Ha anyám utal rá, hogy nem vihetem idősekotthonába-mi a helyes hozzáállás?
Mèg korai ezen agyalni, de anyám utalt rá, hogy majd nem vihetném idősek otthonába.
Küldött egy videót amiben arról beszélnek, hogy egy gyerek sem “dobhatja a szüleit öregek otthonában mert a szülő sem küldte árvaházba a gyereket.”
Egyrészt nem én kértem, hogy szüljön meg, és ha már akart, akkor normális, hogy felnevelt de kb emiatt elvárja a viszonzást.
Miután ezt küldte én csak annyit mondtam, hogy ha úgy lenne és nem dolgozhatnék az ellátás miatt miből élnénk? Neki amúgy kb nem lesz/nagyon kevés lesz a nyugdíja, apám haláláig háztartásbeli volt, most egy élettársával dolgoznak és termelők, de nem fizeti a járulékot, nincsenek ledolgozott évei. Erre felháborodva csak annyit vàlaszolt, hogy “kèpes lennél berakni?! Na szép.” És azóta sértődött.
Már régebb is mondott olyasmiket, amikor épp nem azt tettem amit ő akart, hogy ő felnevelt, mindent megadott, én meg hálátlan vagyok.
Az tény, hogy fizikálisan megadott minden tőle telhetőt, mindig volt mit ennem, amibe öltözzek, cserébe mindent úgy kellett tennem, ahogy ő mondja, mert ha nem jött a büntetés, távolodás, kiabálás. Erőltette, hogy milyen iskolába menjek, “legyél valaki, sikeres” címszó alatt, de hogy én mit akarok, boldog vagyok-e nem számított. Egy ilyen félig kijárt egyetem után vettem kezembe az életem és kezdtem úgy csinálni a dolgokat, ahogy nekem jó. Ezt is rossz néven vette, sokszor haragudott meg, mert nem kértem a vèlemènyèt vagy nem úgy tettem, ahogy ő akarta. Szépen lassan sínre került az életem, férjhez mentem, kijöttünk külföldre, próbáljuk a saját kis èletünk kialakítani, saját lakást szerezni, majd gyereket ha úgy sikerül minden. Ma már kicsit másképp áll hozzám, nem vagyok az az “idétlen, lusta valaki”, mintha felnézne rám ès kedvesebb, mint gyerekkoromba. Tudom, hogy sokan úgy állnak hozzá, hogy vissza akarják adni azt a sok jót, amit kaptak és nem kérdés, hogy otthon ápolnák a szüleiket, de nekem ilyenkor akaratlanul is jut eszembe, hogy milyen szigorú volt, ha átjöttek játszani folyton dolgoztatott és sokszor kiabált is, egy idő után pedig nem jött senki mert”félünk anyukádtól” vagy amikor sírtam, mindig azzal fenyegetett, ha nem hagyom abba elvisz a bolondokházába…
Szóval fogalmam sincs, hogy ilyen esetben mi a jó döntés, lenne-e bűntudatom valamelyiket választva, az èn életem is nemrég indult el jó irànyba…illetve csak 49èves.
26n
Ha a politikai felsővezetés így folytatja, nem is lesz hova bevinned, viszont szülőtartás címén kötelezni fognak, hogy megoldd.
Jó, most még vannak esetek, amikor a gyerek megtagadhatja, de egyrészt bizonyítania kell, másrészt a nem tetszett az iskola, ahova beíratott feltehetően jószándékúan, nem az a kategória.
Jelenleg perelni kell a szülőnek a gyereket, ha nem gondoskodik róla.
Másfelől hozzám unokahúgom ragaszkodik, de én most 38 évesen közöltem vele, hogy önként és dalolva fogok menni (ha még lesz) otthonba, mert tudom, hogy előbb-utóbb eljutunk a 24 órás felügyeletig, és nem vagyok hajlandó őt terhelni, ahogy korábban szülni sem voltam hajlandó azért, hogy majd valaki gondoskodjon rólam.
13
A szülőtartás nem teljeskörű eltartást jelent, hanem csak egy kis pénzösszeget.
Ráadásul nem is jár alanyi jogon. Önhibáján kívül kell olyan helyzetben legyen, hogy nem tudja magát eltartani.
Illetve nem köteles mást eltartani az, aki ezáltal saját szükséges tartását vagy a tartás sorrendjében a jogosultat megelőző személy (pl gyerek) tartását veszélyeztetné.
13-as: szemmel láthatóan fogalmad sincs, mit jelent a szülötartás.
Elöször is nem "jár", kérvényezni kell.
Másodszor csak akkor "kell" adni (mármint jogilag), ha ezzel a "gyerek" nem veszélyezteti saját és családja megélhetését.
Harmadszor csak akkor "kell" adni, ha a szülö önhibáján kívül szorul segítségre, ha nem akar vagy nem akart dolgozni, akkor nem jár neki semmi.
Negyedszer a szülötartás csak akkor jöhet szóba, ha a szülö nem érdemtelen erre, azaz a gyereket korábban megfelelö módon ellátta testileg és lelkileg is.
Ötödször, ha a gyereket kötelezik szülötartásra, az kb 10-15 ezer Ft körüli összeg maximum, azaz nem sok mindenre elég
13-as vagyok.
Nem azt mondtam, hogy jár.
Hanem ha így folytatják el fogunk jutni arra a szintre, mert az állam vonul kifelé a szociális ellátásból.
22800 forintból nem lehet megélni, szerintem ebben megegyezhetünk. Ennyi a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege, évek óta. Tegyük fel, hogy valaki, aki úgy gondolta, hogy tök jó buli feketén elhelyezkedni, megbetegszik. A tartalékait felélte, nincs elegendő bejelentett munkaviszonya ahhoz, hogy a rokkantságit kérhesse, de a fekete munkát már nem tudja folytatni, mert megromlott az egészségi állapota, a kora miatt (sem) jogosult még nyugdíjra, más munkát nem talál.
1. Mennyi nyugdíja lesz, ha lesz évek múlva?
2. Mennyi pénzt tud ebből félre tenni, hogy majd idős korában meg legyen oldva az ellátása?
3. Ha nincs családja ilyen várólisták miatt statisztikailag mennyi a valószínűsége, hogy az utcán fog meghalni?
Lehet vitatkozni, hogy ő volt a hülye, mert feketén dolgozott, de ezek sok tényezős dolgok. És attól még nem lesz kenyér az asztalán.
17-es: Igazad van, én is ezeket a tendenciákat látom. Itt egy latin-amerikai típusú rendszer kezd kiépülni. Az állam egyre inkább kiszáll a szociális ellátásból.
Fekete munkát se örömében vállal a legtöbb ember. Többnyire olyanok, akik valamiért nem tudnak elhelyezkedni a legális szektorban. Választhatnak, hogy hosszú ideig nem dolgoznak, vagy feketéznek. Nehogy azt hidd, hogy csak alacsony iskolai végzettséggel vannak ilyenek. Sokan látják is, hogy ez hova vezethet idős korban, de megoldani a problémát (legális, jól fizető munkát szerezni) nem tudnak.
Én elmondanám neki, hogy még van ideje bejelentett állást vállalni, vagy fizetni a vállalkozásban a járulékokat. Ha nem fizeti a járulékokat orvosi ellátást sem fog kapni.
Jó lenne legalább 20 év szolgálati idót szerezni, hogy egyáltalán legyen valami nyugdíja.
Ilyen felelőtlenül nem lehet élni mint ő és arra spekulálni, hogy öreg korára majd valaki ellátja úgy, hogy egy fillér nyugdíjat sem kap.
Elképesztő felelőtlenség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!