A lányom az egész fizetését elszórja, hogyan lehet erről leszoktatni egy már felnőtt embert?
22 éves lányom szeptember óta dolgozik. A fizetése egy részét hazaadja, de a fennmaradó 300 ezret minden hó végére elszórja. Mindent összevásárol (ruhák, sminkek, szépészeti szolgáltatások) és elszórakozza (bulik, mozi, éttermezés).
Semmi tudatosság nincs benne. A saját megkeresett pénzét szórja, de aggaszt, hogy mi lesz majd vele hosszútávon. Képtelen a megtakarításra.
11-es magamra valóban sajnáltam, főleg ruhákra, de a gyerekeknek mindig több dolgot megvettem. Azt nem hiszem, hogy nélkülöztek volna. Tőlem valóban láthatta, hogy alig veszek magamnak valamit, talán ezt akarja elkerülni magánál, de neki sosem kellett úgy nélkülöznie, hogy azt most így be akarja pótolni, ezért is aggódok.
Kicsi korában is olyan volt, hogy ha pénzt kapott, azonnal el akarta szórni, de akkor szabtunk egy határt. A testvére az ellentéte, ő jól bánik a pénzzel, pedig ugyanúgy voltak nevelve.
Nekem te vagy ellenszenves kérdező, már ne haragudj ezzel a stílussal, nem a gyereked.
Ruhákat rendel magának, mivel gondolom ki akar magának alakítani egy munkába való ruhatárat, hogy ne szólják meg, nincs ebben semmi.
Nehogy már sajnáld a saját megkeresett pénzét, ez nonszensz!
És igen kellenek kozmetikumok is, ha igényesen akar megjelenni a munkahelyen. Ezek nem két fillérek, ha minőségit akar.
Vegye nyugodtan, a saját megkeresett pénzéből költ.
Vegye meg magának a kaját, tisztálkodó szereket, gyógyszert, stb, telefon, internet csekkét fizesse be. Közösbe csak azt adja amit muszáj, viz/villany/fűtés. Ha felfogja mi mennyi, majd kevesebbet fog elszórni.
Ha így se változik és te nem tudod nézni, akkor vedd rá, hogy jobb lesz neki külön házban.
Ha hó végére elfogy a pénze, csak kölcsön adj neki és szigorúan kérd vissza.
Kolcsont adni olyannak aki nem tud bánni a pénzzel, nagyszerű ötlet!
Ha egy százasrol beszélnénk meg ok, de havi 300-at elszorni friss keresokent igenis az a kategoria mikor le lehet ülni egy beszélgetésre.
Amikor végre lett egy jó munkahelyem, jó fizetéssel, én is szórtam eleinte, minden pénteken vásároltam, buliztam, hétvégén étterem, stb.
Anyámék állandóan spóroltak, cipőt akkor kaptam, ha már kilógott a lábujjam, minek annyi.
Nagyon élveztem, hogy volt saját keresetem,és tegyük hozzá 20 évesen annyira nem izgatott a távoli jövő.
Egy idő után már nem volt izgalmas a pénz költés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!