Joguk van ehhez a szüleimnek?
2003 ban autó balesetem volt, akkor megállapítottak egy bizonyos fokú maradandóságot a sérülésemből kifolyólag (fej sérülés). Pereskedés útján (a gázoló biztosítója lett perelve) a bíróság életjáradékot állapított meg életem végéig, ami az én nevemre szól.
Ezt az összeget 2006 óta folyósítja a biztosító. 2017 óta meg is kaptam kézbe. Ez tartott mostanáig, ugyanis édesapám vissza tartja, nem adja oda, mert azt gondolja felelőtlen vagyok (nem vele élek). Most édesanyámnál élek 2 hónapja, ugyanis megszűnt az albérletem.
A kérdés az lenne, hogy joguk/lehetőségük lenne e engem kiskorúsítani a régi orvos szakértői iratokra hivatkozva, illetve a saját nevükre íratni az életjáradékomat, vagy felvenni ezt az összeget egy összegben.
Ffi/37
14, nem azt mondtam, hogy felelőtlenül költekezik.
De nem kell értelmi fogyatékosnak lenni egy korlátozó gondnoksághoz, anélkül is lehet, hogy nincs tosztában, nem tudja felmérni a következményeket, befolyásolható, stb. Ezt mind vizsgáljuk és mérlegeljük.
Kérdező, csak bírói ítélettel lehet valakit gondnokság alá helyeztetni, de ettől függetlenül a pénz téged illet meg. (Ha egy gondnok kezeli, akkor is. A te ellátásodra kell költeni és elszámolással tartozik a gyámhivatal felé. Nem irathatja senki magára.)
Apád, amit eddig megkaptál, elköltötte magára? Vagy félretette legalább? Ő milyen jogcímen vette fel? Vagy te vetted fel, és elszedte tőled? Írnál erről bővebben?
1. Tudni kellene, mi áll pontosan az eredeti határozatban.
2. Miért nem saját számládra megy a pénz?
3. Ha anyáddal élsz jelenleg közös lakásban, miért apád veszi fel a pénzt?
Keress meg egy ügyvédet és töle kérj pontos felvilágosítást!
A korábbi válaszolóknak:
1. Az értelmi fogyatékosságon belül is igen nagy eltérések lehetnek, kisebb mértékü probléma esetén nem feltünö kivülállónak.
2. A gondnokság alá helyezés lehet részleges, és csak bizonyos területek vannak korlátozva.
3. Egy baleset során különbözö problémák lehetnek maradandóak, ami miatt járadékot itélnek meg, adott esetben csak fizikai sérülés is indokolhatja.
"A kérdés az lenne, hogy joguk/lehetőségük lenne e engem kiskorúsítani a régi orvos szakértői iratokra hivatkozva, illetve a saját nevükre íratni az életjáradékomat, vagy felvenni ezt az összeget egy összegben."
A szülöknek csak úgy lehetne "kiskorúsítani" téged (Hivatalosan gondnokság alá vetetni), ha új vizsgálatokat kérnek, megfelelöne megindokolva.
Másrészt az életjáradékot esetleg ök kezelhetik (egy összegben nem lehet felvenni, ezért életjáradék a neve!)m ha indokolt, de akkor is van hatósági ellenörzés, hogy ebböl a te szükségleteidet biztosítják, az igényeid szerint.
#18, Másrészt az életjáradékot esetleg ök kezelhetik... ha indokolt
Nem kezelhetik. Ameddig cselekvőképes, addig nem kezelhetik. Ha nem az, úgy sajna végig kell zongorázni a gondnokság alá vételi pert. (Amiből persze ki lehet jönni úgy, hogy valamelyik szülő lesz a gondnok, és ő fogja kezelni.)
A szülő annyit tehet, hogy ha a gyereke nála lakik, akkor elkéri a rá eső rezsi és kaja árát. Akár ebből a pénzből is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!