Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A lányom az egész fizetését...

A lányom az egész fizetését elszórja, hogyan lehet erről leszoktatni egy már felnőtt embert?

Figyelt kérdés

22 éves lányom szeptember óta dolgozik. A fizetése egy részét hazaadja, de a fennmaradó 300 ezret minden hó végére elszórja. Mindent összevásárol (ruhák, sminkek, szépészeti szolgáltatások) és elszórakozza (bulik, mozi, éttermezés).

Semmi tudatosság nincs benne. A saját megkeresett pénzét szórja, de aggaszt, hogy mi lesz majd vele hosszútávon. Képtelen a megtakarításra.

jan. 6. 12:40
1 2 3 4 5 6 7
 41/64 babyboom567 ***** válasza:
78%

"Tőlem és a férjemtől mindig a spórolást látta, én inkább sajnálom magamra a pénzt. Mindig tanítottuk a tudatosságra, ezért sem tudom megérteni ezt a jelenséget nála."

A spórolás,meg az önsanyargatás,a közelébe sincs a pénzügyi tudatosságnak.

jan. 6. 18:49
 42/64 anonim ***** válasza:
24%

Kérdés a lány szemszögéből: "te neveletlen, spórolni nem tudó, felelőtlen csitri, költözz el, ha ennyire tudod szórni a pénzt."

Birkák. Hogy itt már tényleg egy normális válasz sincs. 8 általános azért megvan??

jan. 6. 19:05
 43/64 anonim ***** válasza:
46%
Nem másért. Én 20 éves vagyok, de már jelenleg van tartalékom úgy, hogy egyetemre járok. Mindent megveszek magamnak, ami kell, ruhám is van, smink, szérumok, abszolúte ami egyszer csak érzem, hogy szükséges megvan. Mellette még néha Terrea is beleesik a költségekbe, de így is eléggé jól sikerül félretenni. Szóval nem, nem normális ha valaki ennyire költi a pénzét. Ruhát se kell annyit venni, hogy a ház tele legyen egy személy ruhájával. Oké, hogy mondjuk egy 100k-t elkölt ruhákra egyből, amint saját pénze lesz, az nem nagy dolog, de utána vége, és 3-4 havonta még egy két darab az kb normális, de ez nem. Sajnos ezt ti úgy tudjátok megoldani, hogy nem adtok neki pénzt egyáltalán. Se nem kölcsön se nem semmi. Oldja meg magától. Ha majd kéne valami nagyobb dologra akkor se, semmit. Meg lehet mondani olyankor, hogy lehet eladni a ruhákból, vagy várni amíg nem lesz meg az a pénz. Másképp nem tanulja meg, hogy a tartalék fontos dolog. Pénz nélkül az ember nem ember, ezt apám mondta mindig. Akárhogy is, igaz. Sok helyzetben a pénz diktál mai napig is, és ha mondjuk valami közbejön( isten orizz műtét, ami nem fér bele az egyik biztosításba) akkor szopó, hogy nem tudják kifizetni. Olyankor látom a családokat, hogy kéregetnek Facebookon egy #MentsükmegXY-t hashtaggel. S másnap látom, hogy a Courier fordul be a házhoz.
jan. 6. 20:33
 44/64 anonim ***** válasza:
55%

Akkor tegyük helyre a dolgokat:

1. Ez a fajta pénzköltés nem normális, hanem szokásos. Ettől még reálisan nézve egyáltalán nem normális, de kb mindenki így csinálja, akinek van rá pszichológiai oka.

2. Többségében a nők csinálják, mert (én is) mi vagyunk a leginkább elcsábíthatók, érzelmességünk okán.

3. Pszichológiai ok lehet az valóban, ha a szülő kuporgat. Ettől még NEM LESZ igénytelen, hiába próbáljátok támadni a kérdezőt, csak neki ilyen a biztonságérzete, hogy ennyire spórol, és így érzi a családját biztonságban. S ezt hadd tegye már meg mindenki felcímkézések és megbélyegzések nélkül szabadon, főleg ha nem is a családján, hanem saját magán spórol. Ez igazán szép tőle, nemes cselekedet.

4. Viszont az így felnőtt gyerek tényleg lelkiismeretfurdallást érezhet a saját költése miatt, hiszen anya meg nem teheti meg ugyanezt, hiszen magán húzza meg, mert különben nem lenne elég a pénz, s amikor kiszabadul és a saját pénzét költi, s végre nem azt érzi, hogy igazságtalan lenne az anyjával szemben a saját költekezése, hiszen ez már saját kereset, akkor bizony bepótolja minden vágyát, és úgynevezetten "dühöng".

Hadházi után szabadon: "tapasztalatból hallottam"

Az én anyukám egyedül nevelt fel, mindig magán spórolt, nekem mindenem megvolt. Szigorúan antialkoholista volt (nem a pénz miatt, amúgy is).

Én meg mit vettem az legelső fizetésemből?

A legnagyobb üveg St. Hubertust.

Azóta ezen röhögünk a családban és az ismeretségi körben.

Nem lázadás volt ez részemről, nehogy azt higgye valaki, én tudom a legjobban, hogy mi volt. Kíváncsiság. Finom volt, megittam, kb 1 év alatt.

Aztán kezdtem örömömet lelni abban, hogy hozzájutok dolgokhoz. Én is "dühöngtem", kiéltem magam. Én nem ruhákban meg sminkekben, mert az annyira nem érdekelt, abból tényleg a legolcsóbb, legalapabb volt mindig, és magamtól, nem anyukám hatására.

Én másra vágytam. Masszíroztatni, utazni, az autómhoz cuccokat. Aztán jöttek a háztartási eszközök, élveztem, hogy mindenből sajátom van.

Aztán vettem egy lakást, és be is rendeztem ezekkel a cuccokkal, és lenyugodtam.

Már nem érdekel a pénzköltés, mert amit akartam, az megvan. Mostmár az érdekel (elég régóta), hogy tartalékom legyen, most erre megyek rá, ebből űzök sportot.

Nem mondom, nehéz volt a pénzszórás után anyagilag helyrejönni, de ez kellett a lelkemnek, pszichémnek. Már nem érzek hiányt. Bepótoltam. Ő is le fog nyugodni.

jan. 6. 21:47
 45/64 anonim ***** válasza:
34%

Ezt már cseszhetitek. Gondolom egyáltalán nem vontátok be otthon a pénzügyek megbeszélésébe, így a leányka is ilyen okos lett.

Leültök és elbeszélgettek vele, hogy milyen tervei vannak hosszú távon nulla megtakarítással, aztán talán a fejéhez kap. Vagy kiteszitek a lakásból, hogy tartsa el magát. Hamar szembeszülne a valósággal.

jan. 7. 07:26
 46/64 anonim ***** válasza:
61%

"22 éves lányom szeptember óta dolgozik. A fizetése egy részét hazaadja"

A lényeg, hogy nem eltartjátok, hanem ad bele a költségekbe.

Ha ennyire nem tetszik a költekezése, akkor maximum többet kérsz tőle és ennyi.

Azt, hogy a fennmaradó összeget mire és hogyan költi lássuk be függetlenül attól, hogy neked tetszik vagy sem az az ő döntése, mert az ő pénze, s ő dolgozott meg érte. Te sem örülnél, ha idegenek, rokonok vagy közvetlen családtagjaid megmondanák hogyan bánj a saját pénzeddel.

jan. 7. 10:50
 47/64 anonim ***** válasza:
65%

Miért érzed kötelességednek beleszólni, hogy mire költi a fizetése fennmaradó részét egy felnőtt ember?

Belead a kajába, rezsibe, akkor?

Amúgy 100% kompenzál, mert pl gyerekként semmit sem kaphatott meg, vagy akkor is nyilván mindenbe beleugattál, mint most is.

jan. 7. 10:53
 48/64 anonim ***** válasza:
23%
#47 mondjuk azért, mert az a felnőtt ember papíron felnőtt ember, és mire rájön, hogy hasznos lett volna tartalékolni, addigra késő lesz. Oké, ha 3 hónapig nem kezd el még gyűjteni, mert élvezi azt, hogy a saját pénzét költi, az még elmegy. De ha fél év után, már új szekrény is van véve az új ruhákra, mert annyi van, az nagyon nem oké. Gyerek ésszel rendelkezik olyankor az illető, és nem képes felfogni egy olyan egyszerű tényt, hogy pénz nélkül semmit nem tudsz kezdeni az életben. Egy hitelt nem tudsz felvenni, ergo, lehet neked akármilyen Gucci szájfényed, és Armani cipőd Swarovski bokalánccal, ha életed végéig tömegkötlekedéssel kell járj, mert egy kocsit venni nem voltál képes, mert annyira kellett az "azúj Bálenszigága, ami Dzseniffer Lópezen volt a mittudomén milyen gálán". Ennyi értelme van kb a nagy költekezésnek. Attól egy ember nem lesz értékesebb, ha ezeket hordja, hiába érzi magát annak. De akkor már igen, ha képes megmutatni, hogy egy önálló, fiatal, racionális felnőtt nő, aki képes volt a pénzére egy kocsit venni, vagy annyi pénze van, hogy soha egy férfira, vagy akárkire nem kell rászorulnia. Gondolom ti, akik ennyire pártoljátok, nem tudnátok önállóan, függetlenül, senkire nem támaszkodva élni. Hónapról hónapra elég pont a fizu, azzal meg "minek gyűteni a pénzt? Hisz annak aza a dóuga, hogy foroglyon"
jan. 7. 11:07
 49/64 anonim ***** válasza:
43%
Az ám, forogLYon 😭🤣
jan. 7. 12:41
 50/64 anonim ***** válasza:
24%
#49 ha nem vennéd észre kedves, ez direkt van így. Az ilyen gondolkodású emberek IQ szintjét mutatom be ezzel.😊
jan. 7. 12:45
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!