Fog ez változni valahogy?
Sziasztok,
Idén felvettek egyetemre Pestre. Korábban sem járhattam soha el sehova, csak ha valakivel voltam, viszont azt hiszem, most érzem csak igazán, miért baj ez.. Tömegközlekedni nem tudok, mert nem engedték, de még gyalog sem járhattam el sehova. Oka ennek úgy különösebben soha nem volt, nem játszottam el senki bizalmát, nem vagyok problémás, egyszerűen ennyire szigorúan lettem nevelve..
Egyrészt rettegek Pesten egyedül úgy, hogy egy nagyon kicsi faluban éltem eddig, és nem jártam el sehova.
Másrészt elegem van abból, hogy még az egyetemig és vissza is autóval akarnak vinni, pedig két órára lakok tőle.. Ellenben minden vita alkalmával megkapom, hogy én alkalmatlan vagyok a városi életre. Mindent tudni akarnak rólam a szüleim, és mindenről be kell számolnom. Valahányszor pedig megpróbálom rendesen elmondani nekik, hogy nekem ez így nagyon nem jó, mindig nagy viták vannak.
Mit tehetnék? Szeretnék végre valamivel függetlenebb lenni, és szeretném, ha úgy lennék kezelve, mint a korombeliek. Nem bulizni akarok, vagy minden héten iszogatni másokkal.. egyszerűen csak szeretném, ha egy kicseszett egyetemig és vissza elmehetnék egyedül anélkül, hogy fognák a kezem, és percenként kutakodjanak utánam, hol vagyok, és mit csinálok.
19/l
Ha a szüleid tudták, hogy pszichológushoz jártál, akkor gondolom, nem miattuk, meg nem is mertél a valódi problémáddal kapcsolatban segítséget kérni, mert a szüleid mindenről beszámoltattak. Érzelmi és anyagi függésben tartanak felnőtt létedre.
Keress egy valódi szakembert, nekik ne mondd el, oldd meg. Tényleg baromi nehéz lesz a felnőtt életed, ha nem tudsz ebből kilépni.
De hogy tudnám megtenni, hogy nem mondom el, hogy mondjuk pszichológushoz járok, ha mindenről tudni akarnak, és ha valahova megyek be kell számolnom, hogy hova? mindenhogyan megtudnák.. akkor meg jönne a “amíg te a pszichológusnál jól érzed magad addig én…………” szöveg.
Annyira de annyira besokalltam már..
Attól még nem lesz változás, hogy besokalltál.
Ismered a bölcs embert?
Megkérdezték tőle:
-Mester, sokat kell még várni, hogy a dolgok jobbra forduljanak?
És mit felelt?
-Hát, ha várunk akkor sokat. 🤷🏼♀️
De a kedvencem mégis az, hogy a változáshoz változtatás kell.
Hogy én mennyire utaltam ezeket a közhelyes megmondásokat, de ahogy idősödöm, meg az önismeret megmutatta, hogy ezekben van a legtöbb igazság.
A pszichológus is pénzbe kerül, nem biztos, hogy szánnának rá pénzt. Én nem is gondolom, hogy a kérdező olyan állapotban van, hogy pszichológus nélkül nem tudna előrejutni. Fiatal, értelmes ember, aki bejutott az orvosira, tervei vannak stb.
Nekem az a furcsa, hogy lényegében tervezés nélkül jelentkeztél egy budapesti egyetemre, mert a jelek szerint a szülők sem gondolták végig. Lehet, hogy nem hittek benne, hogy bárhova felvesznek. Szerintem próbáljátok neg az első pár hetet, kiderül mennyire lehetetlen, közben meg kezdj dolgozni a kollégiumon, hogy hátha kapsz mégis helyet, ha azt nem, akkor passziváltatás és munka.
De mi az hogy mindenről tudni AKARNAK? Miért? Felnőtt ember vagy. Ha szexelsz akkor is ott akarnak állni mint borosüveg meg gyertyatartó?
Elmebeteg barmok ezek, nem szülők. A helyedben szép lassan megpróbálnék kikopni az életükből, még akár a rokonok segítségével is. Testvéred gondolom nincs.
Nincs olyan barátnőd aki szintén Budapesten tanulna tovább?
Vele lehetne közösen bérelni egy-egy szobát.
Neked így még párkapcsolatod sem lesz soha. Ha legalább lenne párod, vele is összeköltözhetnél albérletbe.
Úgy látom nem vagytok szegények ha ennyi benzint elautókáztok!
Ha a benzinpénzt szobabérlésre fordítanák még a kajád is bőven kijönne belőle. Mert ha téged tényleg naponta vinnének az horribilis összegbe kerülne.
Az a vicc az egészben, hogy nagykorú vagy, nem bánhatnának így veled jogi értelemben sem, mert a törvény bünteti a személyi szabadság korlátozását! A szüleid pedig pont ezt csinálják veled mivel te már nagykorú vagy.
Az más hogy fizetik az egyetemet, de a szabad mozgásodat nagykorúként nem tilthatnák meg.
"De hogy tudnám megtenni, hogy nem mondom el, hogy mondjuk pszichológushoz járok, ha mindenről tudni akarnak, és ha valahova megyek be kell számolnom, hogy hova?"
Úgy, hogy NEM SZÁMOLSZ BE RÓLA. Felnőtt ember vagy, nincs JOGUK beszámoltatni. Ha kell, akkor kitalálsz valamit. Én azért látom nagy szükségét a szakembernek, mert a leírásból és akommentjeidből ítélve képtelen vagy önerőből kilépni abból a burokból, amiben a szüleid tartanak, és így az önállóságra, önálló életre is képtelen vagy. Persze ez az ő hibájuk, nem a tied, lépni viszont neked kell, hogy ezen változtass.
Az jó ötlet, hogy egy barátnőddel közösen nézzetek albérletet, vagy ha nincs ilyen barátnőd, akkor mondjuk egy leendő évfolyamtársaddal, akinek hasonló tervei vannak. Kollégiumot is próbáld, ahogy mások írták, lesz üresedés szeptember-októberben, simán felvehetnek. El ne hidd, hogy nincs pénzük anyádéknak, ha mindennap órákat autókáznátok, az nem kevés összeg lenne. Ha nem lesz más opció, akkor tényleg halasztás és munka lesz a megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!