Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szüleim nem engedik, hogy...

A szüleim nem engedik, hogy azt tanuljam, amit szeretnék, mit tegyek? 17/F

Figyelt kérdés

Most fejeztem be a 11. osztályt és nagyon szeretnék tanár magyar-történelem szakos tanár lenni.

A szüleim azt mondják, hülye vagyok hogy ilyen pályára akarok menni, nem fogok tudni megélni a fizetésemből, ők pedig nem fognak támogatni ebben.

De én nagyon szeretnék tanár lenni, ráadásul most már csak 5 év lesz a tanárképzés az eddigi 6 helyett.

Hogy győzzem meg őket róla?

2022. júl. 8. 12:13
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/80 anonim ***** válasza:
31%

Csináld amit szeretnél. Lehet hogy megbánod, de fiatal vagy, még válthatsz is, mást is tanulhatsz utána.

A szüleidtől nem szép, hogy nem akarnak támogatni, hogy megvalósíthasd az álmaidat. A saját károdon kell megtanulni, miből tudsz megélni. A tanárok is csak megélnek valahogy.

2022. júl. 8. 13:21
 32/80 anonim ***** válasza:
90%

És egész életedben egy bérelt szobában akarsz élni? Mert önállóan albérletre sosem lesz pénzed tanári fizuból, saját lakásról meg inkább ne is álmodj ilyen tervekkel.

Ráadásul mostani árakkal számoltál (Plusz még ígyis alulszámoltad például a kaját, mindent beleszámolva jó ha 10 ezred maradna hóvégére. Elromlik a mosógéped és mehetsz is az utcára), 5-6 év múlva szerinted mi lesz ebben az országban?:D

2022. júl. 8. 13:28
 33/80 anonim ***** válasza:
21%
Hahahah, tanár akar lenni, nagyon röhögök :D :D :D
2022. júl. 8. 13:46
 34/80 anonim ***** válasza:
97%

Ha ezt szeretnéd csinálni, csináld. Azonban rengetegen néhány éven belül kiégnek. Sok diák, talán a legtöbb xarik arra, amit a tanár mond, ha meg fegyelmezni kezdesz, a szülők rontanak rád, hogy mit teszel a gyerek lelkivilágával. Középiskolában meg nincs mivel fenyegetőzni. Beírás? Kit érdekel. Ha meg tudja az anyagot, a dogája úgy is jó lesz, megy tovább, ha meg nem lesz az, így járt.

Szóval csináld, amit szeretnél, de arra számíts, hogy nagyon nem úgy néznek majd ki a dolgok, ahogy te most elképzeled - mind a tanári élet, mind a költségek. Mert a tanári fizetés lófax. Mert a tanárok nem kapnak megbecsülést. Mert a tanárokat a diákok gyakran xarba sem veszik, neveletlen görcsök. És nem kéne bottal verni a gyereket, hogy ez megváltozzon, de ennyi sincs, amit tehetnél, annyira korlátozva vannak. És mert az a sok munka, amit igényel az egész, nem látod anyagilag. Készülsz rengeteg osztálynak az órájára, akár éjjel is azzal xarakodsz, majd kezdesz belegondolni, milyen jó lenne egy kis szabadságra menni, azalatt elmenni valahova, vagy "kirúgnod a hámból", havi 2x rendelni kaját. De nem teheted.

Max úgy élhetnél el ebből jól, ha mondjuk lenne lakásotok, amit majd te örökölsz, és annak az egész kiadása össz kb 80 ezer. Nekem nagyapó még életében, apám tanácsára rám íratta őhelyette a tulajdonjogot, hogy halála után ne kelljen költeni. Sajnos meghalt nagyapó, így felújította apám a lakást, beköltöztünk. Ha csupán 200 ezret keresnék, akkor is meglennék, mert a fent említett kb 80 ezerből víz, villany, stb kifizetve + erre jön még későbbiekben egy személyre az étel, tisztálkodószerek, de azok okosan csinálva nem olyan sok. De alapból férfi leszel, többet fogsz enni, és a leírtak alapján, hogy a bérlést is belevetted, nincs fölösleges lakás, és nem tudom, mennyire saját a lakásotok, amiben éltek, de értelemszerűen nem akarsz előbb örökölni, és annak sem 100 alatti a fenntartása.

Bárhogy nézed, ez deficites. És ezen nem segít az, hogy lehet okoskodni, kínai és H&M helyett turkálók, drogéria és más üzletek helyett kínaiban veszed a legnagyobb kiszerelésű, legátlagosabb illatú, legolcsóbb szappant.

2022. júl. 8. 14:13
 35/80 anonim ***** válasza:
97%
Hol lehet hatvanért szobát bérelni? Gondolom nem budapesten.
2022. júl. 8. 14:49
 36/80 anonim ***** válasza:
100%
Én angol-orosz szakos tanár vagyok/voltam. Elhiheted, hogy szép szakma, de a fizetés pont arra elég, hogy ne dögöljön az ember éhen. Abból a fizuból te nem fogsz tudni érdemi életet élni ezt elhiheted. Ha visszamehetnék az időben biztos, hogy más szakmát választok. Plusz mostanában voltál te boltban? Elszálltak az árak rendesen. 31/f most már pék
2022. júl. 8. 14:53
 37/80 kovpet ***** válasza:
98%

"Rezsi: 30

Bérlet szoba: 60

Buszbérlet: 5

Kaja: 40

Wc papír, tusfürdő, stb.: 10

Ez 145 ezer forint, a tanárként meg 172 az alapbér, pótlékokkal a 200 is megvan. Szóval még maradna is belőle."

Ember, az megvan, hogy jelenleg mesterségesen alacsonyan tartott árakat fizetsz és ez nem fenntartható?

Plusz ez vegetálás, nem élet. Nem szórakoztál, csak újratermelted azt az összeget, amibe az megélhetésed abban a hónapban került. Ráadásul a 40 ezres kaja az gyakorlatilag elhízás és diabéteszt jelent, tehát add hozzá az orvosi (magán, mert állami nem sokáig lesz, sok helyen most sincs már) költségeket is.

"A CSOK miatt úgyis születik mostanában sok gyerek, kell aki majd tanítja őket."

Közmunkások. A szalag mellé nem kell tudás, írni-olvasni se nagyon. Sajnos a terv ez és nem az, hogy magas hozzáadott értéket képviselő munkák legyenek.

2022. júl. 8. 14:53
 38/80 anonim ***** válasza:
94%

Gondolom, a szüleid nem szeretnék, hogy a nyakukon legyél és pénzt kéregess tőlük, amíg csak élnek, mert te az álmaidat szeretnéd élni.

Tanári fizetésből nem lehet tisztességesen megélni. Ha megfelel neked, hogy hónapról hónapra élsz, tartalékod, befektetésed sosem lesz, minden fillért számolgatnod kell a boltban és a társadalmi megbecsülésed is a nullával lesz egyenlő, akkor hajrá. Viszont ne várd a szüleid támogatását.

2022. júl. 8. 14:54
 39/80 anonim ***** válasza:
96%

Rezsi: 30

Bérlet szoba: 60

Buszbérlet: 5

Kaja: 40

Wc papír, tusfürdő, stb.: 10

Mikor voltál utoljára boltban? Segítek:

rezsi:45

szoba bérlés 60(ha szobatársad is va) ha egyedül akarsz a szobában lenni 80 alatt nem találsz legalábbis nagyobb városban

Kaja:70 ezer a mai árakon

wc papír egyéb:15 ezer

de nem vettél még gyógyszert, vitamint, nem szórakoztál, nem romlott el semmid, tanárként nem járhatsz csövesen stb.

Legalább az egyik szakod legyen reál akkor korrepetálhatsz és nem fogsz éhenhalni

2022. júl. 8. 15:01
 40/80 anonim ***** válasza:
93%

Én se hiszem, hogy ilyet írok egy magyarorszaginak, de jöhetnél Erdélybe egyetemre.

Itt nincs külön "tanár egyetem". Ha elvégzed az alapképzést (3-4 év) vele párhuzamosan meg a peda modult, akkor a végzettségednek megfelelően taníthatsz 10. osztályig. Ha 12.-ig is akarsz, akkor meg a mesteri (1-2 év) mellé kell a peda modul.

Szóval elmehetsz tanárnak, ha meg nagyon nem élsz meg belőle, kereshetsz olyan munkahelyet, ahova alapkepzésed alapján mehettél volna már az elején.

Bár azt én se tudom pontosan, hogy mi a menete annak, ha itt végzel egyetemet, s ott akarsz tanítani/dolgozni a diplomával. Ennek te kell utánna nézz.

2022. júl. 8. 15:22
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!