Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért szülnek a huszonévesek...

Miért szülnek a huszonévesek úgy, hogy még semmijük nincs az életben?

Figyelt kérdés

Ahogy az elmúlt időszakban észrevettem, egyre több velem egykorú, 20-23 éves ismerősöm vállal gyereket, miközben kb. nulla végzettséggel, nulla munkatapasztalattal és nulla saját jövedelemmel rendelkeznek. A többség épp csak megcsinálta az érettségit, néhányan belekezdtek a szakmába vagy egyetembe, de otthagyták, mert "nem megy" és "nincs kedvük hozzá", esetleg időközben diákmunkáztak egy keveset vagy dolgoztak valamelyik boltban fél évet - és ennyi, jön a baba a semmire.

A kérdés onnan jött, hogy nemrégiben találkoztam egy velem egykorú ismerősömmel, aki ott ragadt az egyik áruházban minimálbérért, ahol együtt diákmunkáztunk anno. Tavaly született meg a gyereke a képzetlen, 19 éves barátnőjétől,. Elbeszélgettünk egy kicsit, és elmeséltem neki, hogy most egyetemre járok, mellette önszorgalomból nyelveket tanulok és dolgozok... komolyan mondom, majd' elsírta magát, hogy ők otthon laknak a szülőknél egy szobában a gyerekkel, alig jönnek ki a pénzből, semmi előrelépési lehetőségük nincs a jövőben.

És az ismerőseim többsége ugyanígy él, otthon a szülőknél a gyerekkel, sokaknak mint mondtam még végzettsége sincs. Persze, facebookra naponta töltik fel a gyerekeik képét, amikor élőben találkozunk, akkor meg megállás nélkül panaszkodnak, hogy semmi pénzük és semmi lehetőségük.

Miért van az, hogy egy viszonylag értelmes emberben (jó, ezek a lányok tipikusan azok, akik az egész életüket max. egy közértben képzelik el, de ettől még szociálisan fejlettek) fel sem merül annak a gondolata, hogy MINIMÁLIS alapot megteremtsen a saját gyerekeinek. Nem kell 30 éves koráig szülni, nem kell saját lakás vagy autó, de hogy lehetséges, hogy még annyi igényük sincs, hogy legalább a saját családjukat el tudják tartani, önálló életük legyen és ne csak a nyomorgásra legyen kilátásuk? Legalább egy kis albérlet, némi összespórolt pénz mellé vagy valami... mert oké, nyilván mindenki kerülhet rossz helyzetbe, de nem mindegy hogy alapból a semmire szülünk gyereket vagy előtte igenis megteszünk mindent azért, hogy elkerüljük a nincstelenséget. Ha már csak annyit tettek volna, hogy inkább elvégeznek egy normális iskolát vagy dolgoznak vagy két évig, hogy a Gyesről ne úgy menjenek vissza, hogy 25 évesen se végzettségük, se reális tapasztalatuk, csak egy gyerekük....

Mielőtt jönnének a "semmi közöd hozzá"-típusú válaszok, szerintem rendezzük le azt, hogy ez egy kérdező oldal, engem érdekel, hogy miért nincs valakiben ennyi igény. És igen, van közöm hozzá, mert én hallgatom a panaszukat, és az én adómból fizetik nekik a segélyt, mert derogált dolgozniuk.

2013. dec. 24. 11:37
❮❮ ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... ❯❯
 161/271 anonim ***** válasza:
41%

Kedves Kérdező!

Tudom, agyon leszek pontozva, de bicskanyitogató a stílusod!

Igazán kisstílű vagy az irományaid alapján.

Áruld már, miből fizeted az egyetemed? Hány napot dolgoztál életedben?

Tudom-tudom, ha 1 napot sem, most akkor is ide írsz majd valami diákmelót. De tudod mit? Még ha dolgoztál is, abból te semmit nem tudsz fizetni magadnak, se a lakásod vagy se a kolid, se a tanulmányaid, mert a levegővételed többe kerül, mint az a pénz, amit meg tudsz így keresni.

Nem irigylem, mert nem mindenki olyan rosszindulatú, mint te, de menj szépen oda ahhoz, aki támogat és mondj köszönetet neki, hogy el tudta ezt érni! Sajnos a mai világban ez nagy szó!

A dolgok soha nem feketék vagy fehérek, na látod, ezt nem tanítják meg az egyetemen. A tapasztalatot és a reális látásmódot sem adják a diplomához, de ami a legfontosabb: az ALÁZATOT végképp nem.

Nem vagyunk egyformák, de senki ne törjön pálcát a másik felett. Ahhoz, hogy valakinek diplomája legyen, amivel hozzáteszem nagyon nehezen ér el többet, mint az, akinek nincs Magyarországon, TÁMOGATÁS kell!

És nekem ne gyertek azzal, hogy nem pénzen múlik, hát min????? Én azt vallom, szükséges a tanultság, de inkább legyen eszem és diplomám ne, mint hogy ez fordítva legyen, mint oly sokaknak. Van diplomájuk, de csak elvégezték a sulit nagy nehezen ész nélkül.

És nem vagytok ti semmivel, de SEMMIVEL különbek, mint azok az emberek, akiknek nincs diplomájuk, de ugyanúgy megvan mindenük!

A legnagyobb baj, hogy a kezetekben van valami, amivel kitörölhetitek nagy valószínűséggel a formás kis popótokat /tisztelet a kivételnek!/ és a fellegekben jártok tőle!

Csak mielőtt megtámadnátok ezzel, 23 éves vagyok, saját céggel rendelkezem. 18 évesen költöztem vidékről a fővárosunkba és azóta is taposom a magam útját!

És ha valaki, én tudom, hogy az egyetemhez/továbbtanuláshoz KELL az anyagi támogatás!

Kívánom neked, hogy beérj vagy csak szimplán változzon a nézőpontod, mert hidd el a pár év alatt, míg próbáltam feltörekedni, nem az számított, hogy milyen papír van a kezemben, hanem , hogy mennyire tudok EMBER lenni! Mennyi alázat és mennyi rosszindulat van bennem!

2014. jan. 28. 10:19
 162/271 anonim ***** válasza:
17%
ha számukra ez öröm akkor hajrá, nem kell senki útjába állni, így tanulja meg mindenki a gyereknevelés örömeit és szomorúságát, ilyen fiatalon főként a szomorúságát.
2014. jan. 28. 11:39
 163/271 anonim ***** válasza:
10%

És ha valaki, én tudom, hogy az egyetemhez/továbbtanuláshoz KELL az anyÉs ha valaki, én tudom, hogy az egyetemhez/továbbtanuláshoz KELL az anyagi támogatás!

Tanulmányi ösztöndíjról, öneltartói szoctámról, ne adj' Isten köztársasági ösztöndíjról még ugye te sem hallottál?

2014. jan. 28. 11:51
 164/271 anonim ***** válasza:
0%
menjetek el tudjátok hova, izé, haza
2014. jan. 28. 11:52
 165/271 anonim ***** válasza:
73%

163! De, képzeld igen!

És ha nem kapja meg? VAGY ameddig nem kapja meg??

Egyéb más kérdés felmerül, köszönöm, hogy egy dologba belekötöttél! Pedig, ha belegondolsz, pontosan tisztában vagy vele, hogy ez csak segítség és önmagában édes kevés!

Én nem tudtam volna elmenni egyetemre, mert egy forinttal se tudott a családom támogatni és később is mindenre kevés lett volna, bármit is megkapok, így el kellett mennem először dolgozni.

De részemről nem erre volt kiélezve a dolog, hanem arra, ahogy mások felett ítélkezünk ilyen stílusban, szűk látókörűen.

Tévedés ne essék, nem támogatom én a segélyre apellálókat abszolut, na de kérem, vegyünk már vissza a nagy arcból, hogy mi leszóljuk a 12 órát dolgozó embereket, akik mindent megpróbálnak megtenni azért, hogy a jövőben is meglegyen mindenük!

És a leányzó azt írja, az ő adójából élnek, jajj! :)

2014. jan. 28. 12:02
 166/271 anonim ***** válasza:
43%

Igazad van Kérdező!

"Persze, facebookra naponta töltik fel a gyerekeik képét, amikor élőben találkozunk, akkor meg megállás nélkül panaszkodnak, hogy semmi pénzük és semmi lehetőségük."

-Régen még azért siettek a libuskák a gyerekszüléssel, hogy ők szüljenek először az osztályból vagy baráti körből. Meg ugye a társadalmi elvárások...

-Úgy látszik már ebben a modern korban a facebook is játszik. Kell valamit "megmutatni", és ha más nem megy, csak a gyerekcsinálás, akkor azt... Szomorú.

-Egyébként szüljenek, nem zavar közvetlen. De valóban csak panaszkodnak és mindenkitől a segélyeket várják el. Undorító.

-Közvetve pedig komolyan káros, amit tesznek.. Egyre több link alak lesz a társadalomban. Ezek a gyerekek egyrészt sajnálatra méltóak, mert kizárt a nyugodt gyerekkor. Valami csökevény lesz a fejükben: Vagy ők is felelőtlenül csinálnak majd gyereket, vagy annyira el akarják kerülni majd a szüleik hibáját, hogy inkább nem is akarnak gyereket...

-Ezek a felelőtlen gyerekcsinálók a legtipikusabb bedőlt lakáshitelesek is egyben...

Az állam meg segít rajtuk a nyomorék szavazataikért... Közben a bankok már nem tudják hova levinni a betéti kamatokat, mert a devizahitelesek érdekeit támogatja az állam. Borzasztó.

2014. jan. 28. 12:33
 167/271 anonim ***** válasza:
39%

teljes mértékben egyet értek az utolsó válaszolóval!mindent elmond amit akartam...

Annyit még hozzátennék hogy amìg továbbra is támogatják őket állambácsiék anyagilag nem sokat fog változni a helyzet.mert sokan valóban a segelyből élnek meg a gyerek után járó pénzből...

És valóban ha már széttette a lábát és gyerek lett belőle ne panaszkodjon hanem próbálja meg a legjobbat megadni neki az életben!

2014. jan. 28. 12:45
 168/271 anonim ***** válasza:
0%
Pedig nem egy embert ismerek, aki egyetemistaként ezekből él, szülői támogatás nélkül. Nem te elszel az, aki megmagyarázza nekem, hogy az egyetem csak pénz kérdés. Nem, nem az.
2014. jan. 28. 13:09
 169/271 anonim válasza:
68%
Drága Kérdező! Elég lekezelő a stílusod, pár válaszolóval együtt! Ők ezt az életet választották , nekik ez jó. Neked más . ! Eléggé nevetségesnek tartom , hogy úgy gondolják egyesek , hogy a gyerek után járó pénzből meg lehet élni :D hát persze ! matematikázzunk kicsit ! Kapsz egy gyerek után kb. 38000 ftot! 5000 minimum egy hónapban a pelenka , tápszer ha szükséges szintúgy 5000 ! ruhák,játékok , pépek, gyümölcsök,popsitörlök .! és még sorolhatnám ! Nem gondolom , hogy attól mert valakinek van 42 diplomája jobb lenne mint ezek az emberek! Továbblépés lehetőségéről pedig a jövöben .. hm .. Ebben az országban senkinek sincs esélye .. ha kimész a külföldre oké.! Inkább szülök fiatalon, minthogy 40 évesen és 60 évesen meg meghaljak .. ! Honnan veszed , hogy aki fiatalon szül nemtud mindent megadni gyerekének ?! Véleményem szerint , nem számít , hogy gyerek mellett vagy nélkül .. ! Egy gyerek nem akadály ! Nekem is van , képzeld 2 is !! és hozzáteszem , nem "véletlen" babák ! Mégis csinálom a mai napig a tanfolyamokat .. és itthon vagyok a kicsivel Gyesen!
2014. jan. 28. 13:30
 170/271 anonim ***** válasza:
29%
Utolsó teljesen igazad van, én is ismerek olyant aki nem hogy a szülei támogatnak hanem a szoctám, ösztöndíj diákmunkából még ő ad haza a szülőknek, miközben kollégiumot is fenntart magának. Szóval szerencsére továbbtanulás az egyén akaratán is múlik.
2014. jan. 28. 13:30
❮❮ ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!