Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha anyám utal rá, hogy nem...

Ha anyám utal rá, hogy nem vihetem idősekotthonába-mi a helyes hozzáállás?

Figyelt kérdés

Mèg korai ezen agyalni, de anyám utalt rá, hogy majd nem vihetném idősek otthonába.

Küldött egy videót amiben arról beszélnek, hogy egy gyerek sem “dobhatja a szüleit öregek otthonában mert a szülő sem küldte árvaházba a gyereket.”

Egyrészt nem én kértem, hogy szüljön meg, és ha már akart, akkor normális, hogy felnevelt de kb emiatt elvárja a viszonzást.

Miután ezt küldte én csak annyit mondtam, hogy ha úgy lenne és nem dolgozhatnék az ellátás miatt miből élnénk? Neki amúgy kb nem lesz/nagyon kevés lesz a nyugdíja, apám haláláig háztartásbeli volt, most egy élettársával dolgoznak és termelők, de nem fizeti a járulékot, nincsenek ledolgozott évei. Erre felháborodva csak annyit vàlaszolt, hogy “kèpes lennél berakni?! Na szép.” És azóta sértődött.

Már régebb is mondott olyasmiket, amikor épp nem azt tettem amit ő akart, hogy ő felnevelt, mindent megadott, én meg hálátlan vagyok.

Az tény, hogy fizikálisan megadott minden tőle telhetőt, mindig volt mit ennem, amibe öltözzek, cserébe mindent úgy kellett tennem, ahogy ő mondja, mert ha nem jött a büntetés, távolodás, kiabálás. Erőltette, hogy milyen iskolába menjek, “legyél valaki, sikeres” címszó alatt, de hogy én mit akarok, boldog vagyok-e nem számított. Egy ilyen félig kijárt egyetem után vettem kezembe az életem és kezdtem úgy csinálni a dolgokat, ahogy nekem jó. Ezt is rossz néven vette, sokszor haragudott meg, mert nem kértem a vèlemènyèt vagy nem úgy tettem, ahogy ő akarta. Szépen lassan sínre került az életem, férjhez mentem, kijöttünk külföldre, próbáljuk a saját kis èletünk kialakítani, saját lakást szerezni, majd gyereket ha úgy sikerül minden. Ma már kicsit másképp áll hozzám, nem vagyok az az “idétlen, lusta valaki”, mintha felnézne rám ès kedvesebb, mint gyerekkoromba. Tudom, hogy sokan úgy állnak hozzá, hogy vissza akarják adni azt a sok jót, amit kaptak és nem kérdés, hogy otthon ápolnák a szüleiket, de nekem ilyenkor akaratlanul is jut eszembe, hogy milyen szigorú volt, ha átjöttek játszani folyton dolgoztatott és sokszor kiabált is, egy idő után pedig nem jött senki mert”félünk anyukádtól” vagy amikor sírtam, mindig azzal fenyegetett, ha nem hagyom abba elvisz a bolondokházába…

Szóval fogalmam sincs, hogy ilyen esetben mi a jó döntés, lenne-e bűntudatom valamelyiket választva, az èn életem is nemrég indult el jó irànyba…illetve csak 49èves.

26n

2023. dec. 7. 18:13
1 2 3 4 5 6
 31/52 anonim ***** válasza:
92%

17-es: elvileg abban igazad van, ha valaki feketén vagy sehogy nem dolgozik, idös korában nem lesz miböl megélnie, de se nem az állam feladata megoldani olyanok ellátásást, akik nem tettek be semmit a közösbe, se nem a gyerekéé, akinek a saját idöskorára (meg az esetleges családjára) kell elsösorban koncentrálni.

Másrészt a kérdés alapján nem a kérdezönek jár az öregek otthonán az esze, hanem az ingyenélö anyjáé, szóval emiatt nem a kérdezöt kellene támadni.

2023. dec. 8. 07:53
 32/52 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem ha úgy érzed, nyugodtan megmondhatod neki a "nem akarom"-ot is, nem kell a "nem tudom" szóvirágot használnod. Mi változhat, mi rosszabbodhat? Megsértődik, érzelmileg zsarolni fog?
2023. dec. 8. 09:56
 33/52 anonim ***** válasza:
100%
28, szerintem itt pont az anyuka bolygatta a dolgot, nem a kérdező.
2023. dec. 8. 11:18
 34/52 anonim ***** válasza:
84%

Kérdező, jó tanács: Maradjatok kint külföldön, és éljétek az életeteket. Ott a lőtéri kutya nem fog keresni, ha baj van, és különben is, nem jössz, mit tudnának veled csinálni. Anyukád megoldja az aktuális pasijával, vagy szociális alapon beveszik valahova. Ha viszont látótérben vagy, akkor téged kapnak el először, mármint a hatóságok is.

Főleg ilyen több sebből vérző anya-lánya kapcsolatban nehogy már a TE családi életed menjen rá erre. (Többek között ez is a haszna a külföldre költözésnek. )

2023. dec. 8. 11:23
 35/52 anonim ***** válasza:
0%

34-es: Én azért nem hagynám a felmenőmet gondozatlanul. Valóban nem volt egy jó anya, de én felelősnek érezném magam annyira érte, hogy ne az utcán haljon meg hajléktalanul, ha idősen szegény lesz. De ez még messze van a kérdezőnél.

Aki azért megy külföldre, hogy kibújjon a felelősség alól, a jogi alól talán kibújhat, de ha van lelkiimerete, az erkölcsi alól nem.

2023. dec. 8. 11:27
 36/52 anonim ***** válasza:
25%
34-es: Szociális alapon nem fognak sehova bevenni senkit, ha nincs elég jövedelme vagy vagyona. Nézd meg, hogy mennyi rokkant hajléktalan van például. De öregen is válhat hajléktalanná valaki.
2023. dec. 8. 11:29
 37/52 anonim ***** válasza:
0%

35, én teljesen megértem, amit írsz. De akkor most azért, mert neki ilyen anya "jutott", akkor vágja tönkre a saját családi életét?

A másik, hogy azért valami ingatlana csak van, ahol él, azzal még kezdhet majd valamit, ha igazán öreg és elesett lesz.

2023. dec. 8. 11:32
 38/52 anonim ***** válasza:
31%
37-es: miböl gondolod, hogy "valami ingatlana csak van" - nem mindenkire igaz, rengeteg idösebbnek nincs.
2023. dec. 8. 11:34
 39/52 anonim ***** válasza:
28%

Én hagynám, főleg, ha a saját életemet döntené be. Annál többet érdemel a férjem és a gyerekeim is.

2023. dec. 8. 11:37
 40/52 anonim ***** válasza:
49%
Nem kell teljes önfeláldozást végeznie. Ne gondolkodjunk végletekben. Attól, hogy majd valahogy megszervezi a gondozást, ha egyszer odakerül a sor, még nem kell neki non-stop gondozni. De olyan előfordulhat, hogy össze kell költöznie vele, ha nem akarja, hogy az anyja az utcán haljon meg öregen. Nem könnyű kérdés. A gondozáshoz lehet segítséget kérni. De ezen gondolkodni még nem kell nagyon, mert az is lehet, hogy meg se éri, lehet, hogy majd a párja gondozza, stb. Vannak, akik 90 évesen is önellátók.
2023. dec. 8. 11:44
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!