Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Joguk van ehhez a szüleimnek?

Joguk van ehhez a szüleimnek?

Figyelt kérdés

2003 ban autó balesetem volt, akkor megállapítottak egy bizonyos fokú maradandóságot a sérülésemből kifolyólag (fej sérülés). Pereskedés útján (a gázoló biztosítója lett perelve) a bíróság életjáradékot állapított meg életem végéig, ami az én nevemre szól.

Ezt az összeget 2006 óta folyósítja a biztosító. 2017 óta meg is kaptam kézbe. Ez tartott mostanáig, ugyanis édesapám vissza tartja, nem adja oda, mert azt gondolja felelőtlen vagyok (nem vele élek). Most édesanyámnál élek 2 hónapja, ugyanis megszűnt az albérletem.

A kérdés az lenne, hogy joguk/lehetőségük lenne e engem kiskorúsítani a régi orvos szakértői iratokra hivatkozva, illetve a saját nevükre íratni az életjáradékomat, vagy felvenni ezt az összeget egy összegben.

Ffi/37

dec. 12. 12:35
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
96%

Nem vagyok jogász, de az is fura, hogy az apád számlájára megy ez. Nyilván még kiskorú voltál, amikor a baleset történt, de 18 éves korod után a te számládra kellett volna mennie az összegnek.

Szerintem menj be a biztosítóhoz és add meg a saját bankszámládat, hogy ezek után oda utalják. Kilencven százalék, hogy ez menni fog. Az apád azután a hajára kenheti. Ha ez az út nem járható, közöld apáddal, hogy ha visszatartja a pénzedet, az lopás és fel fogod jelenteni érte.

Nem lehet, hogy apád megszorult anyagilag? Rájár a pénzedre? Ez nem indok erkölcsileg rá, de itt a gyakorin nem ritkák a tolvaj szülőkről szóló panaszok. Ez borzasztóan szomorú, de akadnak ilyenek.

Kiskorúsítani nincs joguk. Gondnokság alá vételt kezdeményezhetnek, de azt csak nagyon indokolt esetben szokták megítélni bíróságon, pl. súlyos demencia, szellemi fogyatékosság esetén, ha valaki pl. nem önellátó, vagy annyira elbutult, hogy könnyen kifoszthatnák.

dec. 12. 12:44
 2/21 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy kiskorúsítani?

Gondnokság alatt állsz?

dec. 12. 12:45
 3/21 anonim ***** válasza:
64%

Joga pereskedni mindenkinek van, más kérdés, hogy az orvos mit mond és a bíró hogyan dönt.

Készülj fel egy hosszú tárgyalássorozatra és fárasztó körökre :/

dec. 12. 12:47
 4/21 anonim ***** válasza:
95%

3.: A leírás szerint egy önálló életvitelre alkalmas felnőtt a kérdező. Hiszen albérletben élt sokáig. A fejsérülés miatti maradandó kár nem akkora, hogy ne tudna önálló életvitelt folytatni. Emiatt nem helyeznek gondnokság alá senkit.

Utaltassa a pénzt saját számlára, és kész. Félórás ügyintézés, bemegy a biztosítóhoz és elintézi. Senkinek ne adjon a számlához hozzáférést.

dec. 12. 12:50
 5/21 anonim ***** válasza:
79%

Nem.

Nagyapám 85 éves demens, de tisztában van, milyen évet írunk, ki a miniszterelnök, tudja az országok fővárosait, szóval nem lehet gondnokság alá tettetni, csak ha ő akarja.

dec. 12. 13:02
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

De miért nem saját számládra utaltatod? Gondnokság alatt vagy? Gondolom nem, mert előzőleg neked folyósították az összeget. Elvette tőled a pénzt? Vagy te adtad oda neki önként? Neki adta oda a postás? Nem értem, hogyan kerülhetett apukádhoz az összeg, ha te vagy rá jogosult, főleg úgy, hogy nem is éltél vele együtt, mert írtad, hogy albérletben voltál.

Nem tudom, mit jelent az, hogy apukád szerint felelőtlen vagy, de ez nem ok arra, hogy egy felnőtt ember pénzét elvegyék. Fenn tudod tartani magad? Tudsz dolgozni?

A balesetkori orvosi vélemény semmire nem jogosít fel senkit. Gondnokság alá csak meghatározott esetekben lehet valakit tenni, azt is orvosi javaslatra és a bíróság dönt róla. De ennek alapos oka kell legyen. És általában azt is felülvizsgálják kötelezően időről-időre, mert változás állhat be a gondnokság alá helyezett állapotában.

Szóval jelen esetben, ha nem állsz gondnokság alatt, semmiképpen nincs joguk helyetted felvenni a pénzed. Ellenben megmondhatják, hogy élj meg egyedül, menj el albérletbe, tartsd el magad.

dec. 12. 13:39
 7/21 anonim ***** válasza:
0%

#6-hoz +1

Azért az nem úgy megy, hogy felveszi (kapja) az életjáradékot, és arra költi, amire akarja.

Amúgy igen ha függetleníti magát minden téren.

De most nem így van.

dec. 12. 13:44
 8/21 anonim ***** válasza:
7%
Igen, ha a szüleivel él, hozzá kellene járulni a létfenntartásához. /6. voltam/
dec. 12. 13:47
 9/21 anonim ***** válasza:
89%

Én úgy értem, hogy lehet, postán küldték a pénzt. Közben elköltözött a kérdező, de nem módosíttatta a címet, ezért továbbra is az apjához viszi a postás. Így tudja elvenni.

A megoldás a saját bankszámlára utaltatás. Ha még nincs bankszámlája, nyisson egyet és akkor oda tud a biztosító utalni.

dec. 12. 13:56
 10/21 anonim ***** válasza:
91%
5.: Egy idős demens ember nem hozható egy kategóriába a kérdezővel. Nagyapádat is lehet majd gondnokság alá helyeztetni, sőt, ajánlott is, ha romlik az állapota. Ez alapesetben az illető védelmét szolgálja, mert sok bűnöző vadászik demensek vagyonára. Kicsalhatják a vagyonát és utcára tehetik. Az, hogy még tudja, ki a miniszterelnök, az azt mutatja, hogy még a demencia elején tarthat. Pár év múlva már súlyosabb tünetei lehetnek.
dec. 12. 13:59
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!