Mit csináljak anyámmal, aki sose volt igazi anya?
A szüleim elváltak kiskoromban, apám nevelt fel. Anyámat pár hetente látogattuk hétvégente, de már akkor is teher volt neki. Aztán 16-18 éves korom környékén egyre ritkábban, az utobbi 3-4 évben pedig nem láttam, csak pár havonta beszélünk telón. kezdetben a COVID-ra hivatkozott, hogy ne menjek le hozzá, fél a vírustól, stb. csomagot se lehetett neki küldeni.
Tavaly nyáron mondtam neki utoljára, hogy szóljon, ha szeretné, hogy menjek, azóta se volt semmi. Szülinapra küld egy Fb üzenetet, saját bevallása szerint nem fejlődött ki benne az anyai ösztön. Olyan a viszonyunk mint távoli rokonok, akik évi 2-3x beszélnek, de akkor se kérdez például a párkapcsolatomról, csak mesél az állatairól a falun és hasonlók. Teljesen álomvilágban él.
Állítása szerint gyerekkora óta depressziós, szorongásos, éjjel él, nappal alszik. Nagyon furcsa ember, biztos vagyok benne, hogy valóban beteg mentálisan és lelkileg is, sok rossz történt vele.
Szóval sose volt igazi szülő-gyerek kapcsolat, neki ez mindig teher volt. Elvan a párjával aki 15 éve eltartja (fémezik), anyám nem dolgozik kb. 150-20 éve. Falunk laknak egy romos házban.
Kérdés: Bár csak biologiai anyámnak tekintem, de nem vagyok szívtelen. Mi a francot csináljak, ha például 15 év mulva felhív, hogy meghalt a párja, neki nincs pénze és segítsek rajta, mert különben éhen hal?
Én az elmúlt években többször mondtam neki, hogy menjen el pszichologushoz, kifizetem, legyen valami terv a jövőre de a homokba dugja a fejét, nem lehet vele ezekről beszélni.
A tesom csak néz k ia fejéből, rá biztosan nem fog tudni szamitani. nyugdija nem nagyon lesz a 20 év munkaviszonnyal, illetve egy romos hazban él egy kis faluban...
Szóval terhel a felelősség, már nyomaszt előre, hogy majd nekem kell megoldani a dolgait, miközben egész életemben le se *zart, nem ő nevelt fel és 4 éve nem láttam...
32 F
" de én nem érzem azt, hogy nem tudtam feldolgozni, hogy nem szeret. Én nem vágyom a szeretetére 32 évesen.
Ha ez így lenne, akkor nem lenne számodra gond, hogy megszakítsd a kapcsolatot. Lehet, régen az anyádnak tekintetted, de ő csak a biológiai anyád. Ő nem tekint téged a gyerekének, nem szeret téged, nem nevelt fel téged, pedig anyaként kutya kötelessége lett volna. De nem tette meg.
Ezek után ő már egy idegen, senki más.
De amúgy ahogy elnézem, neked kéne pszichológus, nem neki. Ez már inkább Stockholm-szindróma, hogy aggódsz egy olyan ember miatt, aki majdhogynem utál téged és látni sem akar.
SEMMILYEN felelősséggel nem tartozol iránta, sem most, sem a későbbiekben. Ezt ő is tudja, és pont ezért próbál takaréklángon megtartani, hogy "jaj de hát én anyád vagyok" alapon majd ápold vagy tartsd el.
Neked kell dönteni: vagy belátod, hogy itt az egybehangzó véleményeknek van igaza, vagy fejethajtva "lelkiismeretesen" támogatsz egy olyan idegent, aki azt sem érdemelné meg, hogy felé köpjenek.
Köszi a kommenteket, de az a gond az itteni válaszok egy részével, hogy:
1. nem ismertek minden részletet (természetesen nem is ismerhettek)
2. sok válaszoló kivetíti másra a saját sérelmeit, gondolatait, melyek mind szubjektívek
Ha valaki már gyerekkora óta depressziós, a szülei verték, nem volt önálló döntési jogköre, ráerőszakolták 20 évesen a házasságot (nagyanyám adott fel újságban hirdetést, hogy anyámnak férjet keres) egy olyan emberrel, aki 4 év alatt még inkább tönkretette (apám).
Anyám nem akart gyereket, az esküvői fotón is már olyan a feje, mint akit kínoznak. Egyszerűen annyira a szülők kontrollja alatt volt (miközben gyenge is volt természetesen), hogy nem ő hozta a saját döntéseit.
Aztán válás, szülei halála, erőszak, új párja is meghal és hasonlók. Mindeközben depressziós, szorongásos gyerekkora óta, szegény, falun él.
Tehát én teljesen értem amit írtok és elfogadom. Igazatok van, nincs benne anyai ösztön, ezt ő is beismerte nekem.
Állítása szerint biológiailag nem fejlődött ez benne ki a traumái miatt. Elhiszem, hogy másnál ilyenkor is van anyai ösztön, dee nála nem alakult ki.
Ez tehát ha nem egy tudatos döntés a részéről, hogy szeret-e vagy sem, ha megnézed a gyerekvállalás topikot ott is sokan írnak, hogy nem érzik magukénak a dolgot és hasonlók.
És akkor még lehet nincs is olyan hátterük, mint "anyámnak."
Szóval értelek benneteket és nem felmenteni akarom, de a teljes képet kell vizsgálni, mert nem mindegy az ember háttere.
Könnyű itt osztani az észt, ha csak a körülmények 1% ismeri a másik.
Igazából ezért is fa*zág ez a felület az ilyen kérdések szempontjából, mert mindenki a saját szűrőjén keresztül látja.
lehet itt írni, hogy például szakítsam meg a kapcsolatot és lehet, hogy NEKED ebből nem is lenne lelkiismeret furdalásod, de ha nekem lesz, akkor például s*ar tanácsot adtál. Ezért sem kell megfogadni, amit itt írtok, majd betenni a "vélemények" packbe, de ennyi.
Akkor meg minek tetted fel a kérdést? De komolyan, minek?
Akik leírták, hogy mi is a helyzet, azt lehurrogod meg "nem ismeritek a részleteket" stb. Semmi mást nem csinálsz, csak minket próbálsz meggyőzni arról, hogy a te lelkiismereted miatt anyád igenis megérdemli a(z általa nem is akart) kapcsolattartást, meg a pénzbeli támogatást.
Akkor támogasd, lógj a nyakán pedig nem is szeret téged, de lelkileg és anyagilag kihasználható baleknak jó vagy neki. Ilyen személyt én a legjobb indulattal sem neveznék anyának, de ahogy akarod.
Akkor kérdés lezárva. Sok sikert az eltartásában!
Az én lelkiismeretem például nem engedné meg, hogy az ilyen élősködő, anyának nem nevezhető, kvázi idegen ember alá még adjam a lovat és önként jelentkezzek kihasználásra és menjek házhoz pofonért.
Ha te így döntöttél, akkor nincs mit tenni. De az tudatosodjon benned, hogy:
- anyád NEM fog megszeretni, se megkedvelni
- anyád nem fogja jobban akarni a kapcsolatot
- neki csak a pénzed/segítséged kell, TE NEM
- gátlástalanul zsarol, hogy ő szomorú lenne ha nem segítenéd, közben ő soha nem volt ott melletted mint anya
- ha egyszer elzárod a pénzcsapot, akkor biztos te leszel neki a hálátlan gyerek, aki hagyná az anyját éhendögleni
Ha ezeket tudomásul vetted, akkor hajrá, pénzeld csak.
Nagyon de nagyon látszik az írásodból, hogy saját magadat próbálod becsapni és meghazudtolni. Azt írod, hogy "neked nem kell a szeretete", pedig dehogyis nem kell. Ha nem kellene, nem éreznél iránta semmit, nem vágyakoznál arra, hogy anyaként "visszalépjen az életedbe", akkor te is belátnád, hogy ez az idegen személy számodra, egy anyának nem való senki és semmilyen felelősséggel nem tartozol iránta sem most sem később.
Ha van valamennyi eszed, akkor a gyűjtés előtt elmész pszichológushoz vagy pszichiáterhez. Majd utána jobban fogod tudni mérlegelni, hogy segítesz-e neki vagy sem.
Én sajnállak kérdező, mert úgy fogod végezni, mint egy távolabbi rokonom. Ő most egy 47 éves nő. Az anyja kiskorában szintúgy elhagyta, nem foglalkozott vele, nem is szerette, nem akarta, hogy látogassa. Ő mégis akarta a kapcsolatot az anyjával, még ha az minimális is. Hogy az anyja dolgozott-e vagy sem, azt nem tudom, de a nyugdíja elég kevés volt. A lánya egyből felajánlotta a segítségét, amit persze egyből el is fogadott. Onnantól a lánya volt a fejőstehén, majd amikor már nem tudta magát ellátni, akkor a lánya gondozta, aki mélyen még mindig remélte, hogy szeretetet fog kapni tőle, mert annyira hiányzott neki egy anya.
Egy köszönömöt nem tudott az a nő kinyögni a szerencsétlennek, csak lelkileg zsarolta meg lehúzta, nem úgy tekintett rá, mint a lányára, hanem mint valami ingyen szolgára, ápolóra.
Amikor felvetette az ötletet, hogy bemehetne valami otthonba, akkor a lánya volt a szemét hálátlan dög, aki az anyját otthonba dugná.
Miután meghalt az anyja (ez volt úgy 2 és fél éve), a lánya teljesen tönkrement lelkileg, előjöttek belőle a régesrég elnyomott (és magának is tagadott) sérelmek, mert nem tudta feldolgozni, hogy az anyja őt eldobta magától, és haláláig nem adott neki semmilyen szeretetet vagy egy minimális megbecsülést.
Azóta túl van 2 öngyilkossági kísérleten, de végül elment pszichológushoz, és valahogy sikerült az egészet feldolgoznia. Most viszonylag normális életet él, de az anyja iránt óriási dühöt és megvetést érez. Anyum szokott vele néha beszélni, ő mesélte nekem, hogy ha most történne az egész, biztos, hogy nem támogatná és segítené semmivel sem, és a kapcsolatot sem tartaná egy percig sem tovább.
Nálad kérdező ugyanezt látni. Legmélyen te is arra vágysz, hogy anyaként viselkedjen, adjon legalább egy kis minimális szeretetet, még akkor is, ha ezt saját magadnak is tagadod. A lelkiismeretfurdalásod is pont emiatt van, mert nagyon jól tudod, hogy ő egy idegen, hogy ő nem szeret téged, hogy ő tulajdonképpen nem az anyád, max csak biológiailag, hogy ő nem akarja a kapcsolatot, nem tekint a gyerekének, de te mégis szeretnéd, hogy anya legyen számodra. Szomorú, de ezt el kell engedned, mert ha nem teszed, akkor még sok-sok évnyi lelki fájdalom fog érni, míg teljesen össze nem törsz, mint a rokonom.
Egy gyerek nem felelős a szülei tetteiért. Ha anyád nem dolgozik már vagy 20 éve, az az ő felelősségge. Ha emiatt egy éhenhalásra sem elég nyugdíja lesz, az az ő felelőssége.
Szerinted neki van lelkiismeretfurdalása, hogy arra számít, hogy azok után, amit tett, te majd segítesz neki? Nem, biztos hogy nincs, mert nem érez irántad semmit, egy vészhelyzetben előhúzható megoldás vagy neki, semmi más.
Itt nem számít a háttérszituáció, mert lényegtelen, hogy mi történt, ő nem látta el minimálisan sem az "anyai feladatát", ami kötelessége lett volna, ha már a világra hozott. Erre semmilyen mentség nincs.
Még ha az elején nem is lett volna kész az anyaságra, és emiatt "menekült", az sem indokolja ezt, és akkor sem így viszonyulna hozzád most.
Szerintem gondold át az egészet mégegyszer. Jobb lenne tényleg, ha megpróbálnád az egészet átbeszélni egy pszichológussal. Jót fog tenni, hidd el!
Köszi a válaszokat. Az az igazság, hogy voltam hónapokkal ezelőtt pszichológusnál és azt javasolta tegyek félre erre külön, mert ha majd esetleg tényleg ide jutunk, akkor nem mindegy, hogy lesz mihez nyúlni vagy sem. Ha meg nem kell, akkor elköltöm másra.
68, látod neked is van egy negatív kimenetelű sztorid amiben még öngyilkosság is van és ezt összemosod az én helyzetemmel, kivetíted rá.
Elhiszem, hogy sok ilyen van, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki ilyenbe kerül.
É egy elég rendezett életet élek a párommal, vállalkozó vagyok abból is azt csinálom amit szeretek, nincsenek igazából problémáim az életben. Ha esetleg támogatnom kellene anyámat az se verne a földhöz anyagilag.
Szóval értem, hogy ismersz valakit akivel hasonló történt, de ő egy tök más ember más helyzetben, abból nem következik, hogy velem is hasonló lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!