A lányom az egész fizetését elszórja, hogyan lehet erről leszoktatni egy már felnőtt embert?
22 éves lányom szeptember óta dolgozik. A fizetése egy részét hazaadja, de a fennmaradó 300 ezret minden hó végére elszórja. Mindent összevásárol (ruhák, sminkek, szépészeti szolgáltatások) és elszórakozza (bulik, mozi, éttermezés).
Semmi tudatosság nincs benne. A saját megkeresett pénzét szórja, de aggaszt, hogy mi lesz majd vele hosszútávon. Képtelen a megtakarításra.
Újdonság még számára, hogy saját, komolyabb összeggel gazdálkodhat. Amit hazaad, az fedezi a rezsijét, kajáját. Beszélgessetek vele, hogy milyen tervei vannak a jövőre nézve. Kezdve pl. a jövő nyárról: miből tervez nyaralni, stb. Vannak-e tervei a távolabbi jövőt illetően, lakás, autó?
Szerintem most csak kicsit meg van szédülve, végre van pénze, megveheti azokat a dolgokat, amire előtte nem volt lehetősége.
Ha hó végére elfogy a pénze, csak kölcsön adj neki és szigorúan kérd vissza.
Szeptember óta dolgozik, tehát októberben-novemberben-decemberben (esetleg januárban, de azt még nem szórhatta el) kapott fizetést.
Tehát 3 hónapról beszélünk.
Egyelőre élvezi azt, hogy szabadon költhet. Megveszi azokat a dolgokat, amiket eddig nem vehetett meg. Talán éppen azért, mert a saját anyja is "sajnálta magára" a pénz.
Majd leszokik róla. Ebbe minden fiatal beleesik, aki végre a saját fizetését költheti.
Nem kellene beleszólni..
Ha ez csak pár hónapig tart, és megveszi, ami szükséges, és eddig nem volt rá pénze, pl új ruhák, sminkkészlet egy nőnek fontos, aki igényes, stb.
Ha viszont azt látod, hogy a 20. Farmert és az 30. Szempillaspirált veszi magának, akkor érdemes neki szólni.
Sminkkészlete eddig is volt, azt mindig megvettem neki, ahogyan a szükséges ruhákat is. Na nem az 500. pulóvert, mint amit most csinál, de mindig volt annyi ruhája, hogy akár egy hónapot végig tudott úgy csinálni, hogy ne nagyon vegye fel ugyanazt.
3 hónap alatt annyit vásárolt, hogy a már kiköltözött bátyja 2 ajtós szekrénye rogyásig lett csak az ő holmijával, plusz ott vannak a régebbi darabok az ő szekrényében.
Általában a szigorú neveltetés kilegésekhez vezet.
Így voltam én is. Nagyon egészségesen neveltek, nem volt otthon nasi, csoki, csipsz soha.
3 év zugevés lett a vége, miután elköltöztem otthonról. Végül helyreállt, de nehezen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!