Kénytelen közületek ápolni valaki a saját szülőjét? Mit gondoltok, mi az a szint, amíg ez elvárható, egyáltalán elvárható, vagy abszolút egészségtelen és káros ránk nézve a saját szülőnket gondozni?
Pár hete is volt hasonló kérdés..
Ott volt olyan okostojás, aki szerint éjszaka nem számít a gondozásba, tehát 8óra meló után bárki gondozhatja otthon a demens nagyit. :(((((
Fogalma nem volt arról, hogy egy demens sokszor éjszaka aktív... ARról nem is beszélve persze, hogy a 8 óra munka mellé van még utazás, saját család ellátása, főzés-takarítás, stb. :(
Jön itt mindenenki a gyerekként ő is pelenkázott példával..
Azért egy gyerek legkésőbb 4 évesen szobatiszta, és amíg kicsi azt csinálja amit engedek neki.
Ha kifogsz egy jó erőben lévő, de demens szülőt, az elél még 15 évet pelenkásan, és sokkal jobb erőben van mint egy 5 éves. Plusz csak a szülőd, nem szidod le vagy küldöd büntibe ha úgy viselkedik.
Ezt hogy lehet összehasonlítani???
Igen, 24-es, az ápolási segélyről ne is beszéljünk, hagyjuk is:(((
Barátnőm kapja, hát nudli. Mellette home office-ból dolgozik napi 4 órában, ehhez jön az anyja nyugdíja, férjétől elköltözött az anyja lakásába, és így ketté választva az ő családja.
"Te most komolyan, min hisztériázol? Attól hogy te eldobod a szülődet mint a szemetet, más megoldja. Akkor is ha segítséggel"
Jaj, ez a mellébeszélés és ferdítés...
Ismét itt a kérdés: ha nem dolgozol, mert a szülődet ápolod, miből fizeted a kaját, rezsit, gyógyszereket, közlekedést, miből veszel új hűtőt, ha a régi elromlik?
A gyerekeidet miből tartod el közben? Nektek ingyen adják a boltban a dolgokat, vagy mi?
Oké, feladod a munkád és a testvéreid adnak pénzt neked, mert te ápolod a szülőket- és akinek nincs testvére, vagy ahol a testvérek nem szállnak be? És a meghal a szülőd, 50+ évesen hova vesznek fel dolgozni nyugdíjig, főleg, ha előtte évekig otthon voltál? Akkor miböl élsz meg?
Te is csak itt osztod az észt provokálásból, amúgy tuti nem ápoltad még szülődet, ezért nem is tudsz tapasztalat híján választ adni.
Ez mindig az adott esettől függ.
Én ápoltam 0-24-ben is, pelenka és egyebek és megint megtenném. Nálam az volt a határ, hogy a szülőm szellemileg nagyjából OK legyen, és szerencsére az is volt. Nem egy ismerősöm évekig ápolt előrehaladott demens szülőt, azt én már nem vállaltam volna be.
Persze, számítanak az anyagiak, nagyon is, de egy normális otthon is drága, ilyenkor általában az egész család összefogására szükség van, legalább anyagilag. De nagyon rossz anyagi helyzetű embert is láttam otthon ápolni 0-24-ben demens szülőt.
Káros - ez elég szerencsétlen kifejezés. Megviselt? Lemondásokkal járt? Persze. De, mint írtam, újra megtenném, nem is kérdés. Mondjuk jó volt a kapcsolat, jó természetű is volt, igazán "megérdemelt" mindent, amit adni tudtam neki.
Volt saját családod, miközben ápoltál?
Miután vége lett az ápolásnak, tudtál újra dolgozni menni?
Hány évig tartott?
Volt, hogy felváltott valaki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!