Anyukám nem engedi, hogy beoltsanak. Mit tudok tenni?
16 éves lány vagyok, szeretnék covid oltást, de anyukám hallani sem akar róla. Totál elhiszi a fake newst. Suliban beszélgettünk róla egy órát és valaki elmesélte, hogy a nővére 21 évesen oxigént kapott tavasszal, olyan beteg volt a covidtól (anyu szerint náthától is lehet ilyen) a mai napig nem érez ízeket, semmi étvágya, korábban teljesen egészséges volt, most lefogyott csont soványra (anyu szerint ebben nincs semmi különös). Szerinte az oltástól le fogják vágni a lábam pár éven belül!!!
Apám sajnos egy csavargó alkesz, totál nem érdeklik ezek a dolgok, mi se őt.
Én nem akarok covidos lenni, az ostályban rajtam kívül csak 3-an (a cig-ok) nem mentek/mennek oltásra. Engem nagyon zavar hogy most ott vagyok a sok ember között oltás nélkül. Kérek értelmes ötleteket.
33-as vagyok. Nem véletlenül írtam, hogy nem fogod tudni titokban tartani. És nem véletlenül ajánlottam apukádat, abból lehet, kisebb balhé lesz otthon, mint a hamisításból.
Ugyanis a védettségi kártyát postán fogják kiküldeni, amit akkor visz ki a postás, amikor suliban vagy!
Ha aláírást hamisítasz, az jogilag bűncselekmény. Lehet, hogy lesz belőle ügy, lehet hogy nem, ezt senki nem tudja neked előre megmondani. Amennyiben lesz, a bíróság sajnos nem tud felmenteni azért, mert erkölcsileg menthető okból hamisítottál.
A probléma viszont nagyon egyszerűen megoldható. Ha egy kiskorú betöltötte a 16. életévét, akkor bár saját maga még nem hozhatja meg a döntéseket egyedül, DE: az 1997. évi CLIV. törvény 16. § (1) bekezdés a) pontja és 16. § (6) bekezdése értelmében megnevezheti azt a cselekvőképes személyt, aki dönthet pl. ebben az esetben az oltásról.
Magyarul: kell egy felnőtt, aki aláírja a papírodat, de ez lehet az osztályfőnököd is, vagy bárki értelmes ember, akiben megbízol, és akit megnevezel. Itt a lényeg.
Erről kell egy írásos nyilatkozatot tenned, lehetőség szerint 2 tanúval (és természetesen a megnevezettel). Ezután TE és ez a kiválasztott felnőtt aláírjátok az oltásos papírt: [link]
A nyilatkozatoddal és ezzel az oltási beleegyezővel elmész szépen oltásra, anyádat hagyod lelohadni ha megtudja, és ennyi.
Egyéb legális lehetőségeid a következők:
1. Megpróbálsz apádtól valahogyan kikönyörögni egy aláírást.
2. Beszélsz olyan emberekkel, akikről el tudod képzelni, hogy képesek lehetnek hatni anyádra.
3. A gyámhivatalhoz fordulsz.
Szerintem messze az a legegyszerűbb, ha megnevezel egy családon kívüli értelmes felnőttet.
Meséld el, hogy mi lett, mit csináltál.
Az én javaslataim, hogy mikkel próbálkozz:
1. Apukáddal aláíratni, ahogy többen javasolták, mindjárt kettőt.
2. Hivatalos út: tanáraid segítségével meggyőzitek anyukádat vagy szintén az ő segítségükkel a gyámhivatalhoz fordulsz. Te már korlátozottan cselekvőképes vagy, meg fogják adni. Google-n keresd ki, melyik iroda az illetékes, telefonálj be, hogy mi a teendő, pontosan el fogják mondani.
3. Hisztizd ki. Kamasz vagy, hidd el,pont a legalkalmasabb korban ahhoz, hogy elég kitartóan rágd anyád fülét.
Tudod hány 18 éven aluli halt meg koronavírusban Magyarországon?
2, mindkettő életveszélyben volt a vírus nélkül is,az egyik végső stádiumos vérrákos(leukémiás) volt, a másiknak vmi nagyon súlyos alapbetegsége volt.
Tájékoztatás képpen még az influenza is több fiatalt ölt mint ez a koronavírus.
Meddő lehetsz az oltástól és meghalhatsz, fiatalon tiniként nagyobb veszély mint a koronavírus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!