Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Jogosan sértődhetek meg ezen?

Jogosan sértődhetek meg ezen?

Figyelt kérdés

Anyum az utóbbi két szülinapomra megígérte, hogy fizet nekem valamit(egy dolog, ami nagyobb összegű, kb 250 ezer forint). Megvettem a dolgot, de semmit nem adott bele.

Ezzel szemben tesóm gyerekére egy csomót költ, van, hogy havi egy százast is. Ez jogosan esik rosszul? Nyilván nem a kicsitől sajnálom, de úgy érzem, hogy rohadtul át lettem ejtve. Ha ezt tudom, meg se vettem volna azt a dolgot, hanem inkább félreteszem a pénzt. Ti hogy reagálnátok erre?

2021. aug. 30. 09:42
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
27%
Először is nem 250 ezerrel "vert át", mivel annak csak egy részét fizette volna. Másodszor is leírtuk már egy csomóan, menj oda, kérdezz rá. Ha valóban átvert, jogos a sérelem, de nem úgy, hogy rá sem kérdezel, hanem magadban túráztatod, hogy "ja hát úgyis tud róla, hogy milyen egy szemét volt". Mert ez utóbbi így egyáltalán nem jogos. Rákérdezel, erre mond valamit, például észbe kap, vagy rosszabb esetben kihúzza magát a dolog alól, ekkor te szemtől szembe, felnőtt emberként megmondod neki, hogy ezzel mi a bajod, azt is hozzátéve, hogy a tesód gyerekére bezzeg mindig jut pénz, és utána lehet vagy kibeszélni/magyarázkodni, vagy megállapodni abban, hogy a továbbiakban nem nagyon tartod vele a kapcsolatot, vagy bármi. Jelenleg a magadban duzzogás egyáltalán nem felnőtt emberre utaló magatartás.
2021. aug. 30. 10:51
 22/38 A kérdező kommentje:
Igen 20-as, pontosan így érzem magam😕Sajnos nem tárgyi dolog, így vissza se tudom vinni a boltba. Mindegy, majd ha karácsonykor is megint beígér valami ajándékot, mondom neki, hogy köszi, de üres ígéretekkel már tele a padlás.
2021. aug. 30. 10:53
 23/38 A kérdező kommentje:

Nem beleadott volna, hanem ő fizette volna.

2021. aug. 30. 10:54
 24/38 A kérdező kommentje:
És még azt hozzáteszem 21, hogy az én anyámmal nem lehet vitatkozni vagy érvelni. Az a típusú ember, akinek mindig igaza kell legyen. Ezért is érzem feleslegesnek felhozni a témát, mert úgyis az a vége, hogy én vagyok a szar.
2021. aug. 30. 10:56
 25/38 anonim ***** válasza:
100%

Ha ilyen a hozzáállása, akkor hagyd annyiban, tudd be tanulópénznek, hogy nem lehet benne ilyen dolgokban bízni.

Te még így is jobban jártál, mint mi; nagyapám milliókkal károsította meg a két gyerekét, utólag kiderült, hogy végig hazudozott össze-vissza (pedig életében egy egyenes ember volt, és senki nem feltétezete volna róla, hogy hazudik), és még ő van felháborodva, ráadásul még az örökséget is az általa utált pártra akarja hagyni (bár valószínűleg ezt is csak elterelésnek mondja), nem a két gyerekére, akiket lehúzott. Ja, meg az sem tetszik neki, hogy ezek után fel lett jelentve.

2021. aug. 30. 10:57
 26/38 A kérdező kommentje:

Az szép...sosem fogom megérteni, hogy hogy fér annyi gonoszság egy szülőbe, hogy a saját gyerekeinek ártson. És amúgy igen jellemzően pont azokról az emberekről derülnek ki ilyen dolgok, akikről senki nem gondolná :D Színészek.

2021. aug. 30. 11:00
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a #20-as találta fején a szöget leginkább: ez felelőtlen, meggondolatlan ígéret volt. Nem arról van szó, hogy elfelejtette és majd később oda akarja adni azt a pénzt, hanem meggondolatlanul megígért valamit, amit már nem akar megadni, hiába kérdez rá a kérdező. Rákérdezni meg irtó kínos ebben a szituban szerintem is, mert kényelmetlen követelőzésnek tűnik a dolog. Ez nem a kommunikációtól függ, hogy csak odaállok és rákérdezek, hogy na akkor most hol van a pénz, mert az anyja is pontosan tudja, hogy ígérete ellenére mulasztott, nem adta meg, csak el akarja sumákolni a dolgot. 250 ezres ígéreteket nem felejt csak úgy el az ember. Csak nem gondolta át előre alaposan, hogy mit ígért akkor ott abban a pillanatban. Egyszer én is ugyanígy jártam egy közeli családtaggal, pont ekkora összegről volt szó nálunk is és kaptam helyette egy 2-3 ezer Ft-os kis hasznavehetetlen bizbaszt szülinapra. Hatalmas volt a csalódottságom és nagyon pofára estem, de tanulópénznek kiváló volt. Megtanultam, hogy ekkora összeg ígéretének soha ne higgyek ezentúl senkinek és ne számítsak rá, ne vegyem ténynek, "készpénznek", hogy azt valaha tényleg meg is fogom kapni. Az ígéret az csak (üres) ígéret egészen addig, amíg valósággá nem válik. Amíg nincs a kezedben, addig semmi, nulla, mintha nem is mondtak volna semmit. És itt tényleg nem arról van szó, hogy az ember ELVÁRJA ezt az összeget vagy önző módon követelőzne, hanem hogy ha már többször megígérnek neki valamit, akkor jogosan számít rá az illető, tervez vele, hogy valóban úgy is lesz, ahogy megígérték neki. Ez egy könnyelmű ígéret volt, abban a pillanatban amikor megígérte az anyja, jó színben akart feltűnni, segítőkésznek akart mutatkozni, aztán rájött, hogy ezt nem tudja vagy inkább nem akarja teljesíteni (nálatok inkább az utóbbi).

Én nem szakítottam meg az illető családtaggal a kapcsolatot emiatt, mert egyébként jó volt a kapcsolatunk. És nem is vetettem a szemére, hogy nem teljesítette az ígéretét. Pontosan tudja ezt ő is, minek hozzam mindkettőnket irtó kínos helyzetbe, ahol mindketten csak feszengünk egymással szemben? Borzasztóan nagyot csalódtam és jól pofára estem, de örökre megtanultam, hogy ne higgyek a szavának és ha a jövőben bárki mástól ekkora mértékű felajánlást kapnék, ne vegyem készpénznek, legyek sokkal körültekintőbb, "gyanakvóbb". Szerintem megsértődni is kár ezen. A sértődöttségtől sem lesz jobb a helyzeted. Rosszul esik, de engedd el. Tanultál belőle. A kapcsolat megszakításáról meg annyit, hogy emiatt szerintem ne. Azt még később megbánhatod. Ha más ok is van erre, akár több nagyon súlyos ok is egyszerre, akkor mérlegelj, de kifejezetten csak emiatt az eset miatt én azt mondom, hogy ne.

2021. aug. 30. 11:38
 28/38 A kérdező kommentje:

Köszi 27-es, pontosan így gondolkozok én is az esetről :) Sajnálom, hogy át lettél verve, de tényleg jó tanulópénz a bizalomról. Nem ez volt az első, hogy anyum nem tartotta magát az ígéreteihez, de azért sosem ekkora összegű vagy jelentőségű dologról volt szó...hát, főleg azért csalódtam nagyot, mert a saját anyám. Majd ha neki kell valami tőlem, én is így fogok hozzáállni. Persze akkor is én leszek az önző szar, véletlenül sem ő.

És amúgy igen, ajándékot “kérni” baromi kellemetlen dolog, nem fogom ezzel megalázni magam. Az ajándéknak pont az lenne a lényege, hogy szívből és önszántadból adod, ha külön kérni kell, az már rég rossz.

2021. aug. 30. 11:46
 29/38 anonim ***** válasza:
100%

#27 Egyetértek, de azt sem tartom jó iránynak, hogy magában tartsa éy mosolyogjon, mintha mi sem történt volna. Ez mérgező, leginkább rá nézve. Egy patológiás nárcisztikus exhazastárssal a még nem egészen a hátam mögött tudom, mit érezhet a kérdező. Ezeknek mindenük a szereplés, hogy ők mások szemében szupernek tűnjenek, a segítség gyakran csak látszat, "marketing" a részükről (amit a kérdező anyja eljátszott, az teljesen tipikus: a végén a kérdező lesz a pofátlan és a követelőző, aki csak kihasználná a jóságát...), és gyakran úgy avatkoznak a másik életébe "segítség" jogcímén, hogy abban aztan nincs köszönet (nesze sánta, itt eg, púp is!). Előre nem egyeztet, csak cselekszik a saját kényelme és szempontjai szerint, majd elvárná a hálálkodást.

Halálosan meg tudnak sértődni tőle, ha a fejükre olvassák a viselkedésüket, kivéve ha mások előtt 'kell' nagylelkűnek és együttműködőnek mutatkozniuk, mert akkor lehet, hogy megpróbál megértést tanúsítani.

(#20 voltam)

2021. aug. 30. 11:47
 30/38 anonim ***** válasza:
89%
Hát figyelj, egy nap nem csak a testvérednek, hanem valószínűleg neked is lesznek gyerekeid. Majd ha nem láthatja őket, lehet hogy rájön, hogy valamit elcseszett.
2021. aug. 30. 11:53
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!