Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy kezeljük a családjainkat?...

Hogy kezeljük a családjainkat? Te mit tennél a helyünkben?

Figyelt kérdés

Párommal hamarosan külföldre költöznénk (csak 100 km-re a szüleinktől), korábban az én családommal éltünk (párom kb. 1,5 éve lakik itt, de közben fedezte az egyetemi kiadásaimat, ruhát, ételt, segített a szüleimnek stb.). Azonban a szüleimmel nagyon megromlott a viszonyunk. Már tarthatatlan a viszony, anyám lassan 2 hónapja nem szól hozzám, nem főz ránk (nem is vártuk el, de hogy tesóm 40 éves párjára meg főz?!). Már így is a párom fedezett nekem mindent, most már teljesen az ő fizetéséből élünk (félrerakni már nem tud), ezért döntöttünk úgy, hogy ha én is elmegyek dolgozni (pár napja diplomáztam le), az én fizetésemből fizetjük az albérletet. Hozzátenném, anyám korábban is úgy beszélt velem, mint a kutyával, szóval sokat nem veszítettem. Mindenesetre mi mielőbb menni szeretnénk, így hogy végre az iskola sem köt helyhez, csak a kivitelezés kérdéses, ugyanis az én családomtól egy fillérre nem számíthatok, holott elég jól keresnek.

Párom szülei jóval szegényebbek, mint az enyémek, velük sem volt jó a kapcsolat, mégis szeretnék támogatni a fiukat. Konkrétan nem tudjuk, elfogadjuk-e vagy kérjük-e a segítségüket, mivel nagyon szeretnek mindenbe beleszólni, a felfogásunk pedig nagyon különbözik. Pl. azt sem értik, miért megyünk külföldre, nem értik, miért visszük magunkkal a cicánkat (szerintük dobjuk ki vagy ajándékozzuk el), miért tanul a párom másik szakmát (most segédmunkát végez diplomával).

De a pláne az egészben az én gyerekkori álmom, hogy az egyik európai országban éljek, messzebb innen. A nyelvet tanuljuk párommal, mint írtam, ő új szakmát tanul, úgy tervezzük, dolgozunk kicsit a szomszéd országban, majd 3-5 év múlva továbbállunk és a messzebbi országban alapítunk családot. Erről azonban egyikünk családja sem tud, mivel tudjuk, hogy akkor mindent elkövetnének, hogy ne tudjunk menni, akár zsarolással is, de megakadályoznák. Ez nem hiányzik nekünk, bár tudjuk, elkerülhetetlen. A baj még az, hogy a párom szülei azt mondogatják, hogy most oldjuk meg az albérletet nagyjából önerőből (ami szerintem nem lesz elég, kint rengeteg a kaució stb.), aztán majd a saját lakásnál később besegítenek. De nem tudják, hogy mi nem szeretnénk itthon lakást, és egy messzebbi országban fogunk letelepedni, ezért tanulunk most is.

Párom úgy gondolta, olyan fél-egy millió forintot kérne maximum, egyébként a fél milliót a nagyszülei adták neki örökség gyanánt (öccse már megkapta kocsira, ő még nem). De nem tudjuk, oda fogják-e adni a pénzt úgy, hogy az én szüleim meg nem adnak. Még attól is félünk, hogy külföldön nem tudunk majd félretenni pénzt, úgy sem, hogy mindketten dolgozunk, és ha feléljük a mostani megtakarításainkat, a párom szülei meg nem segítenek, akkor sosem tudunk annyit félretenni, amiből kiköltözhetnénk a 3. országba. De pofátlanságnak tartjuk a pénzkéregetést úgy, hogy tudjuk, hamarosan továbbállunk innen.

Annyira nehéz az egész, kicsit úgy érzem, sosem fogom megvalósítani az álmaimat, és részben a szüleink hibájából "ittragadunk". Anyám meg vígan tesóm pasijának a házát újítgatná, meg tartja a 40 éves embert, amíg az sem érdekli, én mit eszem 22 éves fejjel, frissdiplomásként. Teljesen magamra hagytak. Szerintetek mit tegyünk, hogy oldjuk meg az anyagi, illetve nem anyagi gondjainkat, mit tanácsolnátok?

2014. jún. 24. 12:52
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
42%

Kérdező, ismételten kérdezem.

Milyen alapon várod el bármelyikőtök családjától, hogy pénzzel támogasson benneteket?

Ha neked annyira rossz otthon, ne várd, hogy bármit is fizessenek.

2014. jún. 24. 13:17
 12/30 A kérdező kommentje:

Nem kapkodunk, 3-5 évet szántunk arra, hogy megalapozzuk az elköltözésünket. Ezalatt mindketten folyamatosan tanulni fogunk munka mellett, teljesen önfenntartóak szeretnénk lenni, csak az a baj, hogy ha mindent magunk állunk a költözés kapcsán, nem marad egy fillérünk sem, talán még az első fizetésig ennünk sem lesz mit. Ezért kellene a szülői segítség, amit a párom szülei meg is adnának (ők kötelességüknek érzik segíteni a gyerekeiket, ahogy csak lehet, és szerintem ez a normális), de úgy, hogy az én szüleim hátat fordítottak, nem tudom, kérhetünk-e tőlük bármit is. Illetve úgy is, hogy tudjuk, hosszú távon nem maradunk itt és nem úgy és ott fogunk élni, amit a párom szülei elvárnak.

Én egyébként nagyon csalódott vagyok a családomat illetően, sosem gondoltam volna, hogy így hátat fordítanak nekem (főleg azt nem, hogy megérem, hogy anyám hónapokig nem beszél velem), mikor mindig annyira igyekeztem példás gyerekük lenni és mindig próbáltam a lehető legjobb lenni nekik.

2014. jún. 24. 13:22
 13/30 A kérdező kommentje:

Olyan alapon várom, hogy be volt ígérve. Páromnak is, nekem is. Apám világ életemben azzal nyugtatgatott, hogy ne aggódjak a lakhatáson, az anyagi dolgokon, majd ők is támogatnak, amennyivel tudnak, nekem semmi gondom nem kell hogy legyen. Ő még most is azt mondja, hogy maradhatunk. De ele ház anyámé.

Persze mindennek ellenére tettem félre pénzt magamnak a diákmunkából, de ha ezt tudom, jobban meghúzom a nadrágszíjat. Azért a legtöbb frissdiplomás nem tud egyből elköltözni a szüleitől, tegyünk hozzá. Falun még a legtöbb fiatal 25-30 évesen is otthon él, pedig itt a legtöbbjük már 20 évesen rendesen dolgozik. És nem értem, ha a legszegényebbek is megtűrik a gyerekeiket otthon, velem miért nem lehet szóbaállni sem, mikor mindig annyit segítettem anyámnak a házimunkában, 6 felnőtt után végeztem mindent, hogy neki kevesebb legyen. Szinte csak a főzés volt az ő "feladata", minden mást átvállaltam.

Nagyon rossz érzés, hogy a párom 90 éves, nagyon szegény nagyszüleitől kaphatjuk a legtöbbet, miközben az én jómódú családom azt szeretné, ha a térképről is eltűnnék.

2014. jún. 24. 13:28
 14/30 anonim ***** válasza:

Kérjetek kölcsönt a párod szüleitől,ha helyrejöttök visszaadjátok.

Nem egészen értem hogy mi köze az ő szüleinek a te szüleidhez.Ha most a te szüleid nem adnak akkor ők se?

2014. jún. 24. 13:29
 15/30 A kérdező kommentje:

Kedves hetedik válaszoló... csak számomra nem lesz diplomaosztó. Párom anyja már szabadságot is kért arra a napra, keresztszüleim is készültek (ők nagyon sokat segítettek az egyetem alatt), majd mindenkinek mondhattam le, mondván, anyám nem áll szóba velem, kirakott a házból, apám nem kiváncsi az ilyen ünnepségekre, egyedül el sem jönne, így nem tarthatom meg.

A házimunkában pedig, mint írtam, rengeteget segítettem, a főzésen kívül mindent átvállaltam 6 ember után, ami nem kevés munka. És sosem kértem semmire sem pénzt, sosem követeltem, csak rosszul esett, hogy pl még a vállalkozásban sem dolgozhattam tanulás mellett, hogy némi pénzhez jussak. Mindenki azt szeretné, ha a gyerek továbbvinné, amit felépített, engem meg be sem engednek oda, miközben hasonló szakon tanultam.

2014. jún. 24. 13:36
 16/30 A kérdező kommentje:
Igen, úgy sejtjük, hogy ha az enyémek nem adnak, nem akarnak ők sem. Nem fair, hogy csak ők állják a költözésünket és igazuk van. De ők meg amúgy is ragaszkodnak a segítséghez, csak nem tudjuk, mennyit fogadjunk el.
2014. jún. 24. 13:37
 17/30 anonim ***** válasza:

Felnőttként magadnak kell állni a kiadásaidat és a terveidet,akkor is ha ez nem tetszik.

Elhiszem,hogy rosszul esik hogy ilyen a kapcsolatotok a szüleiddel,de ez a "de megigérte hogy ad pénzt és most mégsem és különben is kapja be mindenki" hozzáállás nevetséges.

Elmész te is dolgozni,és összegyűjtitek a pénzt külföldre,nem vagytok dedósok könyörgöm. Ha egy jó tanácsot elfogadsz,soha SENKIRE ne apellálj ha eltervezel valamit. Mert mások mindig mondhatják hogy nem,bekavarhatnak,kihasználhatják,hogy ki vagy szolgáltatva nekik stb.

Én nem értem,egyeseknek miért nincsen igényük a függetlenedésre,annyi büszkeség nincs benned,hogy nem a szüleidtől kuncsorogsz pénzt,ha állitásod szerint rondán viselkedtek veletek,és kidobtak az utcára stb ?? Ennyi tartás legyen már benned,hogy nem kéregetsz pénzt másoktól . Ha adnak,szivesen segitenek,felajánlják stb /az én szüleim is segitettek bár nem konkrétan pénzzel mikor elköltöztem/ az nagyon jó,de ha nem,akkor nem kuncsorgunk,kéregetünk ezt még rémes leírni is .

Az ,hogy a testvérek/szomszéd néni/ barátnő/anyámkinja többet kap ,ez van,nem igazságos az élet,a szülők sem mindig azok . Olyan nincsen egyébként,hogy te anyagi támogatást kapsz valakitől,és az nem fog beleszólni mire költsd. Ilyne hitelt még a bank sem ad . Ha a saját pénzedet költöd,nem fognak a szülők beleszólni .

Összességében az a gond,hogy felnőtteset akartok játszani,de még kamaszként viselkedtek.

2014. jún. 24. 13:38
 18/30 A kérdező kommentje:
És épp ez a bibi, hogy nem tudom, helyrejövünk-e anyagilag. Elég gyenge fizikumú vagyok, még azt sem tudom, hogy fogom bírni a fizikai munkát (mást külföldön nem hiszem, hogy kapok), korábban is fájdalomcsillapítókon éltem, annyira nem bírtam a napi 8-10 óra állást. Nagyon rossz az egészségem, több betegségem is van, többféle gyógyszert szedek, nem könnyű. Nem tudom így még hogy fogunk félretenni is.
2014. jún. 24. 13:40
 19/30 piroska és a farkas ***** válasza:
Èn nem voltam hasonló helyzetben, de megértem, h bàntó szàmodra a szituàció. Sosem értettem egyet azzal ha egy gyerek elvàrja, h a szülei tàmogassàk miközben ő él mint Marci Hevesen, de ha egy fiatal felnőtt szépen teljesíti az aktuàlis kötelességeit otthon ès a tanulàs terén, és még dolgozni is próbàl, akkor teljesen termèszetes kellene h legyen hogy ebben a szülei HA megtehetik, akkor anyagilag is tâmovatjàk. Szerintem a legeslegtisztàbb helyzet az lenne ha egyk oldalról sem kérnétek tàmogatàst. be kéne vàllalnotok a legolcsóbb szàllàst és a legegyszerübb ételeket pàr hónapig, plussz ha van bármi olyan sajàt tulajdonotok, pl tévé vagy ilyesmi amit pénzzé lehet tenni, tegyétek meg. Valöszínűleg nemcsak 1 költözés vàr ràtok a nagy àlom előtt, minél kevesebb a cókmók annàl jobb.
2014. jún. 24. 13:47
 20/30 A kérdező kommentje:
Jó, tegyük fel, mindent megoldjunk önerőből, értékeljük a párom családjának segítő szándékát, de valahogy megoldjuk magunk. Ti ezek után szóba állnátok anyátokkal? Azért nem szól hozzám két hónapja, hogy eltűnjek a házából és az életéből, azt mondta, hogy nem akar többé látni, nem kiváncsi rám. Utána még meglátogatnátok, ha hazajöttök a másik családhoz? Ha elköltözünk, és tegyük fel, megnehyül, és már kiváncsi rám hirtelen, ti foglalkoznátok vele? Mert számomra ez is problémás pont, nem tudom, meg tudok-e valaha bocsátani neki, hogy nem egyszer szörnyegetnek nevezett, hogy a páromat feketítette mindenki előtt, miközben a párom mindig kinyalta még a s*ggét is, hogy a húgom pasijára főz, tőlem sajnálja az ételt is (betegség miatt nekem diétás ételek kellenek, ebben is régóta csak a párom segít). Ha kimegyek a konyhába és ő is ottvan, sarkon fordul, és kimegy még a házból is, hogy ne legyen velem egy légtérben. Barátnőmmel államvizsgára még el is jött az anyja drukkolni, párom anyja is még aznap érdeklődött telefonon meg meghjívott minket vacsorára, ha már nem lesz diplomaosztóm, az én anyám meg azt sem tudta, hova megyek aznap, sőt előtte nap elhívta a húgomékat étterembe megünnepelni a húgom hármas érettségijét. Az én négyes diplomám meg senkit nem érdekelt, pedig rengeteg munkám van benne. Ti ezek után szóba állnátok még vele? Mert én úgy érzem, soha többé nem leszek rá képes. Mindenki annyira jó próbál hozzám lenni, pedig senkijük nem vagyok nekik, a saját anyám meg így hátat fordít.
2014. jún. 24. 13:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!