Zavarna, ha a gyereketek gimnázium után inkább dolgozna egy évet mielőtt tovább tanul?
Jelenleg nálam ez a helyzet. Most érettségiztem le, egyetemre nem vettek fel (nem is akartam amúgy), és most jelenleg pontos tervem még nincsen hogy mit szeretnék majd, csak nagyjából.
Viszont eléggé zavar, hogy nincsen pénzem. A hobbim is elég drága, amihez kéne új felszerelés, új telefon is kéne mert a mostanim mindig lemerül, szeretnék új videókártyát is a gépembe stb. Ezek így együtt szerintem lennének több mint 1 millió forintba, ezt a szülők valószínűleg már nem finanszíroznák, és el sem várom tőlük. Épp ezért nem akarok megint beüli valahova úgy hogy több évig nem lesz pénzem, csak ha megvettem ezeket a dolgokat.
Ti mit szólnátok hozzá, ha a gyereketek ezt szeretné?
#53 Azért öt évig meló melletti eltartás bőőőőven nem egy zsepi kategória. Amennyiben nem romlott az anyagi helyzet, szerintem van alapja egy sértődésnek, ha tesónak lehetett öt évet, neki meg egy évet sem lehet egyetem előtt.
Mivel nem a tesó a kérdés, ezért nem tudhatjuk ő mikre költött. Esélyes, hogy nem csak arra a kevés fennmaradó létszükségletre(indokolt ruhák), amit apuka nem fizetett, azon kívül meg mindent félrerakott. Emberek vagyunk, és igen, ritka az ilyen. Mondom ezt úgy, hogy én speciel nem költenék ennyit a hobbimra, ha tehetnék félre a jövőmre többet.
De tudom, a szokásos hozzáállás: Rohadjon meg a kérdező, ha fiatal, és picit jobb anyagi helyzetben van a családja.
Ha a testvér kapott, akkor úgy fair, hogy ő is. A szüleim ugyanannyival támogattak engem a lakásvásárlásban annak idején, mint amennyit öcsém is kapott később. Ha a kérdező apjának erre telik, akkor az nektek miért fáj? Tudom, mert nektek nem telik. Persze, kiadhatjátok a frusztrációtokat a társadalmi különbségek miatt, ettől még semmi nem fog változni, nektek sem lesz jobb, a kérdező apja sem lesz csóróbb. Szerintem ő el fogja tartani a fiát, ahogy a lányát is eltartotta. A kérdezőnek meg remélhetőleg meghozza az élet azt, amivel tényleg szívesen foglalkozik majd, és amiből meg is tud élni apuci pénze nélkül. Én ezt javaslom neki, hogy keresse meg az útját ettől függetlenül, olyan lehetősége van a családja miatt, ami sokunknak nem adatik meg, ne kótyavetyélje el. Ha ti lennétek olyan anyagi helyzetben, és megtehetnétek azt, amit a kérdező apja megtehet, ti is másképp gondolkodnátok. Ki ne akarna mindent megadni a gyerekének, ami tőle telik? Csak ti keveset tudtok adni, és fáj, ha másnak jobban megy. Nekem nem tudtak a szüleim lakást venni, be tudtak segíteni az önerőbe és a hiteltörlesztésbe valamennyivel, öcsém ugyanezt megkapta, de ismerek olyat, akinek meg tudtak lakást venni a szülei, mert megtehették. Ne legyetek álszentek, ti is ugyanolyan szülők lennétek azokban a körökben, mint a kérdező apja.
Kérdező, neked csak annyit tanácsolok, hogy élj a lehetőségeddel, és ne élj vele vissza, találj magadnak valamit, ami akár hobbiként a munkád lehet, olyan lehetőséged van, ami sokaknak nem adatik meg, ne pazarold el, tanulj meg önállóan megállni a lábadon, hogy akkor se csússz le, ha apád már nem tud segíteni. Vannak, akik jómódú szülők gyerekeiként elkallódnak, ne az ő példájukat kövesd. Sokan 18 évesen nem tudják még, mit kezdjenek az életükkel, vagy választanak egy szakmát, mert jó ötletnek tűnik, aztán később módosítanak pályát, mert nem jött be. Remélem, megtalálod az utad, és nem a rossz példát fogod erősíteni, hanem valami jót hozol ki ebből a szerencsés helyzetből.
Zavarna, mert általában az ilyen emberek nem tanulnak tovább. Rájönnek, hogy milyen pénzt keresni, elvannak ezen a szinten, "pihennek" szellemileg és kiderül, hogy nekik ennyi elég egy jó időre, különben nem akarták volna egy évre sem.
Ha anyagilag erre kényszerül valaki, mert nem telik tandíjra, lakhatásra, stb, az más, de ha valakinek ez a könnyebb út, akkor valószínűleg benne is fog maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!