Másnak is hasonlóan állnak a szülei a karácsonyhoz?
Anyám bár roppant művelt, sikeres, s tényleg jól keres, konkrétan sza*ik a környezetére. Mosogatni nem tud, ha főz, csaknkosz van utána, takarítani se nagyon takarít, gyakran igénytelenség van körülötte. Mindig az a válasza, hogy ő pénzt keres, neki nkncs erre ideje.
Már elköltöztem pár éve, de ilyenkor mindig együtt díszítettünk. Most mikor megkérdeztem hogy áll a karácsonyi készülődéssel, annyi volt a válasza, hogy sehogy, ráér. Tavaly 23-án a sütés nagy részét is át kellett vennem, mert ő cukorbeteg, és neki ezek a sütemények mérgek. Meg amúgy is fáradt, s elájul. Most is megkaptam, hogy úgyis jössz amjd ezeket csinálni, nem? Igen, 22-én! 2 nap alatt nem lesz feldíszítve a ház, megsütve a több sütemény meg a rokonok meghívva, a fa feldíszítve. Párom miatt 22-ig nem tudok haza menni.
Nem értem a kérdést. Kifejezetten igényes vagyok a környezetemre és a lakásomra. Épp ezért (is) nem díszítem fel karácsonyra (sem). Nálam mindennek megvan a helye, a dísztárgyaknak is. Kevés van belőlük, mert nem szeretem a porfogókat. De az a kevés nekem mind kedves. Nem fogok az én szeretett lakásomból aminek úgy jó a hangulata ahogy van, valami béna giccses télapófalvát csinálni.
Azt sem értem mi nem tiszta azon, hogy a cukorbeteg anyádat nem érdeklik a sütemények. Felnőtt ember vagy, rendezz magadnál karácsonyt. Ha rajtad kívül senkit nem érdekelnek sem a díszek, sem a sütik, sem a rokonok, akkor tök logikus hogy amennyiben nagy hacacáréra vágysz, nem ott kéne karácsonyozni. Ha neked ez szívügyed, hívd át magadhoz a családot.
A hagyományos magyar étel Szenteste: bableves, mákosguba. A hal csupán 19. sz-i német hatás.
Az advent szigorú böjti időszak volt a katholikusoknál, ami csak az éjféli misével (a Kisjézus megszületésével) ért véget. Húst csak az éjféli miséről való hazatértükkor ettek ismét: lehet ünnepelni, megszületett "Jézuska".
Száz éve viszont már így alakult a karácsonyi menüsor:
Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba (láthatólag itt megmaradt a felszínen a böjti hagyomány, hiszen a hal is böjti ételnek számít, így a halászlé már ekkor felváltotta a bablevest, valamint a mákosguba is tartja még magát, ami a hagyományos népi böjti menü emléke).
Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.
Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.
Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevények. A pulyka angol hatás...
Nos kérdező, ezt úgy kellene csinálni, hogy megkérdezed anyukádat, egyáltalán benne lenne-e náluk egy nagyobb vendégségben, ha te is kiveszed a részed. És ez nem pár szem szikkadt mézeskalács nagy duzzogva!
Következő: ha ez megvan, miért csak 22-én hívjátok meg a vendégeket, nálad nem működik a telefon vagy mi? Azt írod, kicsi a lakásod, nos első dolog: pár embert csak le tudsz ültetni te is, máshoz meg akkor sincs jogod nagy vendégséget rendezni az illető terhére és kontójára, ha palotában lakik. Vagy kettő: dolgozz keményen úgy mint édesanyád és akkor lesz pénz nagyobb helyen élni.
Nekem pedig nincs nagy lakások, kvázi egy lyukvan lakom, ahol egy fő alig fér el. Ezért szeretem otthon kiélni magam.
Egyszerű: Megmondod anyudnak, 23.án meló után hazamész, kitakarítasz egyedül, 24.én pedig megsütöd a 10 féle sütit meg kb ugyan ennyi főtt ételt, mire jönnek a rokonok,mikor ott vannak akkor lehetsz háziasszony, ugrálhatsz a vendégek körül. Karácsony után pedig mielőtt hazamész, össze is pakolsz. így mindenki jól jár, te 100%ig kiélheted a karácsonyi örömöket, anyudnak meg 3 napig nem kell főzni meg takarítani
136, szakadj már le a kérdező anyjáról. Mi az,hogy kellene egy lista arról, amit szerencsétlen nőnek kellene csinálnia?
Még egyszer és utoljára: ott él a kérdező apja is, neki nem kell csinálnia? Vagy a testvérének?
Az Isten irgalmazzon az olyan emberektől, mint te, 136-os válaszoló és a Kérdező, akik beosztják más idejét, előírják hogy mit kell csinálniuk a saját (!!!) lakásukban, hogyan kell készülniük a karácsonyra.
Egy dologban biztos lehetsz: ha az én rokonom lennél, már rég nem beszélnénk, mert ember legyen a talpán, aki a hozzád hasonlókat elviseli.
Rendezkedj otthon és oszd be a saját idődet, ne más életébe po.fázz bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!