Mit tehetnek???7eve teherbe estem az akkori paromtol aki akkor elhagyott minket es az apasagot sem vallalta fel.
Most parkapcsolatban elek akivel mar van egy kozos fiunk is 4èves,most pedig 7ev utan felbukkant az gyerekem verszerinti apja es szeretne kapcsolatot a gyerekkel. A jelenlegi paromnak meg nem szoltam rola,nemtudom mit tegyek hiszen ő neveli 1eves kora ota a gyermekem. Az eszem azt sugja,hogy mondjam meg a verszerinti apjanak,hogy nem szeretnem mar ossze zavarni a gyereket sem es hogy mar megvan a sajat kis eletunk mint csalad,de nem vehetem el a jogait sem,de mondjuk nincs is kitol elvenni a jogot mivel a birosagon azt sem valotta anno,hogy ő az apa.
Tanacstalan vagyok es engem is ossze zavart
Egy ügyvédet keress, hogy mik a lehetőségek. Ez a legbiztosabb.
A párod megérdemli, hogy szólj neki.
Ez szerintem igy van rendjen ahogy te gondolod. Enis igy tennem.
Azert mert a felelotlen diszno, 7 ev utan felbukkan - mert unatkozik, vagy rajott a görcs hogy jo ember lesz - titeket ne zavarjon ossze.
A parodnak elmondanam, megbeszelnem vele marcsak azert is mert ha veletlenul kiderulne akkor ez veszekedeshez vezethet.
Azt mondanam, en ha a te helyedben lennek, hogy csak fel szeretbed kesziteni ot ha az exed egyszer valahol felbukkan hivogat stb akkor tudja hova tenni a dolgot. Talan még el is kuldi a sunyiba.
Aztan kesobb ha nagyobb a gyerek es le lehet vele rendesen ulni beszelni akkor ezt el lehet mondani.. De szerintem most igy nem er semmit
Te tudod, milyen az exed. Mondjuk az, hogy faképnél hagyott terhesen és gyerektartást sem fizet eléggé sokat elmond róla. Ez esetben jobb, ha nem kavar be az életetekbe, még a végén kitalálja, hogy elpereled tőle a gyereket ha valami nem tetszik neki.
Ha valóban ilyen ember, akkor én bizony azt mondanám neki, hogy mit akar, hiszen a gyerek nem is tőle van hanem egy másik palitól, aztán menjen amerre lát.
7 évvel ezelőtt tudott róla, hogy babát vársz és így hagyott el, valamint az apaságot nem ismerte el. Most már a feje tetejére is állhat akár, egy éven túl nem kezdeményezheti az apaság megállapítását még bíróságon sem. Semmi köze a gyerekhez jogilag, legközelebb ha keres ezt küldd át neki, mehet ahová akar, ha zaklat akár rendőrségre is mehetsz miatta:
"111. § [A megtámadási határidők]
(1) Az apaság vélelmének megdöntése iránti pert a kiskorú gyermek és az anya a gyámhatóság hozzájárulásával a kiskorú gyermek hároméves koráig indíthatja meg. A többi jogosult az apasági vélelem keletkezésétől számított egy év alatt támadhatja meg az apaság vélelmét.
(2) Ha a vélelmezett apa a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tévedés, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés hatása alatt tette meg, a vélelem megdöntése iránt a tévedés, megtévesztés felismerésétől, jogellenes fenyegetés esetén a kényszerhelyzet megszűnésétől számított egy éven belül indíthat pert.
(3) Ha az (1)-(2) bekezdés alapján a perindításra a gyermek a nagykorúvá válásáig nem került sor, az ezt követő egy éven belül a gyermek önállóan jogosult a perindításra.
(4) Az a jogosult, aki a megtámadás alapjául szolgáló tényről a rá megállapított határidő kezdete után szerzett tudomást, a tudomásszerzéstől számított egy év alatt támadhatja meg az apaság vélelmét."
A párodnak pedig szólj, az a minimum egy párkapcsolatban, hogy tudunk egymás ügyes-bajos dolgairól (tudod, jóban-rosszban, ettől kapcsolat).
Az exednek először be kéne bizonyítania, hogy ő az apa, utána
1. fizetnie a gyerektartást (adott esetben visszamenőleg is, jogász tudná megmondani mi a szabály erre);
2. és akkor lehet beszélni kapcsolattartásról.
Egyelőre semmi joga nincs semmire, hisz nem ő a bejegyzett apa. Indítson hivatalos eljárást, fizessen DNS-vizsgálatot, perköltséget blablabla..... Ha mindezt elmondod neki, talán el is megy a kedve tőle. :-))))))))))))
A párod hozzáállásán viszont meghökkentem. Ha bíróság mondja ki, hogy exed az apa és joga van a láthatáshoz, akkor a párod maximum elhagyhat téged, de nem tilthatja meg a láthatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!