Ha fiatal lennél és külföldre költöznél, s ott alapítanál családot, megtanítanád a gyerekeidet magyarul?
Ha már elköltöznék innen, úgyse jönnék vissza, pláne nem porontyostól. Akkor mi értelme lenne? A két-vagy akár háromnyelvűnek nevelést én is pártolom, mert rengeteg előnnyel jár, de akkor már az adott ország hivatalos nyelvén kívül plusz egy-két anyanyelveknek olyanokat választanék, amik másik nyelvcsaládba tartoznak és az ismeretükkel könnyebb további 5-6 újabb nyelvet megtanulni.
A magyarnak teljesen más a logikai rendszere, mint a legtöbb világnyelvnek, nem tudna rá megfelelően építeni. Nem csordul annyira túl bennem a nosztalgia, hogy csak "kis színesként" foglaljam vele a helyet olyan nyelvek elől, amiknek a korai, akcentus nélküli ismerete sokkal több ajtót nyithat meg.
Érdekes válaszok.
Normál esetben az ember a saját anyanyelvét adja át a gyerekének.
Akármennyire is tudsz egy nylevet soha nem lesz az anyanyelved.
Aki nem az anyanyelvére tanítja a saját gyerekeit az könnyen átadhat hamis információkat helytelen szóhasználatot stb.
Szerintem abszurdum idegen nyelvre tanítani a gyereked és elvenni tőle azt a jogot, hogy megtanulja az anyanyelved.
Határon túli vagyok itt kifejezetten nagy hangsúlyt kap az anyanyelv sok olyan embert ismerek vegyes házasságból akiket a magyar szülője nem tanított meg magyarul amit nagyon sajnálnak és neheztelnek a szüleikre.
Mi is külföldön élünk, két gyerekkel.
Egyértelmű, hogy otthon, egymás között magyarul beszélünk. A gyerekeknek ebből semmilyen hátránya nincs.
Ismerek olyat, akinek az anyja magyar, 40+ éve itt él, és a férfi felnőttként most velünk gyakorolja a magyart. Ő nagyon sajnálja, hogy nem tanulta meg gyerekként.
Az meg egész szórakoztató, hogy rajtunk kívül senki se érti. Nem kell mindig figyelni, hogy mit mondasz, vagy simán megjegyezheted hangosan a másiknak, hogy a szembejövő hülyén néz ki. :)
Szerencsére kifejlődött egy hatodik érzékem, abból, ahogy a másik rámnéz, egyből leveszem, ha érti, amit mondunk.
Nalunk ez lesz. A parom nem magyar, nem is erti/beszeli a nyelvet.
Hamarosan gyereket szeretnenk es nyilvan beszeltunk a nyelvekrol is.
Nalunk erdekes, hogy en sem beszelem a parom nyelvet, egy harmadik nyelven kommunikalunk. Van meg egy csavar: kulfoldon elunk, ahol megint masik nyelvet kell hasznalni. Tehat 4 nyelvhez kellene igazodni.
Ezt meg ki kell gondolnunk, de egy biztos: en kizarolag magyarul fogok beszelni a gyerekkel, mig a parom a sajat nyelven.
Oviban ugyis elsajatitja majd az adott orszag nyelvet (nemet nyelv).
Ki tudja merre viszi az elet, a nyelvtudas kincset er!
"Akármennyire is tudsz egy nylevet soha nem lesz az anyanyelved.
Aki nem az anyanyelvére tanítja a saját gyerekeit az könnyen átadhat hamis információkat helytelen szóhasználatot stb."
Itt azért különbséget kell tenni. Más a szituáció ha Magyarországon élő magyarok akarnak a gyerekkel angolul beszélni, más az ha külfölsön élnek de mindkét szülő magyar és egymással is magyarul beszélnek és más az, ha az egyik szülő mondjuk német, másik magyar, Németországban élnek és a szülők egymással is németül beszélnek. Ilyenkor igazából tökmindegy, hogyha a magyar szülő tört németet beszél mert a gyerek úgyis megtanulja máshol. Èn Németországban élek, itt az is gyakori, hogy a gyerek megtanulja a szülő nyelvét de az is, hogy nem. Azért vegyes házasságban már kicsit kacifántosabb a gyereket a magyar beszédre kényszeríteni, hogyha közben a másik szülővel én is és a gyerek is az ország nyelvén beszélek. Durva kitartás kell hozzá. Kicsi korában még a legtöbb gyerek megtanulja a szülei anyanyelvét, sőt a legtöbben úgy indulnak neki, hogy persze megtanítom neki. Aztán sok gyereknél jön a lázadás, hogy miért kell ezen a hülye nehéz nyelven beszélni, amikor mindenki más normálisan beszél. Van akinél meg nem. Ezt nem lehet előre tudni. Még ha meg is tanítod neki, sokakat nem érdekli eléggé. attól is függ, van-e valami jó közösség ami miatt érdemes. Ha teljesen egyedül vagytok más magyarok nélkül, nem lesz akkora a kötés.
Én őszintén szólva még nem tudom, de még nem is lesz gyerekem egy darabig. Szerintem biztos megtanítanám rá, ezt nem akarom tőle semmiképp elvenni, viszont nem tudom, hogy mennyire lennék kitartó vele, mivel már nekem is sokkal kényelmesebb németül beszélni, mint magyarul, még ha nem is beszélek teljesen helyesen.
Nem,hisz ha külföldön születne meg akkor nem terveznék haza jönni vagy is minek?
Nálunk int már oviba bejön az angol.Nem terhelném le egy olyan nyelvel amit sose fogna használni.
F
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!