A szüleim nem engedik, hogy azt tanuljam, amit szeretnék, mit tegyek? 17/F
Most fejeztem be a 11. osztályt és nagyon szeretnék tanár magyar-történelem szakos tanár lenni.
A szüleim azt mondják, hülye vagyok hogy ilyen pályára akarok menni, nem fogok tudni megélni a fizetésemből, ők pedig nem fognak támogatni ebben.
De én nagyon szeretnék tanár lenni, ráadásul most már csak 5 év lesz a tanárképzés az eddigi 6 helyett.
Hogy győzzem meg őket róla?
Készíts egy táblázatot, ahová felírsz mindent, amivel egy havi élet jár. Rezsi, kaja, ruha, telefon, stb. Add össze, majd nézd meg, mennyit keres egy tanár.
Spoiler: a szüleidnek igaza van.
Rezsi: 30
Bérlet szoba: 60
Buszbérlet: 5
Kaja: 40
Wc papír, tusfürdő, stb.: 10
Ez 145 ezer forint, a tanárként meg 172 az alapbér, pótlékokkal a 200 is megvan. Szóval még maradna is belőle.
Én 290 ezret keresek, és ezzel sem lehet csak úgy ugra bugrálni. Nem hogy 200 ezerből.
Most még fiatal vagy, nem tudod milyen az élet a felnőtt világban.
Bánni fogod, ha tanárnak mész.
Ez nagyon nehéz ügy. Átéltem én is... Felnőtt emberek, meg kell, hogy értsék. Tedd fel nekik a kérdést! Ők minek örülnének jobban?
A verzió: Az egyetemet/főiskolát nagy nehezen, nyögvenyelősen elvégzed. Találsz munkát, de a dolgos éveid még gyötrelmesebbek, mint a diákévek. Jól keresel ugyan, de mentálisan egyre lejjebb sodródsz, rühellsz bejárni dolgozni.
B verzió: Az tanulással töltött évek nem könnyűek, de élvezettel veszed az akadályokat. Találsz munkát, otthon is évezettel készülsz a dolgos hétköznapokra. A pénz ugyan nem túl sok, de boldog vagy, kiegyensúlyozott.
Melyik fiú kell nekik? Az A vagy B verzió?
Én annak idején döntöttem, és sok évig tartó nyomás ellenére elkezdtem csinálni azt, ami valóban érdekel. Évekig éreztem a megkülönböztetést. Gyakorlatilag nincs papírom, senki vagyok. De az az ő bizonyítványuk, nem az enyém. Nem bántam meg. Nem is dolgozni járok be gyakorlatilag. Ez sokkal fontosabb, mint a pénz. Nem tagadom, az is hozzá tud járulni a boldogsághoz. De inkább legyek boldog szegény, mint egy üres, keserű, kiégett gazdag.
40-ből eszel egy hónapig? Mit eszel, üres kenyeret? Egy liter tej 350-500 ft, egy vaj 900 körül van. Ehető felvágott kilója most már 4500-tól indul. Ebéd a menzán 1600-2000 között, rendelve 1500.
A listádhoz írd hozzá a ruhát (pl. két évente egy új cipő, télikabát 5 évente, stb.), műszaki eszközöket (mobil két évente, tv, rádió, hűtő, stb. mondjuk 10 évente), a mosó- mosogató- és tisztítószereket, gyógyszer-vitamin költséget.
Ekkor még nem volt egy névnap, nyaralás, nem vitted moziba a szerelmedet.
A helyi bérlet sem 5e (legalábbis nálunk), hanem 10 felett van kicsivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!