Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tényleg elfogadható manapság,...

Tényleg elfogadható manapság, hogy a 14-15 éves kamaszok a "párjukkal" alszanak, vagy a szülők ezekről nem is tudnak?

Figyelt kérdés

Sokszor tesznek fel olyan kérdést kamaszok (főleg lányok), hogy megengednénk-e nekik, hogy 14-15 évesen a "párjuknál" aludjanak. Na, erre jön vagy ezer válasz, hogy igenis más világot élünk, mint X évvel ezelőtt, ma ez már természetes, meg ekkora gyerekek is olyan húúúú de érettek lehetnek, és milyen begyöpösödött, rossz szülők azok, akik tiltják ettől a tizenéves gyerekeiket, mert "úgyis megoldják, ha szexelni akarnak".

Én azt gondolom, ennek igazából nem sok köze van a szexhez, nyilván nappal is csinálhatják a szobában, ha annyira szeretnék, de ettől még nem kell együtt aludniuk gyerekeknek. Mert mindennek megvan a maga ideje, mindennek megvan a maga folyamata, és az együttalvás a felnőtt kapcsolatok része (mondjuk 17 évtől), egy olyan intim dolog, amit nem kell minden útbaesővel megélni. Sőt, nem is 15 évesen kell átesni rajta, mert ha mindent kipróbál valaki már ennyi idősen, akkor mégis mi újdonság lesz abban, amikor éretten már képes lesz normális kapcsolatokat kialakítani?

Én így vélem, tényleg olyan nagy hülyeség?

2013. nov. 29. 21:55
1 2 3 4 5 6
 31/51 Burton fan válasza:
52%
Én 14 éves vagyok és még ha lenne barátom se tudnám elképzelni hogy most együtt aludjak vele. Majd pár év múlva igen,de most még nem állnék rá készen.
2013. nov. 30. 11:54
 32/51 anonim ***** válasza:
63%

"Nézd, én nem tudom miért nem állsz szóba az édesanyáddal, szerintem még igen fiatal vagy és bőven benne vagy a lázadó korszakban.... Az én lányom 10"

Kedves #29, nekem pár hónapom van a félszázig - bár tagadhatatlan, öregnek tényleg nem érzem magam:) - (a lányom meg 28) ... de mindenesetre köszönöm kedvességed:)))

És tudod, az, ha valaki "csak jót akar" az aggasztóan kevés, gondolom hallottad már a megállapítást, hogy a pokolba vezető út pont ezzel a dologgal van kövezve... fontos a szándék, ez tagadhatatlan... de a tett maga is fontos. Anno az inkvizicó is puszta jószándékból égette az embereket, így gondolván megmenteni a lelküket az örök kárhozattól - ettől még nem tartjuk az inkvizítorokat jó csókáknak, és bocsánatosnak se, amit tettek, ugye?

2013. nov. 30. 12:28
 33/51 anonim ***** válasza:
28%

Hát én meglehetősen liberálisnak tartom magamat - maximálisan amellett vagyok, hogy egy gyerek/tini is egyéniség, neki is kell szabadságot hagyni, rengeteg meleg, leszbikus ismerősöm van és elfogadó vagyok velük szemben, ez is az élet része, stb.

De az, hogy egy 14 éves a fiújával hancúrozik, az nem liberalizmus-konzervativizmus kérdése, hanem hülyeségé. Nekem elég szabadszelleműek voltak a szüleim is, elmehettem otthonról 14 évesen úgy, hogy "másnap jövök" koncertre, bizony ittam is rendesen, buliztunk, stb.

De mindemellett eszem ágában sem volt még ennyi idősen fiúkkal henteregni, mert egyszerűen úgy éreztem ennek nem itt van az ideje. Valaki nagyon jól körülírta, ha "szerelmes" voltam ennyi idősen, én is egyfajta plátói vagy bájos tiniszerelmet éltem meg, aminek még a szexualitáshoz nem sok köze volt szerencsére.

Nagyon sajnálom azokat, akiknek ezek az érzések kimaradtak az életéből, mert ez életünk egyik legszebb időszaka, amikor lélekben még ennyire ártatlan az ember. El sem tudom képzelni, mennyi élménytől, tapasztalattól (pozitívtól) fosztják meg magukat azok, akik ennyi idősen rögtön ágyba bújnak valakivel, csakhogy bebizonyíthassák, ők milyen "érettek". Holott épp ellenkezőleg.

Az én szememben azok a legérettebb 14-5 évesek, akik maguk is belátják, hogy szellemileg, testileg még nem érettek egy ilyen jellegű kapcsolatra. Mert ők legalább tisztában vannak a saját korukkal, szintjükkel. A többi meg hazudik magának sajnos.

2013. nov. 30. 12:32
 34/51 anonim ***** válasza:
80%

Nézd kedves #33 a "lib-konzi" (valójában nem az, de mindegy, ez az elterjedt meghatározás) különbség az nem az, hogy az egyik 14 a másik 18 évesen akar szexelni, hanem az, hogy ebben a kérdésben és hasonló kérdésekben kié a végső döntés.

"Nekem elég szabadszelleműek voltak a szüleim is, elmehettem otthonról 14 évesen úgy, hogy "másnap jövök" koncertre, bizony ittam is rendesen, buliztunk, stb.

De mindemellett eszem ágában sem volt még ennyi idősen fiúkkal henteregni, mert egyszerűen úgy éreztem ennek nem itt van az ideje." - jól leírtad, pontosan ennyi az, ami egy szülői hozzáállástól szerintem jogosan elvárható, és nem több.

2013. nov. 30. 12:40
 35/51 anonim ***** válasza:
66%

#30 "Lehet, hogy meg fogsz bántódni, de addig nem vagy kompetens ebben a témában, amíg nem leszel édesanya, mert csak a kamaszkori lázadás beszél belőled lám, még így felnőtten is. Szóval, nem akartalak megbántani, de ebben nekem nem vagy vitapartner." - én dehogy bántódom meg kedves #30, csak hát bejött a fagyi visszanyalásának tipikus esete, mert Te valami olyanról beszélsz, amiről elképzeléseid vannak még csak, én meg valami olyasmiről, amin túl vagyok:) Aranyos, nem? Bár tagadhatatlan, férfiként nem kaphatnék "Hős Anya" érdemrendet, az még a Brezsnyevnek sem jött össze, pedig szerette volna:))))

Tudod, ezen túl is van egy érdekes tapasztalatom a témában, egy időben kórházban dolgoztam, és hát a kórházban volt persze kvázi-elfekvőként üzemelő belosztály is... Na, ha leállnál beszélgetni egy ilyen helyen az ott fekvő szerencsétlen sorsú idősekkel (én megtettem párszor) érdekes dolgot figyelhetnél meg: a közhiedelemmel meg várakozással ellentétben gyermektelent alig látsz. Tipikusan olyan emberek vannak ott, akik azt adják elő kb a 4. mondatukban, hogy "pedig szültem 3 gyereket, keményen fogtam őket, kitaníttattam őket, és bezzeg ez a hála"... Nem kell nekem elhinni, próbáld ki nyugodtan... még hálásak is lesznek érte, ha valaki látogat és szóba áll velük...

A másik, hogy van egy a magyarhoz érintőleg hasonló, de sokkal konzervatívabb társadalom, a japán. Már vagy másfél évtizede történt, hogy egy bűntény sokkolta és késztette önvizsgálatra a japán társadalmat, történt, hogy egy ilyen mintagyereknek nevelt középiskolás golfütővel példátlan kegyetlenséggel agyonverte mindkét szülőjét. Na, hát ez ugye még nálunk is "hang fennakad, szó megszakad" dolog lenne, hát még ott - példátlan volt a társadalmi sokk. Ami viszont előhozott egy rakat évtizedekig a szőnyeg alá söprögetett dolgot a generációk viszonyáról és együttéléséről, életmód-váltásról, stb... és kiderült mára, hogy a japán szülők 2%-a (! nem 2 szülő, hanem a sokmillió szülő 2%-a) az eset után fizikailag retteg a saját gyerekétől. Mondanom sem kell, hogy ez a 2% nem azokból kerül ki, akik éltek és élni hagyták a gyerekeiket is... ugye?

Na ennyit a lázadásról, kamasz korról, miegyébről.

2013. nov. 30. 13:03
 36/51 anonim ***** válasza:
75%
14 évesen kezdtem a nemi életet élni, és ekkor már bőven érettnek találtattam rá. Szerintem ez mindenkinél máskor jön el. 16 voltam, amikor együtt aludhattam valakivel, pedig tudta anya, hogy már réges-régen túl vagyunk mindenen. Mindenesetre, ha a lányomnak 15 évesen igénye lesz az együttalvásra a párjával, akivel mondjuk nem 1-2 hónapja van együtt, akkor időt fogok szánni a védekezéssel kapcsolatban felvilágosítani, de tiltani nem fogom. Legyek inkább én az első, aki megtudja, hogy mi történt, mikor, milyen élményként élte meg, mint hogy titkolóznia kelljen az édesanyja előtt... Én sem titkolóztam soha, anya mindenről tudott, és éreztem, hogy bármikor fordulhatok hozzá. Ez a jó szülő-gyermek viszony alapja szerintem.
2013. nov. 30. 17:01
 37/51 anonim ***** válasza:
39%

Én 18 évesen úgy látom, hogy nincs olyan,hogy "tökéletes" nevelés. A túlzott szabadsággal és a túlzott tiltásra is vannak pozitív és negatív példák is. Szerintem a mai 15/16 évesek már nem úgy élik meg ezeket a dolgokat,hogy kézfogás,puszi stbstb, nincs olyan mint réges régen volt,hogy csak egymás kezét fogták fél évig.

SZERINTEM, az ÉN saját véleményem szerint sem kellene megengedni egy 14-15 éves lánykának,hogy a barátjánál aludjon. De olyanokat,hogy 14 évesen nem lehet szerelmes az ember ne írjunk már komolyan. Azért mert egyesek nem voltak azok, az nem azt jelenti,hogy nincs. Én sem láttam még a gravitációt még is van...

Szóval szerintem nem arról kéne vitát nyitni,hogy ki mit enged meg és fikázni egymás nevelését, és oltogatni azokat akik 15 évesen már nemi életet éltek, hanem végiggondolni.

Az én anyám annak idején így mondta: "ki ne találd már te kis csitri,hogy majd minden fiúval találkozol aki füttyent neked" (egy hétvégi mozizásról lett volna szó)

Nyilván felkaptam rajta a vizet. De ha a szülő elmagyarázza a gyerekének,hogy van ez a bizonyos "folyamat" amin át kell esni,hogy ott aludhasson akkor lehet,hogy megértené és elfogadná neadjisten megköszönné az álláspontodat.

2013. nov. 30. 21:27
 38/51 anonim ***** válasza:
47%

Ezen akár heteken keresztül is lehetne vitatkozni ,valószínűleg mindenki a saját véleménye mellett tartana ki ami nem is rossz dolog,jó ha az ember kiáll a saját álláspontja mellett hiszen a dolgokról kialakított véleményünk,látásmódunk adja nagyrészt azt is,hogy milyen személyiségek/emberek is vagyunk.

Mindenkinek joga van ahhoz,hogy saját véleménye legyen.

Vannak tények,amiket ha feltárnak előttünk mondhatjuk azt,hogy igen,teljes mértékben igazat adok neked,valóban tévedtem.És vannak az olyan esetek mint az éppen adott téma,erre nem lehet azt mondani hogy ez pontosan úgy,meg amúgy van...Embere válogatja.

Szerintem ez az egész nagyon helyzetfüggő,és egyébként nem csak a mai fiatalokra jellemzőek az említettek.Nagyon sok felnőttet ismerek(20-50) akik szintén nagyon fiatalon pasiztak/csajoztak,szexeltek(13-16 évesen),durva dolgokat csináltak kamaszként.

Talán a különbség csak annyi,hogy nem tüntették fel ezeket a dolgokat annyira egyértelműen és nyíltan mások előtt,mint mostanság(pl nem az utcasarkon vagy egy buszmegállóba füveztek).

Attól még,hogy valaki 13-4-5 évesen kezd szexuális életet élni,párkapcsolatot alakít(próbál) ki,nem feltétlen jelenti azt hogy megbánja,kiég,tönkreteszi a lelkivilágát,vagy hogy rossz ember,életképtelen felnőtt lesz belőle(stb).

És itt jönnek képbe a körülmények:

Egy olyan tininek aki; - egy buliban,részegen,bedrogozva,néhány hónapot sem kivárva,napok,hetek után rögtön odaadja magát az első jöttment,undorító,pedofil vagy kitudja milyen alaknak

-aki nem képes tisztelettel lenni az embertársai legfőképpen a tanárai,szülei,nagyszülei(stb) felé

-aki nem tudja felfogni hogy milyen fontosak a tanulmányai a jövőjét illetően

-akit nem érdekel a világon semmi,nem kíváncsi semmire,hidegen hagyja minden ami a műveltséggel,a tudás megszerzésével,az ismeret bővítésével kapcsolatos,fogalma sincs semmiről és nem is szeretne ezen változtatni

-akinek az élete nem más mint buli,csajozás,pasizás,piálás,drogozás,kockulás(és társai),az teljes mértékben éretlen ahhoz hogy szexeljen,párkapcsolata legyen.

S a fent említett dolgok ellentettje a másik kategória,akik viszont ha nem is teljesen,de nagyrészt felkészültek már rá lelkileg-testileg(amilyen fejlettek manapság a fiatalok,testileg is),és nem valószínű hogy bárminemű rosszat von maga után az,ha párkapcsolata van,szexel,a barátjánál/barátnőjénél alszik.Ha a megvannak benne azok a dolgok ellentettjei amiket fent leírtam, egy olyan érzelmi-értelmi szinten lehetnek,hogy meg tudják élni, felérjék ésszel,érzelemmel a szerelem,szeretkezés,párkapcsolat szépségeit,hátulütőit.

Nem mellesleg, rengetegen a mai huszonévesek vagy akár a még ennél idősebbek között is nagy számmal akadnak annyira ostobák,beszűkült látásmódú,hadd ne soroljam miféle emberek,akik talán még annyira sem felkészültek szellemileg egy párkapcsolatra,mint amennyire egy tini lehetne. Gondoljuk csak végig,azt hiszem mindenkit vesznek körül nagyon ostoba életképtelen ,,felnőttek".

A különbség pedig,hogy rájuk nem lehet kifogásként azt aggatni hogy még kicsik/gyerekek,helyette előjön a gyerekes jelző.

Itt a nagyobb hangsúly bárhogy nézzük,nem az életkoron van.

Biológiai szempontból nézve pedig,anno a nők általában 15-18 éves korukban kezdtek el menstruálni,14 évesen kezdett el nőni a mellük,akkor kezdtek szőrösödni(stb).Így hát egyáltalán nem is meglepő,hogy nemigazán érdekelte őket a másik nem,nem jutott eszükbe a szex,hiszen még épphogy elkezdtek dolgozni bennük a hormonok.

Tehát:Az akkori lányok elkezdtek 16 évesen menstruálni,és mondjuk 18-20 évesen átestek az első szexuális élményen.

Ma viszont: a lányoknak már 10 évesen elkezd nőni a mellük,kiszőrösödnek,11-12 évesen megjön nekik.

Tehát:13-16 éves korukban elvesztik a szüzességüket.

És akkor ezen rögtön világosan lehet is látni,hogy a testi érést követően átlagosan 3 éven belül megtörténik a szex.

Azt meg már nem is említem,mennyi brutális mennyiségű hormont visznek be manapság az emberek a szervezetükbe a tehéntejjel(után lehet nézni),meg a sok egészségtelen moslék kajákkal,üdítőkkel,nem csoda,hogy minden felgyorsul.

Gondoljunk bele,akiben már 10-11 évesen elkezdenek tombolni a hormonok,iszonyatosan nehéz pl 18 éves koráig várni a szexel.

És minden álláspontot még nem is soroltam fel... Döntse el mindenki maga.

16/L

2013. dec. 2. 17:36
 39/51 anonim ***** válasza:
23%

Kedves utolsó, látszik az írásodon, hogy még naiv, gyerek vagy.

"Biológiai szempontból nézve pedig,anno a nők általában 15-18 éves korukban kezdtek el menstruálni,14 évesen kezdett el nőni a mellük,akkor kezdtek szőrösödni(stb).Így hát egyáltalán nem is meglepő,hogy nemigazán érdekelte őket a másik nem,nem jutott eszükbe a szex,hiszen még épphogy elkezdtek dolgozni bennük a hormonok.

Tehát:Az akkori lányok elkezdtek 16 évesen menstruálni,és mondjuk 18-20 évesen átestek az első szexuális élményen. "

Egyébként ezt neked tanították biológiából? Mert ha igen, sürgősen szólj a tanárodnak, hogy valamit nagoyn rosszul csinál. A népszerű tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem érnek ma hamarabb az emberek testileg-lelkileg, sőt.

A lányok korábban (évszázadokkal korábban) is már 13-4 évesen menstruáltak, a középkorban nem volt az furcsa, ha valakinek 15 évesen már gyermeke volt és férjnél volt. Kérdem én, hogy ha ez egy elfogadott dolog volt, akkor hogy lehet az, hogy a lányok csak 16 évesen menstruáltak év 18 évesen élték át az első szexuális élményüket? :)

2013. dec. 2. 17:44
 40/51 anonim ***** válasza:
50%
Ezt elfogadom,ebben tévedhettem,de hát az ember mindig tanul. :) Az előtte írtakról viszont tartom a véleményem.
2013. dec. 2. 17:48
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!