Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan mondjam el a szigorú...

Hogyan mondjam el a szigorú szüleimnek hogy abba hagyom egyetemet és inkább szakmát akarok tanulni?

Figyelt kérdés

Nemrég elhatároztam hogy abbahagyom egyetemet mert rájöttem hogy nem nekem való az egyetemi élet, iszonyatosan sokat kell tanulni, illetve vannak tárgyak amiket hiába tanulok egyszerűen nem mennek.

Eleinte egyetemre sem akartam jönni de a szüleim miatt muszáj volt. Most viszont végleg úgy döntöttem hogy ezt nem szeretném folytatni, illetve más egyetemi szakra sem szeretnék menni mert csak kidobott időnek érzem illetve kedvem sincs már annyit tanulni mint régen, viszont van egy-két szakma amit szívesen tanulnék és később szívesen dolgoznék abban a szakmában.

A legnehezebb rész az lenne hogy ezt hogy tálaljam a szüleimnek hogy én ott akarom hagyni egyetemet és szakmát akarok tanulni illetve dolgozni.

Szinte biztos vagyok benne hogy hatalmas veszekedés lesz belőle ha ezt így elmondom mert bár apunak csak szakmája van, ő elfogadná a döntésemet, de anyu egyetemet végzett és soha nem tudná elfogadni hogy a fia ne legyen diplomás.

Légyszi segítsetek hogy ezt hogy mondjam el nekik úgy hogy ők is megértsék a döntésemet és elfogadják.

okt. 10. 13:00
1 2 3 4 5 6 7
 11/65 A kérdező kommentje:
8asnak igaza van, rám lett erőltetve az egyetem, utálom mert semmi kedvem hozzá, van egy szakma amit szeretnék csinálni, de helyette itt kell szenvednem egyetemen, és az hogy próbálkozásaim ellenére is másodjára bukok meg matekból csak hab a tortán. Anya meg nem akarja felfogni hogy nem nekem való egyetem, azt mondja hogy ilyen okos fiúnak mint nekem muszáj elvégezni egy egyetemet, pedig gimnáziumot is alig éltem túl és egyetemre is csoda hogy ennyi ponttal felvettek.
okt. 10. 14:53
 12/65 A kérdező kommentje:
10es konkrétan ez a problémám amit leírtál
okt. 10. 14:55
 13/65 anonim ***** válasza:
15%
Mennyi van még hátra? Ha nem sok, akkor csináld végig.
okt. 10. 14:59
 14/65 A kérdező kommentje:
Mivel tavaly nem sikerült matek, nem tudtam felvenni ráépülő tárgyakat, így csúsztam egy évet, idén úgy tűnik ismét nem fog sikerülni matek és már 2 éves csúszásban leszek, konkrétan 2 év után mintha most kezdeném csak és 3és fél évem van hátra továbbra is.....
okt. 10. 15:07
 15/65 anonim ***** válasza:
6%

Minden a buksidban dől el! Te előre eldöntötted, hogy neked ez nem fog menni, gyakorlatilag esélyt sem adtál magadnak. Tehát amíg így állsz hozzá bármihez is, az biztosan nem fog sikerülni. Elsődlegesen a gondolataidat kéne rendbe tenni.

Akarsz egy szakmát, ez jó. A legtöbb szakmunkás vagy alkalmazott ként dolgozik, vagy egy gyárban a soron. Kevés olyan szakmunkás beosztott van, aki havi 174 órával maszek munka nélkül annyit keres, hogy azon a színvonalon tudjon élni, mint amit szeretne.

Mert, ha megnézed a szakmunkásokat a környezetedben, legyen az autószerelő, kőműves stb., amelyik láthatóan fejlődik akár egy lakással vagy akár utazásokkal szinte mind munka után még dolgozik. Így a 174 órából könnyen lesz 220-280 óra/hó. Ez általában addig tart amíg megteremtik maguknak azokat a feltételeket amiket akarnak. Erre rámegy szó szerint a fél életük. Általában reggel 4-4:30 között kelnek, és mennek dolgozni.

Vagy befejezed az egyetemet, dolgozol 8-16 között, és ha jó szakmát szeretnél akkor keresel annyit, mint a szakmunkás a maszekkal összesen.

Persze igy is végezheted a soron.

Ha jól akarsz keresni szakmunkásként, egy munkával, ahhoz általában vállalkozónak kell lenned. Ehhez pedig éveket kell maszekolnod munka mellett, hogy kialakuljon az ügyfélkör, és az ügyfeleid ismerősei is téged hívjanak. Ehhez pedig nagyon jól kell dolgoznod.

Persze ha nem akarsz saját házat/lakást, jó autót, külföldi nyaralásokat akkor nem kell plusz munkát vállalnod, csak ellébecolsz majd egy albérletben életed végéig vagy amíg nem örökölsz. A jelenlegi hozzá állásod viszont utóbbihoz vezet, még, ha sokaknak nem is tetszik.

okt. 10. 15:13
 16/65 anonim ***** válasza:
85%
Ha 3,5 év van hátra és 2 éves csúszásban vagy, akkor ez neked valóban csak idő és pénz temető.
okt. 10. 15:16
 17/65 anonim ***** válasza:
77%
Ez egy teljesen felelős döntés a részedről. Bár szerintem lenne olyan egyetemi szak amit meg tudnál csinálni, de ez amit most csinálsz tényleg nem neked való.
okt. 10. 15:23
 18/65 A kérdező kommentje:
16os pontosan erről beszélek hogy pénz és idő temető, eldöntöttem hogy mit szeretnék csinálni, van már egy konkrét tervem, ezért örülnék olyan kommenteknek akik hasonló szituáción már átmentek és tudnának segíteni hogy most mit is mondjak anyának hogy ne tagadjonak ki családból hanem esetleg elfogadják a döntésemet. Mert az hogy én 20évesen itt tengődök egy albérletben amit anyám fizet, egyetemre járok azt sem tudom miért és mind az ő pénzüket mind az én időmet egyaránt pazarlom már kezd nagyon az agyamra menni, ráadásul faterom totálisan kiakadna ha megtudná azt a részt hogy én külön matek órákra járok és akkora marha vagyok hogy így is már zsinórban másodjára bukok matekból.
okt. 10. 15:42
 19/65 anonim ***** válasza:
82%
Mondjuk nem mindegy, mi a képzés, és milyen szakmát szeretnél. Ha pl. az a szakma a burkolás vagy a villanyszerelő, akkor hajrá. Ha vendéglátóipar, akkor inkább tanulj.
okt. 10. 15:50
 20/65 anonim ***** válasza:
80%
Van olyan szak is az egyetemen, amihez nem kell (annyi) matek. Lehet, azt könnyebben megemészti az anyukád is. Befejezel egy Bachelor képzést (olyat, ahol nincs matek), aztán mehetsz szakmát tanulni, vagy csinálhatod párhuzamosan is. Később nehezebb lesz visszarázódni a tanulásba, úgyhogy jól gondold meg, milyen szakmát akarsz és ahhoz mennyit kell tanulni, illetve utána milyen lehetőségeid lesznek.
okt. 10. 15:54
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!