A férjem brutálisan komplexusos lett a lányom miatt? Mit tegyek ezzel?
Nehéz gyerekkor, 0 szeretet a szüleitől. Mindig volt benne egy kis túlkompenzálás, vagy nem is tudom, mi. Ha a szomszéd új kocsit vesz, elkezdi mondani, hogy ő is tudna annyiért kocsit venni, ha akarna. Ha barátok nyaralni mennek, nem jó utat kíván nekik, hanem elkezdi ecsetelni, hogy ő is kibírná fizetni, de nem akar odamenni, mert... Szóval ha valakin látta, hogy jól megy/jobban megy, azonnal mondta, hogy neki is lenne arra pénze, ha akarná.
Most a lányommal csinálja ezt. Ugyanazon a szakon van az egyetemen, mint anno a férjem. Elment 6 nap tanulással egy nehéz vizsgára, annak ellenére, hogy a férjem egy hétig fújta, hogy el se menjen, mert úgyis kivágják, elment és sikerült is neki, hármasra. Nehéz tárgy, sok kredit, szóval mondta, hogy ő még a kettesnek is örült volna. Férjem azóta az fújja, hogy ő is mehetett volna akár 5 nap tanulással is, de nem kettest akart, ezért tanulta két hétig éjjel nappal, ilyen 5-6 napos tanulások neki eszébe sem jutottak, mert ő érteni is akarta az anyagot, nem bemagolni csak. 30 éve diplomázott le, a kutyát nem érdekli, hogy egy elsőéves tárgyra ő éppen miért 2 hetet tanult, de ezen pörög napok óta, hogy neki is ment volna kevesebb nappal is. Vagy megy a nyáron több helyre a lányom, a férjem azon pörög, hogy miből, mennyibe kerültek ezek, és hogy amúgy ő is kifizetné, meg nem is drága ez. Tegnap már mondta a lányom az egyiknél, hogy két hétig lesz egy 5 csillagos szállodában, ne mondja már, hogy nem drága és hogy kifizetné ő is, mikor mindenen garasoskodik. Ezen kiborult, hogy ő nem garasoskodik, és ha akarná, egész nyárra félretehetné a munkát, mert neki annyi pénze van... És ezzel henceg a 19 éves lányomnak, mint egy óvodás. De ugyanezt csinálja a telefonjával, hogy ő is tudna magának iPhone-t venni, ha akarna. Vagy bármivel igazából, ezt hallgatom napokig, hogy ő is megvehetné.
Korábban is voltak ilyen megszólalásai, havi 1-2. Most, hogy a lányom egyetemre jár, minden hazajövetele ezzel telik, aztán még utána napokig én is hallgatom...
Sajnálom valahol, de közben borzalmasan idegesít is ez, hogy semminek nem tud örülni, a lányomat is lekiabálja azonnal.
"Mit tegyek ezzel?"
Hány lehetőség van szerinted?
- Rászólni többször is, hogy állítsa le magát!
- Ráébredni, hogy nem illetek egymáshoz, soha nem fog megváltozni, ezért elválnak útjaitok?
- Beletörődni, ráhagyni. Egy elcseszett élettel több (mármint a te életed).
"A férjem brutálisan komplexusos lett a lányom miatt"
Semmi köze ennek a lányodhoz. Mindig is ilyen volt, csak eddig téged ez nem érintett közvetlenül.
A lanyod helyeben a következőt tenném. Elkezdeném mesélni,hogy épp mit vettem mennyiért,és mielőtt a férjed megszólalhatna,már mondanám is,hogy tudom,tudom,te is megtehetnéd,de tudod van aki csak mondja,meg van,aki meg is teszi. Te meg nyugodtan mondd meg neki,hogy azzal dicsekedjen,amit meg is tesz,és ne azzal,hogy mit tehetne meg.
Én is lehetnék milliolos,ha lottóznék.
Választás elé állítanám egy intervenció keretében, aminek két vége van: vagy elfogadja a segítséget, vagy váljatok el!
Egyébként meg, szép anya vagy, hogy nem állsz ki a lányod mellett. Ennyire jó a pasi az ágyban?
Az én apám ugyanilyen, akárki akármit elér körülötte, arra ő mindig rákontráz, és ez alól mi, a gyerekei sem vagyunk kivétel.
Egyre rosszabb ahogy idősödik, mi nem találtuk meg az ellenszerét. Annyit tudunk tenni, hogy mindenki tudja hogy milyen, és tudjuk kezelni, igazából ezeket a megjegyzéseket simán ráhagyjuk, meghallgatjuk, hümmögünk és témát váltunk, ennyi.
Inkább a lányoddal beszélnék, hogy ő is a helyén tudja kezelni ezeket a szituációkat, hogy ne helyezzen rá nagyobb hangsúlyt a kelleténél.
Szerintem az van, hogy időközben felnőtt a lányod és már nem a gyereket látja benne, hanem a nőt. Így még kellemetlenebb neki, hogy valaki jobb nála, aki ráadásul nő. Mivel nem a saját vére, nem tud úgy kompenzálni, hogy "rám hasonlít, azért ilyen okos/ügyes" emiatt rivalizál.
Ha segíteni szeretnél rajta, esetleg mondhatsz olyanokat, hogy ti együtt neveltétek őt ilyen ügyes, okos, magabiztos nővé, vagy pl "látod ugyanolyan jól ír helyesen, mint te" "milyen jó, hogy sokat tanultál vele" ilyesmi. Persze itt mindenki a szakítást javasolja, de gondolom szereted és azt akarod, hogy jó legyen a lányoddal a kapcsolata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!