Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Diplomás szülők! Beleegyeznéte...

Diplomás szülők! Beleegyeznétek, hogy a gyereketek ne gimnáziumba menjen?

Figyelt kérdés

Mi a férjemmel azok vagyunk. Múltkor egy ismerősöm mondta, hogy azért csak a gyerek dönt majd nálunk, ha odaérünk hogy melyik középiskolába menjen, nem? Én meg mondtam, hogy nem. A középiskolába még biztosan bele fogunk szólni.

14 évesen engedjem h elvágja maga előtt a lehetőséget az egyetemtől pl, mert mondjuk az egyik barátja szakközépbe megy és ő menne vele?

Nem akarom lenézni, akinek nincs diplomája. Nem erről van szó. De én nem érzem annak hátrányát, hogy nekem van, csak előnyét. Akkor nyilván ezt akarom a gyerekemnek is, nem?

Nincs a fejemben egy kép, hogy majd orvosok vagy ügyvédek lesznek. De szeretném, ha diplomások lennének.

Akinek szintén van diplomája mit gondol erről?

2021. márc. 12. 10:57
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
89%
Kérdező szerinted csak gimi után lehet felsőoktatásba menni? Azt gondolom, hogy hihetetlenül szűk látókörű vagy, és egy erős szakközépiskola többet ér, mint egy gyenge gimi. Mégis mit hiszel? Mivel ad többet egy gimnázium?
2021. márc. 12. 11:03
 2/22 anonim ***** válasza:
88%

A szakközép iskolával mi a baj? Nem a szakmunkás képzőre gondolsz?

A szakközép iskolák adnak érettségit és szakosodhatnak a diákok valamire. Én művészeti szakközépiskolába jártam, grafikát tanultam, és igaz én nem ebben az irányban mentem tovább, de sokan az érettségi és a szakmai év után mentek egyetemre.

Van olyan ismerősöm aki a "vízműbe" járt ott meg hidakat, gátakat terveztek és ment is tovább építész mérnöknek.

2021. márc. 12. 11:06
 3/22 anonim válasza:
39%

Jaj hagyjad már a diplomát! Semmit nem ér. Több diplomás emberek csicskáznak a mekibe, stb.

Manapság a diploma nem ér semmit. Egy jó szakmával többet keres az ember.

2021. márc. 12. 11:06
 4/22 anonim ***** válasza:
60%

Hát, én diplomás vagyok és a párom is. A gyerekünk meg majd oda megy, ahova akar, érettségi legyen, ez az egy kikötés van.

A diploma akkor kell, ha ahhoz, amit csinálni akar, kell. Bölcsésznek meg szociálpedagógusnak nem kell azért tanulnia mert büfészak és KELL a diploma.

De ha asztalos vagy kőműves mester lesz, és 700ezret keres egy hét alatt, akkor azt fogom mondani, jól van fiam... ha meg a tescoban kasszás lesz a diplomájával, picit magamat is hibásnak érzem majd.

Ha meg pl kőműves lesz és 5 év múlva eszébe jut, hogy építész is lehetne, hajrá, nem fogok az útjába állni.

Hozzatartozik, hogy mi mindketten pár év munka után diplomáztunk, nem kozepsulibol egyenesen... meg kellett tudnom, mit szeretnék csinálni és mit nem inkább.

2021. márc. 12. 11:10
 5/22 anonim válasza:
46%

És mégis milyen előnye van a diplomának? Milliókat keresel vele? Nem hiszem.

Az én testvérem villanyszerelő. Képzeld, annyit kér el, amennyit nem szégyell.

2021. márc. 12. 11:11
 6/22 anonim válasza:
94%

Én csak büszke szeretnék lenni a mentálisan egészséges gyerekemre, és ha ez azt jelenti, hogy ő ácsként boldogul az életben vagy épp az autószerelést szereti a legjobban, ám legyen! Többet ér,minthogy belekényszerítsem egy olyan szakmába, amit élete végéig gyűlölni fog (és engem is, mert nem támogattam az álmát)

Manapság nagyon kevés a jó szakember és hiszem azt hogy ők többet keresnek, mint néhány pöffeszkedő diplomás.

Én arra akarom majd rávezetni a gyerekem, hogy amit csinál azt szívvel-lélekkel tegye, mert csak úgy tud az adott szakmában érvényesülni, úgy jut előre és úgy lesz megbecsült, rendes fizetése. Nyilván nem szabad engedni a hóbortoknak vagy hogy azért íratkozzon adott iskolába, mert a haverja, pasija, akárkije oda jár, de ha látom rajta, hogy tényleg elhivatottságból választ szakmát, akkor támogatni fogom.

2021. márc. 12. 11:12
 7/22 anonim ***** válasza:
91%

Én pl bánom hogy nem azt csináltam amit akartam, hanem ami helyesnek tűnt.

Helyesnek tűnt közgazdaságot tanulni egyetemen (közben nem érdekelt.) Legnagyobb hiba amit elkövettem életemben, hogy egyetemre mentem. Idő, pénz, és energia pocsékolás, mivel nem akarok ebben dolgozni (nem is fogok)

2021. márc. 12. 11:17
 8/22 anonim ***** válasza:
85%
A szakközepek között vannak olyanok, amik erősebbek, mint jópár gimnázium. Több diplomám is van, de azzal, hogy feltétlenül gimibe menjen, nem értek egyet. Azzal viszont igen, hogy használja ki a képességeit, és kb. a legerősebb suliba menjen, ahova be tud jutni. Viszont az egyéni motiváció rengeteget számít.
2021. márc. 12. 11:17
 9/22 anonim ***** válasza:
42%

„14 évesen engedjem h elvágja maga előtt a lehetőséget az egyetemtől pl, mert mondjuk az egyik barátja szakközépbe megy és ő menne vele?”

Mégis mivel vágja el az egyetem lehetőségét azzal, hogyha nem gimnáziumba megy?

Nagyon sok olyan ember van, aki például 8 általános után otthagyja a sulit, és csak később érik meg annyira, hogy tanuljon; ők 2 év alatt elvégzik a 4 hiányzó osztályt estin, aztán mennek érettségire, onnan meg egyetemre.

Így is lehet. Nem kell ahhoz versenyistállóba járatni a gyereket, hogy diplomát tudjon szerezni.

Én elhiszem, hogy szülőként a legjobbat akarod a gyerekednek, és ehhez minden lehetőséget biztosítasz, de abba is gondolj bele, hogy amit te a legjobbnak hiszel neki, az neki a későbbiekben pokoljárás lesz. Például honnan tudod, hogy nem autószerelő akar lenni? Vagy hidegburkoló? Szóval valami fizikaibb munkát szeretne csinálni, mert abban érzi jól magát? Erre te betuszkolod valami filozófia szakra, mert te úgy látod jónak.

14 évesen már ilyen dolgokról lehet normálisan beszélni az emberekkel. Meg kell mutatni a lehetőségeket, hogy miből mi lehet, előnyöket, hátrányokat. És azt is nyugodtan meg lehet neki mondani, hogy nem a legbölcsebb döntés egy iskolát azért választani, mert a haverja is oda fog járni. A barátok lemorzsolódhatnak az évek során, és nem biztos, hogy megéri egy olyan iskolát választani, ami hosszútávon nem segíti az életben.

2021. márc. 12. 11:19
 10/22 anonim ***** válasza:
90%

Diplomás vagyok, ráadásul Angliában végeztem. Barátnőm is valamelyik skandináv országba megy majd orvosira. Ha lesz gyerekem, nem fogok beleszólni a döntésébe, csak ha segítséget kér.

Szerintem nem vagy teljesen tisztában, hogy melyik iskola milyen is valójában.. Szakközépben is érettségizel. Legtöbb helyen ma már szakgimnáziumnak hívják őket, és sokkal jobb, hasznosabb mint egy gimnázium. Hogy miért? Mert a tömény magolós érettségi tárgyak mellett tanul valami mást is, esetleg szakmát. Mégha nem is marad +1 évre megszerezni a szakmát, akkor is jobban örülnék ha szakgimibe járna.

Például elég nyugodtan tudnék aludni, ha olyan típusú szakgimibe menne, ami eleve érdekli és amilyen irányba továbbtanulna egyetemen. Legyen az informatikai szakgimi, közgazdász suli, rendész (mármint nem rendőr lesz, de jót tesz a szigor meg az edzés, tanulnak hasznosakat is ott), kéttannyelvű szintén általánosságban, esetleg gépészeti, egészségügyi ha olyan területre menne..

Szerintem sokkal hasznosabb egy ilyen típusú iskola, ahol szakmát is tanul, de megszerzi ugyanazt az érettségit is amit gimikben is megkapsz. Totál nem érdekel a presztízs, kedvelje a helyet, tanárokat, közeget és kész. Kutya nem foglalkozik hol érettségiztél, hisz ugyanazt írja meg mindenki.

Jobban örülnék ennek, mintha egy humán beállítottságú gimibe menne.. De ha ő ennyire leakarja majd adni hogy sima gimibe megy, üsse kő :D

2021. márc. 12. 11:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!