Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az apa a gyermek hány éves...

Az apa a gyermek hány éves koráig gondolhatja meg magát, hogy mégis a magáénak vallja?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nem találtam erről semmi konkrét információt az interneten.

Adott az a helyzet, hogy van egy 6 hónapos gyermekem, az apa nem tud róla semmit, nem akarta a gyermeket. Nem írtunk apasági nyilatkozatot sem, az én nevemen van a kicsi, és gyerektartást sem szerettem volna tőle. Tehát én nem fogok pereskedni sem, egyedül vállaltam és ez szerintem így helyes hogy nem erőltetem rá azt amit ő nem akart. Az lenne a kérdésem, hogy a későbbiekben ha meggondolná magát, akkor van e meghatározva pl. egy kor a gyermeknél hogy meddig nyilatkozhat az apaságról vagy adhatja be bíróságra hogy ő az apa? Ilyen esetben kötelező hogy az ő vezetéknevét viselje majd a gyermekem? Mert tegyük fel 5 éves lesz a pici, akkor neki felüt hogy van egy gyereke, de viszont a gyermekem már tudja a saját nevét, szerintem teljesen összezavarodna ha megváltozna hirtelen a vezetékneve. A másik kérdés, hogy ha én nem írnám alá az apasági nyilatkozatot, és ő beadja bíróságra, akkor köteles vagyok megcsinálni a DNS tesztet vagy megtagadhatom e, arra hivatkozva hogy soha nem látta a gyereket, nem is érdekelte hogy van neki egy gyermeke, mivel ő nem is akart gyereket? Vagy ez csak így megy, hogy nem érdekli a gyerek utána kattan valami és mégis szeretné a gyereket, akkor minden joga megvan hozzá, a gyerek eddigi életét teljesen felborítja?

Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

2022. jún. 18. 10:21
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/77 anonim ***** válasza:
76%

Sajnos simán előfordulhat az alábbi forgatókönyv: az apa valamikor a jövőben megismer egy olyan nőt, akivel családot alapít, gyerekük lesz, egy őszinteségi rohamában bevallja az aszonynak, hogy amúgy valahol létezik még egy utóda. Az asszony rábeszéli, hogy ismerje meg, a közös gyerekük mellé milyen jó az idősebb féltesó, stb. Akkor az apa felkereshet téged, hogy meggondolta magát és már szeretne ismerkedni, hazavinni a másik gyerekéhez, akármi. Ha pert indít és bizonyítja, hogy vér szerint az övé, akkor viheti a gyereked és nem akadályozhatod meg. Igen, eléggé felzaklathatja majd ez a változás.

Ezért azt javasolnám, hogy ne titkold majd előtte, hogy létezik egy vér szerinti apja valahol. De ha addig lesz párod, aki neveli, arról beszélhetsz apjaként, aki pl X éves kora óta ismeri, szereti és apaként gonsoskodik róla. Így tiszta lesz a kép, nincs hazugság és érzelmileg is stabil maradhat a háttere, ha az exed valamiért változtat a hozzáállásán.

2022. jún. 18. 14:01
 72/77 Drakula ***** válasza:
5%
72-es dehogy viheti.
2022. jún. 18. 14:05
 73/77 A kérdező kommentje:

72-es

Persze, nem fogom titkolni

,hogy van neki egy vér szerinti apja. De az eléggé felháborító, hogy valaki bocsánat csúnyán mondva sz*arik a gyerekére, majd x év múlva eszébe jut, hogy van gyereke, és akkor neki ugyan olyan jogai lesznek mint nekem aki x évig egyedül segítség nélkül neveltem a gyereket.

2022. jún. 18. 14:07
 74/77 anonim ***** válasza:
87%

"Ha pert indít és bizonyítja, hogy vér szerint az övé, akkor viheti a gyereked és nem akadályozhatod meg."

Hát te hülye vagy. Nincs az a bíróság, aki egy olyan apának adná a felügyeleti jogot, akik évekig magasról tett a gyerekre. Nyomós ok nélkül soha a büdös életben nem fogja az apa elvinni a gyereket ebben a történetben.

2022. jún. 18. 17:53
 75/77 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, nem a felügyeleti jogot, te idióta, hanem a láthatásba nincs beleszólása az anyának, akkor az apa játszhat családosdit az addig elfeledett gyerekkel, azzal fogja összezavarni igazán.
2022. jún. 18. 19:14
 76/77 anonim ***** válasza:
100%
Beleszólása van ha tud olyasmiről amiért nem engedhetnék meg, azt jelezheti.
2022. jún. 18. 22:35
 77/77 anonim ***** válasza:
80%

Egy mód van rá, hogy később se tehessen apaságit: ha hivatalosan más lesz a gyerek apja, vagyis ha a majdani új párod tesz apai elismerőt. Ennél egy fokkal tisztább megoldás, ha házastársi örökbefogadás útján örökbefogadja majd. Ezekben az esetekben már nem adhat be semmilyen kérelmet a vérszerinti.

Viszont ha nincs hivatalosan apja a gyereknek, akkor bármikor, felnőttkorában is kérelmezheti a vér szerinti apa az apaság megállapìtását. És ekkor bizony kapcsolattartási joga is lesz.

A neve viszont nem változik meg, ne aggódj. Csak ha te is azt szeretnéd. Azt csak egyetértésben változtathatnátok meg. Ha te nem akarod, nem fog.

2022. jún. 18. 23:47
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!