Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Gondoznátok a magatehetetlen,...

Gondoznátok a magatehetetlen, fekvőbeteg szülőtöket vagy otthonba adnátok?

Figyelt kérdés

Idős szüleimmel élünk egy háztartásban a férjemmel és az 1 éves fiúnkkal.

Apukámnak strokja volt, jobb oldalára lebénult, beszélni sem tud. Nyilván segítenem kellene anyunak az ápolásában, hiszen ő sem fiatal már, de hiába az apám nem igazán vonz, hogy az egyik szobába a fiam pelenkázzam a másikban pedig aput.

2023. jún. 23. 15:42
1 2 3 4 5
 31/46 A kérdező kommentje:
Anyu nem tudja még, hogy mi legyen (ahogy én sem) nem akarja elpaterolni, de tudja, hogy nehéz lesz. Az ő egészsége sem a legjobb, sőt. Én csak azt nem szeretném, ha teljesen rámenne apu ápolására még úgy is, hogy nyilván segítek neki amiben csak tudok. Apu állapota nem fog már javulni.
2023. jún. 23. 20:14
 32/46 anonim ***** válasza:
100%

Biztos az, hogy nem fog javulni?

Hátha.... ismerek olyat aki helyre jött, több hónap volt neki sem adtak esélyt, hogy javulni fog. Szintén nem beszélt, egyik oldala lebénult, aztán újra jár, beszél. Tudom minden eset más de gyógyulást kívánok neki!

A kérdésre a választ anyukád és te tudjátok.

2023. jún. 23. 20:52
 33/46 anonim ***** válasza:
24%

egyik szülőm sem olyan gusztustalan önző állat, hogy arra kérne hogy feladjam érte a saját, a családom és a gyerekem életét. ha meg olyan önző és egoista lenne, akkor eleve nem lennénk beszélőviszonyban.

meg különben is, méltóság is van a világon, nem akarnák hogy összeszrva lássam őket egyáltalán. ha ilyen helyzetre kerülne sor, otthonba mennének, ahol professzionális ellátást kapnak szakképzett személyzettől, és nem otthon próbálnánk sufnituning ellátást játszani.

amúgy se értem mi a kérdés, egy egy éves gyereked van, akinek szüksége van az anyjára. az apádnak technikailag már nincs rád szüksége, ő már felnőtt, valószínűleg ha valami megmaradt a logikai központjából, ő is megérti és ő se akarja hogy az unokája elől elvegye az anyját.

2023. jún. 23. 21:27
 34/46 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem keressetek egy otthont, ahol felveszik várólistára. Addig gondozzátok otthon, mivel te otthon vagy a kicsivel, nem kell a munkád is feladni hozzá, azért ez előny. A gyakorlatban kiderül, hogy bírjátok. Meg az is, hogy tényleg nincs-e remény a felépülésére.

Amikor lesz hely az otthonban, eldönthetitek, hogy lemondjátok mégis, vagy beadjátok. De már lesz tapasztalat a hátatok mögött, tudjátok, mit vállaltok, ha otthon kell gondozni.

Én alapvetően az ápolási otthont választanám, de mivel ketten vagytok, talán az otthonápolás sem reménytelen. Egész más segítség nélkül ápolni valakit, mintha ketten vagytok rá.

És persze ha ő maga akar otthonba menni, az más, akkor nyilván menjen. Ha akar menni , de szívesen vállaljátok a gondozását, akkor is minden rendben van. De ha nem akarjátok vállalni, ami teljesen értető és jogos és semmi erkölcstelen nincs benne, viszont nem akarna menni, akkor van dilemma. De senki nem kényszeríthet rá, hogy ápoljátok, ha ti nem szeretnétek ezt elvállalni.

2023. jún. 23. 21:33
 35/46 anonim ***** válasza:
89%

ez egy k. jo kerdes. en vegigneztem, ahogy a nagypapám ápolásába belerokkant nagymamám (8 év), illetve később nagymamám ápolásába (majdnem) belerokkant édesanyám. nálunk preszízskérdés volt, hogy nem mehet egyik sem otthonba.

Nagymamámnál annyit elértem, hogy legalább ápoló járjon hozzá, ez sokat segített, de nem eleget ahhoz, hogy majdnem édesanyám is ráment. Nem bírta sem fizikailag sem lelkileg.

A kényszer nagy úr, volt, hogy én is segítettem átpelenkázni szegényt, de azért a kakis/pisis pelenkát naponta többször kicserélni a magatehetetlen szüleid alatt egy olyan teher, amit nem kívánok úgy nagyon senkinek.

Én ezek után azt mondom, hogy ilyen esetben a legjobb egy nívós otthon, mert rá is jobban vigyáznak és te sem rokkansz bele - bármennyire is szívtelennek tűnhet ez elsőre.

Azzal nem értek egyet, amit 1-es írt, hogy nem vagy köteles segíteni, mert DE igenis köteles vagy a szüleidnek segíteni, ők is segítettek neked eleget, de ha összeségében az a jobb megoldás, hogy otthon, akkor sajnos érdemes megfontolni és félretenni az érzelmeket a józan ész javára.

2023. jún. 23. 21:47
 36/46 anonim ***** válasza:
100%

30.

Megkérdezhetem miért ment el fiatalon az anyukád?

2023. jún. 23. 21:56
 37/46 anonim ***** válasza:
70%

Én soha nem adnám otthonba! Dolgoztam diákmunkán egyszer ilyen helyen és láttam, hogy bánnak az idősekkel! Némelyik ápoló kb. ember számba se vette őket!

Soha nem küldeném ilyen helyre!!

2023. jún. 23. 22:34
 38/46 anonim ***** válasza:
100%
Épp elég volt hogy tiniként mamámat gondoztam, és néztem hogy hogy emészti fel anyámat a gondozás.
2023. jún. 23. 22:45
 39/46 anonim ***** válasza:
61%
Megprobalnam gondozni.
2023. jún. 24. 02:14
 40/46 anonim ***** válasza:
75%
"apám nem igazán vonz" Nem vonzani kell, hanem felelősséget vállalni. Ha közösen azt a döntést hozzátok, hogy beadjátok, akkor azt, ha nem, akkor pedig összeszedni magad. A saját lelkiismeretetekkel kell elszámolni mindkét esetben, nem a gyk népével. Mi is ebben a helyzetben vagyunk, pont ezen megy az agonizálás elég régóta. Merni kell lépni, vagy így, vagy úgy. De a köztes állapot senkinek nem jó
2023. jún. 24. 17:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!