értik, miért megyünk külföldre, nem értik, miért visszük magunkkal a cicánkat (szerintük dobjuk ki vagy ajándékozzuk el), miért tanul a párom másik szakmát (most segédmunkát végez diplomával).

De a pláne az egészben az én gyerekkori álmom, hogy az egyik európai országban éljek, messzebb innen. A nyelvet tanuljuk párommal, mint írtam, ő új szakmát tanul, úgy tervezzük, dolgozunk kicsit a szomszéd országban, majd 3-5 év múlva továbbállunk és a messzebbi országban alapítunk családot. Erről azonban egyikünk családja sem tud, mivel tudjuk, hogy akkor mindent elkövetnének, hogy ne tudjunk menni, akár zsarolással is, de megakadályoznák. Ez nem hiányzik nekünk, bár tudjuk, elkerülhetetlen. A baj még az, hogy a párom szülei azt mondogatják, hogy most oldjuk meg az albérletet nagyjából önerőből (ami szerintem nem lesz elég, kint rengeteg a kaució stb.), aztán majd a saját lakásnál később besegítenek. De nem tudják, hogy mi nem szeretnénk itthon lakást, és egy messzebbi országban fogunk letelepedni, ezért tanulunk most is.

Párom úgy gondolta, olyan fél-egy millió forintot kérne maximum, egyébként a fél milliót a nagyszülei adták neki örökség gyanánt (öccse már megkapta kocsira, ő még nem). De nem tudjuk, oda fogják-e adni a pénzt úgy, hogy az én szüleim meg nem adnak. Még attól is félünk, hogy külföldön nem tudunk majd félretenni pénzt, úgy sem, hogy mindketten dolgozunk, és ha feléljük a mostani megtakarításainkat, a párom szülei meg nem segítenek, akkor sosem tudunk annyit félretenni, amiből kiköltözhetnénk a 3. országba. De pofátlanságnak tartjuk a pénzkéregetést úgy, hogy tudjuk, hamarosan továbbállunk innen.

Annyira nehéz az egész, kicsit úgy érzem, sosem fogom megvalósítani az álmaimat, és részben a szüleink hibájából "ittragadunk". Anyám meg vígan tesóm pasijának a házát újítgatná, meg tartja a 40 éves embert, amíg az sem érdekli, én mit eszem 22 éves fejjel, frissdiplomásként. Teljesen magamra hagytak. Szerintetek mit tegyünk, hogy oldjuk meg az anyagi, illetve nem anyagi gondjainkat, mit tanácsolnátok?

2014. jún. 24. 12:52
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm kedves 19-es, jó tudni, hogy valaki megértette, mit akarok kihozni az egészből. Nem követelőzünk, csak jól esne, ha nem fordítanának így hátat, ha látnánk, hogy érdekli őket a sorsunk, de nem... mi így is megtesszük, amit lehet, hisz mindketten külföldre megyünk diplomával fizikai munkát végezni kinti minimálbérért, hogy boldoguljunk, mivel a szakmánkból itthon nem tudnánk fenntartani magunkat. Ellentmondást érzek, mikor arra gondolok, hogy a párom szülei alig a minimálbér felett keresnek, a nagyszülei szegény nyugdíjasok, mégis támogatják az amúgy már 26 éves "gyereket", én meg gazdag családból jövök, de még ki sem jöttem az egyetemről, máris hajléktalanná tenne az anyám.
2014. jún. 24. 13:56
 22/30 A kérdező kommentje:
Plusz az is az igazsághoz tartozik (bár ez nem az én dolgom, hanem a páromé), hogy a párom öccse is eltette jócskán a szülei pénzét, úgy, hogy vett egy drága kocsit (mikor 5 km-re van a munkahelye), a szülei tartják el (velem egyidős), és 90 ezres telefonokat vásárolgat az örökség megmaradt részéből. Ezek után a párom miért ne fogadná el azt, ami az öccsének is járt?! De mondom, ez nem az én dolgom, csak leírtam.
2014. jún. 24. 14:02
 23/30 anonim ***** válasza:
Bennem egyetlen kérdés merült fel igazából: ha anyád egész életedben utált téged, akkor mi a fenének költöztetted a nyakukra a párodat is?
2014. jún. 24. 14:03
 24/30 A kérdező kommentje:
Mert voltak időszakok, mikor úgy tűnt, végre hajlandóak normális szülő-gyerek kapcsolatot kialakítani velem, én h*lye reménykedtem, aztán jól pofára estem. Egyetemistaként meg valahol laknunk kellett, de mivel akkoriban a párom szülei elég kemények voltak velünk, valamint amúgy is öten laktak a háromszobás házban (párom a testvérével egy tök kicsi szobában), mi meg kényelmes, nagy házban élünk, gondoltam, ez nem jelent gondot, ha néha ittalszik. Aztán a néhából fokozatosan ittmaradt.
2014. jún. 24. 15:22
 25/30 anonim ***** válasza:
100%

...ne haragudj, de valahol az agyonra lepontozott 2. válaszolóval értek egyet (bár a stílusa tényleg nem a legjobb :)

22 éves vagy és magyarázkodsz.

Hogy tanultál (ki nem?), hogy gyenge vagy (?) hogy ki nem ad pénzt (miért VÁROD EL?), meg a nagy álmaid.

Mindenkinek vannak ehhez hasonló álmai, mégsem néptelenedik el egyik napról a másikra az ország, mert nem mindenki másoktól VÁRJA el ilyen erőszakosan a segítséget.

Felnőtt nő vagy, élettársad van- eddig a szüleid tartottak el, fizették részben vagy egészben a tanulmányaidat, most pedig az aktuális pasi, akiket még a nyakukra is vittél.

Ne is haragudj, de nekem is borzasztóan unszimpatikus a hozzáállásod.

Az egyébként mikor lesz, hogy EGYEDÜL, saját erőből nekiállsz tenni valamit MAGADért?

A szüleidet így egy nyilvános fórumon szapulni és felemlegetni, hogy kinek mit adtak vagy nem adtak (miközben úgy sejtem tisztességgel felneveltek, tanulmányaidat támogatták stb.) nekem nagyon visszatetsző.

Egyre inkább, ahogy a fröcsögő kommentjeidet olvasom.

Látom, penge vagy abban, hogy számon tartsd, hogy a családban kinek mennyi van a pénztárcájában, kinek MI JÁR, neked MIT ÍGÉRTEK stb.

nem lehetne az, hogy szerényen inkább MAGAD nekiállsz az életedet egyengeni, ha már így alakult?

Édesanyaként azért meglehetősen egyoldalúnak látom a sztoridat. Te tökéletes vagy, te nem tettél semmi rosszat, még a pasidat is odavitted- erre egyszercsak minden komolyabb előzmény nélkül az ÉDESanyád (aki addig tényleg eltartott) csak úgy kidob a házból?

Kérlek engedd meg nekem, hogy kicsit kételkedjek abban, hogy valóban mindent ilyen szépen leírtál a történtekről.

Teljesen mindegy, milyen a családi háttered: 22 éves vagy, egy remélhetőleg jó szakmával a kezedben, egy aktuális partnered is van, aki eltart- ha szépen elkezdesz dolgozni is magadért, akkor nem lesz semmi baj.

Jó reggel királylány- a felnőttség nem arról szól, hogy körbe tartjuk a markunkat és minden rokonra irigykedünk vagy leszóljuk- hanem szépen megküzdünk. Ki-ki a maga boldogulásáért és ha közben sikerül jó embernek maradnod, akkor majd a saját gyermekeidnek visszaadhatod azt a szeretetet, amit a szüleidnek nem sikerült...

Minden jót.

2014. jún. 24. 16:14
 26/30 A kérdező kommentje:
Úgy látszik, itt csak nekem a világ legtermészetesebb dolga, hogy úgy támogatja az ember a gyerekét, ahogy csak tudja. Számomra ez alapvető lenne, mindent meg fogok tenni azért, hogy a gyerekem sikeres és boldog felnőtt legyen, nem teszem tönkre idegileg, érzelmileg, ahogy engem tönkretettek. Ha meg egyszer egy életképtelen idegroncsot nevelek belőle, amilyen én lettem, hát nem dobom el, mint valami koszos papírgalacsint. Kiváncsi lennék, ha más lenne vérfertőzés által született, ha más nem tudná, ki az apja a nagyvilágból és másnak lenne olyan... anyja, mint az enyém, mit szólnának. Szerintem 18 évesen leléptek volna és vissza sem néztek volna. Én ennek ellenére próbálkoztam és próbáltam jó viszonyt ápolni vele, mindannak ellenére, amiket ellenem tett. Hogy amikor a húgom nekemesett és szétbarmolta az arcom, úgy néztem ki, mint egy szörnyeteg, és ezt csak azért, mert lek*rvázott, én meg vissza, még a húgomat védte, én a véres arcommal zokogtam a szobámban, 1 óra után esett le neki, hogy én vagyok az áldozat és nem a húgomat kéne "vigasztalnia", amiért apám felpofozta, amiért szétcseszte az arcomat, úgy megvert. Kiváncsi lennék, ki nézné szó nélkül, ahogy az anyja őt védi. De persze, amikor a húgom után mászkált a rendőrségre, mert dogkereskedelem miatt elfogták, akkor jó voltam neki.
2014. jún. 24. 16:36
 27/30 anonim ***** válasza:
Én megértem, hogy nehezen tudod megemészteni a kettős mércét. Voltam én is hasonló, bár azért nem ennyire nehéz helyzetben, amikor nagyon igazságtalannak tarottam, hogy a párom húga, aki otthon lakott és eltartották a szülei, jól keresett, gyakorlatilag minden pénzét félre tudta tenni, ugyanannyi anyagi segítséget kapott, mint mi két gyerekkel és hitelekkel. De ez volt, csak magamat tettem tönkre, amikor ezen agyaltam. Aztán GYES után újra dolgozni kezdtem és helyrejöttünk anyagilag. Neked is ezt ajánlom. Próbáljatok elköltözni otthonról, esetleg albérletbe, kezdj el dogozni, gyűjtsetek pénzt. A türelem és a kitartás meghozza a várt eredményt, hidd el.
2014. jún. 24. 17:55
 28/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm a bíztatást, igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy sikerüljön elérni a céljainkat. Csak hát a kettős mércén kívül azt sem könnyű megemészteni, hogy amíg jógyerekesdit játszottunk a párommal, teljesítettük a szüleink kívánságait és igyekeztünk mindent megtenni, hogy elégedettek legyenek velünk, ők mégis képesek ölbe tett kézzel végignézni, ahogy megszenvedünk mindenért, olyanokért is, amiért sok (főleg hasonló anyagi helyzetben felnőtt) gyereknek nem kell. Mire jó az ember pénze öregségére, ha nem arra, hogy támogassa a saját vérét?! Mi a párommal azért tanulunk és azért akarunk költözni, hogy a gyerekeinknek jobb legyen, hogy ne két segédmunkás legyen a szüleiből, hanem két olyan ember, akire felnézhet. Vállalkozást szeretnénk (ez a 2. szakmán belül nem ritka) a munka mellett, annyi tervünk van, de úgy, hogy még a megélhetésünkről is alig fogunk tudni gondoskodni, nem tudom, mi lesz velünk. Semmivel sem vagyok előrébb a gazdag szüleimmel, mint az, akinek szegények a szülei, sőt... a szegények legalább megtanulják beosztani a pénzt, nekem még ezt is magamtól kell megtanulnom.
2014. jún. 24. 18:59
 29/30 anonim ***** válasza:
54%

Na jól van, itt álljon meg a menet.

"Mire jó az ember pénze öregségére, ha nem arra, hogy támogassa a saját vérét?!"

Arra jó az ember pénze öregségére, hogy ő maga megéljen belőle!

Kezdesz elszemtelenedni!

2014. jún. 24. 19:56
 30/30 anonim ***** válasza:
54%

"annyi tervünk van, de úgy, hogy még a megélhetésünkről is alig fogunk tudni gondoskodni, nem tudom, mi lesz velünk."

:D nevetséges. Keresd meg a pénzt a terveidre, vagy vegyél fel hitelt!

2014. jún. 24. 19:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!