Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A te gyerekkorodban megengedet...

A te gyerekkorodban megengedett dolog volt az ilyen, te hagynád a te gyerekednek?

Figyelt kérdés

Gyerekkoromban ha kaptam születésnapomra vagy névnapomra egy doboz fagyit akkor az soha nem az enyém volt hanem mindenkié, nekem meg ugye alig jutott. Ha a zsebpénzemen vettem valami nagyobb dolgot pl egy tizenkilós dinnyét, pizzát vagy dobozos fagyit, akkor azt sem tehettem meg hogy csak én ettem meg, hiába gyüjtögettem arra a zsebpénzem. Minden ilyen dologra az volt a válasz hogy ugye nem gondoltam hogy majd csak én eszem meg?...

Nálatok hogy mentek az ilyen dolgok mikor ti voltatok gyerekek? Ha a ti gyereketek venne a zsebpénzén hasonló dolgokat hagynátok hogy csak az övé legyen?

2021. aug. 9. 22:56
 201/218 anonim ***** válasza:
24%
Nálunk szokás megosztani, viszont ha kapok pl egy nagyobb csomag édességet, akkor eldugom a szobámban, és ha megkívánom kibontom, de mindenkit megkinalok. Szóval megakadályozom, hogy bárki bármikor megegye, kérdezés nélkül, de mindenki kaphat az én jovahagyasommal
2021. nov. 19. 12:53
 202/218 anonim ***** válasza:
80%

Nálunk nem volt ilyen kommunizmus, s nem is lesz sose.

Ismerjük a magántulajdon fogalmát.

2022. márc. 29. 20:24
 203/218 anonim ***** válasza:
96%

Nem volt kötelező osztozkodás, ha az ajándékodat vagy a saját pénzedből vett dolgot megtartod magadnak, az nem irigység.

Nem csak azt kell megtanítani a gyereknek, hogy legyen képes osztozni és adni, hanem azt is hogy legyen képes elfogadni és elviselni, hogy van, ami másé, és nem köteles mindenki adni neki mindenből. Például hogy a másik szülinapja a másikról szól, és a másikat ajándékozzák meg, őt meg nem.

2022. márc. 30. 07:14
 204/218 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem szép dolog megosztani a dolgokat, és megkínálni másokat. De számomra a megkínálás azt jelenti, hogy x udvariasan felajánja másoknak is, hogy vegyen valamilyen édességből/ételből/italból, ami az övé, amire a többiek ha megkívánták igent mondhatnak, és egy kis darab erejéig megkóstolják az adott ételt. Ez azt jelenti, hogy ha egy kis sportszeletről van szó, akkor max egy ujjhegyni kis darabot tör a másik (és nem belezabál!), ha egy tábla csokiról, akkor egy kockát, ha fél liter kóláról, akkor tölt magának belőle egy kortyot (és nem beleiszik!) stb. Az, ha valaki felzabálja az adott dolognak jelentős részét, az már túlmegy egy határon, az már pofátlanság. Ha valaki felzabálja a cuccod legalább felét, az már rosszabb mint az állam: az is csak a fizud 1/3-át veszi el adó néven, habár ha kínálásra valaki elfogyasztaná valaminek az 1/3-át, az már olyan jelentős rész, hogy szintén pofátlanság.

És ahogyan a fentiek is írták, kínálni nem kell, csak illik. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk baráti társaságban/vendégségben kapok egy nagy adag csokit, nyilván körbe fogom kínálni nem csak azért mert úgy illik, hanem mert kedvelem az illetőket, örülök, hogy velük lehetek, ezért szívesen teszem.

Nyilván vannak kivételek. Ha van egy kis darab csokim, azt nyilván nem fogom körbe kínálni, nincs értelme, gusztusosan nem is igazán lehet megosztani.

Én személy szerint gyerekkoromban zsebpénzből a büfében vettem magamnak perecet/melegszendvicset, azt zömmel egyedül ettük meg, de ha barátok kértek, volt hogy törtünk 1-1 falatot egymásnak. (De akkor sem a felét adtuk oda, csak kóstolót! Hiszen az adott dolog többnyire az uzsonnája/tízóraijai volt a másiknak, ha a jelentős részt osztogat el, éhen marad.)

2022. márc. 30. 10:26
 205/218 anonim ***** válasza:
92%

Igazából attól függ, hogy mekkora adagról volt szó. Ha kaptam pl egy doboz Raffaellot, akkor kérés nélkül is kibontottam, körbekínáltam. Anyu, apu, mamám és a 2 bátyám, ha mindenki kért, akkor az azt jelentette, hogy 5 db hiányzott belőle. De utána senki nem járt rá, senki nem vett ki még ötöt, a többi az enyém volt, és nem volt vele bajuk, ha pl bevittem a szobámba. Ugyanígy volt, ha valamelyik tesóm kapta.

De nyilván egy szelet Snickersbe vagy egy pálcikás fagyiba ne egyen már bele az egész család. Az ilyen csip-csup 3 falat dolgokat nem kínáltuk körbe. Mondjuk én a zsebpénzemből nem nagyon vettem kaját. Ha szerettem volna egy zacskó chipset, akkor anyu megvette. Vagy vett többet, pont azért, hogy mindenkinek jusson, de amit én választottam, azzal a zacskóval akár nyugodtan el is vonulhattam. Dinnyét, fagyit, ilyeneket szintén a szüleim vettek nyáron, szintén az egész családnak.

Szerintem van egy arany középút. Nem kell irigynek lenni, és nyilván pl egy szülinapi torta az legyen akkora, hogy jusson mindenkinek legalább 1 normális méretű szelet. De szénné égne a pofám, ha a gyerekem venne magának egy Sport szeletet, én meg kóstolás címszóval leharapnám a felét...

2022. márc. 30. 10:41
 206/218 anonim ***** válasza:
96%
Ja és még az előzőhöz (#205 vagyok)... Emlékszem, egyszer gyerekkoromban elmentünk a szomszéd kisfiúval boltba, mert pont ott játszottunk, és megkérték a szülei, hogy hozzon ezt-azt. A srác a szüleitől kapott pénzen felül kivett a saját zsebpénzéből valamennyit, mert akart venni egy zacskó asszem Cheetost, hogy megegyük. Nem tudom már, mik voltak az árak, 90-es évek végén vagy talán a 2000-esek elején volt ez. Elmentünk, megvett mindent, chipset is, és kb ahogy kiléptünk a boltból, ki is bontotta, majd közölte velem, hogy akkor iperkedjek az evéssel, mert mire hazaérünk, ennek el kell fogynia; máskülönben beleeszik az anyja, az apja, a bátyja, meg még lehet hogy a mamája is, és nekünk marad 5 szem 😃 Hát szerintem ez gyomorforgató. Felnőtt, keresettel rendelkező emberek, ha akarnak chipset, akkor vegyenek maguknak pasztmek, vagy adjanak a gyereknek annyival több pénzt a boltba, és kérjék meg, hogy hozzon 3 zacskó chipset is...
2022. márc. 30. 11:09
 207/218 anonim ***** válasza:
8%

Nagy lelked volt, és biztos van is.

Most igazából mi a kérdésed?

2022. márc. 30. 15:01
 208/218 HoneyBunny ***** válasza:
94%
Ez rettenetes szerintem. Nalunk ez nem volt szokas. Meg a szuleimnek is volt sajat "duginasija". Amit mi kaptunk, az pedig a mienk volt. Ha volt olyan otthon, amit valaki nem szeretett, lehetett cserelni a masikkal, ha nekem csokim volt, az ocsemnek meg keksze, egy csik csokira mondjuk elcsereltunk 2 darab kekszet, de ez teljesen onkentes alapon ment. Voltak kozosbe dobott nasik is, ezeket altalaban anyam dobta be a nasis szekrenybe, mert o sok dolgot kapott, de nagyon keves fajta nasit szeretett. Meg hat amit vasarolt a boltban, az is a kozosbe ment, kiveve, ha mindannyiunknak vett valami aprosagot. Akkor az a sajatod volt, vihetted a szobadba. A kozosbol lehetett szepen valogatni, viszont ott elt az oszd meg szabaly, tehat nem vehettel ki magadnak csak ugy egy tabla csokit, csak ehettel belole a tobbieknek hagyva. Ha valaki felzabalt valamit, akkor azert meg is kapta a leszidast. Szerintem borzaszto nyomaszto lehet olyan csaladban felnoni, ahol koteles vagy megosztani az ajandekodat, az altalad vasarolt magantulajdonodat masokkal. Csaladtagokra ugyanez vonatkozik, ki nem tojja le, hogy ok a rokonaim. Ami az enyem, az az enyem es ameddig nem kiveteleznek senkivel (pl. valaki mindig tobbet kap), addig nem is erzem szukseget annak, hogy megosszam, plane ha az az en megkeresett penzembol van. Nem is tudom, hogyan gondoljak ezt. Ha chipset akar a csalad, akkor anya/apa szepen vegyen, de ne a gyereke altal kuporgatott kis zsebpenzen akarjon mar nassolni az egesz csalad...
2022. jún. 5. 09:53
 209/218 anonim ***** válasza:
41%

Hasonlo volt.3-ban bevezette anyam a zsebpenzt,de amikor kellett neki penz mindig visszakerte.Ez kb. 5-ig igy ment,aztan a vegen lemondtam a zsebpenzrol es megmondtam neki hogy nem akarok zsebpenzt,mert ugyis visszakeri. Volt mikor sutyiban gyujtottem a visszajarokat kesobb es abbol vettem neki tortat amibol mindenki evett es neki is maradt.

Ez a legbunkobb ha neked nem sok maradt es nem volt teljesen kulon a zsebpenzed.Inkabb kihasznalasnak tunik amit irsz.

2022. júl. 9. 22:31
 210/218 anonim ***** válasza:
21%

Én nem tudom,mi ez a csak az enyém mentalitás,nekem mondani se kellett soha,mindig azonnal megkínáltam mindenkit körülöttem(nyilván amibōl lehetett),mert ezt láttam otthon.

De kényszerítve sose voltam,ha egyedül,figyelmetlenül magamba toltam pl egy tábla csokit vagy doboz tiktakkot se cseszett le soha senki,hogy osztozkodni kéne.

Én éreztem magam rosszul,ha elfeledkeztem (volna) másokról.

Pedig nem voltam mintagyerek,még igazán jó sem,de ebben jó példát láttam,és nekem az ilyesmi nem volt kicsit sem ellenérzést kiváltó.

2022. júl. 10. 01:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!